Počeo sam pušiti u 7. razredu, onako, za društvo, nakon škole, i tako, plus bilo nam je zabranjeno pušiti od maltene svih, pa je bio još veći gušt, jednu-dvije na dan pa 4-5 i tako propušio u 2. srednje i to se popelo na pola kutije do kutiju dnevno. Pušio cigarete, pa duhan, povremeno guštanje s lulom, pa s duhanom s placa, glavno da se dimi. Nisam se čuvao, pušilo se i kutiju i pol minimalno, a za izlaske i 2 i pol. Prestaao sam pušiti na mjesec dana, jednom, i to ne svojom voljom

nego pokupio upalu pluća. Cigarete uz kavu, cigareta nakon nekog posla, čik-pauza najveći gušt, nagrađivanje cigaretom nakon biločega, kad ti je lijepo, zapali, bit će još lijepše, cigareta kad neide dobro. Skoro sva sjećanja iz te faze života je uz cigaretu. Pa ti prestani. Nisam nikakvih zdrastvenih problema imao, kondicija vrlo dobra za svoju kilažu

osim zadnja 2 mjeseca, povremeno kašljucanje. Nabavio mod i neki brižni isparivač, rekao, idem smanjit, ne zbog zdravlja, nego zbog nestašice duhana, malo ga ima, najčešće nema. A para malo. Znao sam ja da će mi se svidit, jer sam 2 god prije, 3 tjedna bio na e-cigareti, ali sam tada više tekućine popio i prolio po rukama nego popario. To su bile one sa gotovim punjenjima u plastičnim spremnicima. Grozan sistem. Uglavnom, smanjio sam s kutije i pol na 4 cigarete, ali nije to bilo to. 4 samsona na dan, savršeno guštanje. I tako još 2 tjedna. Nabavio bolji mod i kayfuna, sa složenim grijačom, probao, i to je to, više ne pušim. Fantastika. 24mg nikotina u voćnim tekućinama. Već nakon tjedan dana, primjetio sam da nema više kašljucanja, žutih prstiju, smrada u kući i ormaru. Nakon mjesec dana mi se počeo vraćati okus u ustima, s vremenom sam izbacio sol u prehrani, hrana postala ponovno ukusna, kondicija se osjetno popravila, nema više stajanja nakon 50 metara uzbrdice i dolaženja do zraka. Ovo proljeće, šećem šumom, osjetim miris trave i cvijeća, Intenzivan miris. Osjećao sam se ko dijete, da to ponovno mogu osjetiti. Zapalim ja tu i tamo, ali sve rijeđe, i to me veseli, smrdi cigareta užasno, mamurluk nakon 1 cigarete, jao. Duhan se još i da, ali ja se, nakon godine i 8 mjeseci, na cigarete više ne vraćam. Jer u e-cigaretama guštam 3 put više. Nakupilo se isparivača i svega ostalog, parenje postao hobi i "way of life", upoznao nove ljude s kojima se često družim, sve u svemu ja sam super zadovoljan. Više nisam rob cigarete.
Damjan Buić, 29 godina