Da ne otvoram novu temu s istim naslovom... Evo moje recenzije.
Dosadni UvodPozdrav ekipa! Nije me bilo neko vrijeme - Nakupio malo para tamo po svijetu- Vratio se doma i požurio na net prošvrljati po vape shopovima kad mi sasvim slučajno za oko zapne Natutilus i
"dogodila se ljubav za kakvu nikad niste čuli" 
20000 milja pod morem bila je moja prva avantura, a Jules Gabriel Verne je genije zbog kojeg do danas obožavam Steam-Punk i sve ostale oblike tzv. Retro Futurizma, ali i avanturu kao knjiški ili filmski žanr.
To plus cijeli niz pozitivnih recenzija po internetu - poput ove Zecmanove... Nisam mogao reći ne.
Prvi DojamDan i pol kasnije skupljam svoj tank s obliznjeg Tiska i trčim kući. Ritual otvaranja nove igračke trajao je dobrih sat vremena. Nemogu taj osjećaj opisati - Al vjerujem da znate o čemu pričam.
Novi tank - Friško opran i ispoliran -> Nova, nikad ranije isprobana tekućina "Mystic Juice - Babylon (18mg, 40pg/60vg)" -> cca 1ml za probu u inače ogroman tank -> Natapanje - čekanje - još malo rituala -> Navidavanje na friško punjenu Kangerovu verziju Twistice... Sretan k'o mala beba.
Kroz pola sata sam postepeno dizao struju sa minimalnih 3,2V do 4,5. Sa kratkim pauzama između promjene i uživao u pravoj maloj avanturi. Sviđa mi se! Fino je.. Usta puna pare! I okus... mmm mljac.. Pun pogodak.
Još sam nekih se nekih sat vremena zabavljao s potenciometrom i našao se na cca 4.1V.
Da skratim, taj je prvi susret sa Nautilusom bio zaista predivno iskustvo.. U tom trenu nisam imao riječi kojima bih nahvalio taj izum.
DizajnNisam mogao ni oko skinuti s njega. Nisam bome ni konusni prsten mogao izvući iz one čvrste plastike u kojoj leži u kutiji, pa je prvih par sati taj tanker izgledao smješno na egici, dok nisam skuzio da EVOD ipak nije za baciti još uvijek. Zagurao sam ga u onaj prsten i na polugi izvukao iz ležišta. Ideja dostojna Grunfa!

Dizajn je sada s konusnim prstenom, kao iz snova. Mojih barem. Jedino me polirani inox mučio. Jer steam punk inače biva predstasvljen crvenkasto žutim, ili kako već tamnijim metalima metalima.. Bakar, bronca, zlato? Jel'da. Inox mi je malo pre-moderno...
PerformansNakon što sam ispario "testnu" dozu iz tanka, navidao sam novi grijač, kapnuo na njega malo provjerenog savršenstva, takozvanog JC Domestic (100% VG), nalio još 2-3 ml u tank i izletio iz kuće na kavu.
Nevoli Nautilus guste tekućine

EVOD ga šiša za klasu! Da se razumijemo, kad radi onda je to božanstven doživljaj. Al kad ga neide... jbga :-/
Presuši. Pa nikako da se natopi opet. Sva ona drkanja sa vakumima i šaltanje po manjim rupicama.. Nije mi to vrijedno 200Kn ljudi. Sorrie ali tako je kako je.
Priznao bih da je lakše vrtiti prsten prema manjim rupicama nego rastaviti EVOD-a i čačkati po flavour wickovima, pogotovo ako vas zivcira mastiti prste liquidom i prati ruke dvajst puta dok sve konačno proradi.. Ali trkeljanje je i dalje tu.
Probao sam još dva grijača. Još nekoliko tekućina. Načitao se raznih textova po netu... I došao ovdje zaključiti stvar.
Što Možete Očekivati:100% PG prolazi ali isključivo s s maximalnim protokom zraka.
50PG - 50VG i sve kombinacije +/- 10 - 20% na ovu ili onu stranu - to mu paše. Ali najveća ili najmanja rupa za zrak s vremenom presuše ili poplave komoru grijača.
100% VG nedolazi u obzir i jedini lijek je natezati vakum iz tanka "k'o lud" s prstompreko rupe za zrak i tek onda pustiti struju unutra, inače je suho.
Kontrola propuha dakle nije kako vas Aspire uvjerava, mogućnost da prilagodite iskustvo vašim željama, već doslovno način da izvučete nekakav minimum zadovoljavajučeg parenja. Vi nemate izbora po tom pitanju, vaša tekućina diktira u kojoj mjeri morate vakumirati vaš tank.
Da stvar bude još gora, nasis'o sam bio toliko VG tekućine jednom da je grijač poplavljen grgljao i takav svejedno pustio spaljen okus, što će reći da nije samo problem wickanja, nego i općenito nekonzistentne preformanse. I tu sam povukao crtu.
Kvaliteta Izrade:Primjetio sam još i "labave" ili kakve već loše navoje u staklu. Naime metalna se kapica na koju je fiksiran dimnjak, a u koju nabodete drip tip, nikada neće baš čvrsto zavidati u stakleni tank što znači da dimnjak na drugom kraju ima oko 2-3 milimetra "hoda" zbog čega nekad neće biti savršeno centriran po sredini tanka, pa kad u njega pokušate zavidati grijač s bazom, a on je pod kutom i to se sve zaglavi kod radnje u kojoj ćete gotovo uvijek imati friško napunjen tank... Opet masni prsti. I dalje ćete prati ruke od liquida. Moža ne dvajst puta zbog flavour wicka... Aspire je isto kineska firma. Što očekivati?
ZAKLJUČAK:Ako vam se zaista sviđa Nautilus zbog kapaciteta, ili dizajna ili uvjerljivo najbolje izvedene regulacije protoka zraka i ako parite 50/50 ili priblizno gusto/rijetke tekućine, a novci vam ne znače ništa, svakako probajte ovaj tank.
Ukoliko očekujete da će vas 200Kn i + riješiti sitnih problema koji su vam dosadili s Kangerovim izumima, ne. Neće. Bar ne na duge staze. Kupovanje grijača je i dalje lutrija. Ima dobrih i ne sumnjam da takvi zaista traju po mjesec dana kako stotine ljudi bruje po netu. Ima loših koji vas tjeraju da lomite namješaj po kući (ili što već volite za isparivanje živaca). Motati će te sami svoje zavojnice u želji za boljom parom...
Ovo je napuhani, stakleni, svakako ljepši i veći novi EVOD. Samo 4 puta skuplji. Sa 50% skupljim grijačima. I dobrom reklamom.
Ne ljutite se na mene ako ste bili sretni i ostali zadovoljni ovim izumom. Moj nevalja. I to je jedina mana Aspire Nausilusa - nije konzistentan. Nema standarda. Neznate što plaćate. Dok ne platite. A ja nevolim lutriju. Ni kladionicu. I ako već moram igrati na sreću, radje se kladim za 50Kn sa EVODom. To je sve.
~edit: lektorski popravci onako usput iz dosade~