Antess je napisao:
Ne želim biti pesimist, nego pokušavam gledati realno. Sumnjam da ikakva udruga može u 9 dana utjecati na zakon, pogotovo zakon koji se tiće tako malog broja (relativno populaciji), stoga vjerujem da je jedina nada osim našeg balkanskog "snađi se" da neka velika europska ili britanska, njemacka... udruga tuži ili se žali ili nešto tako. Zna li neko postoji li nekakva takva veća udruga, poduzece ili organizacija koja pokušava utjecati na razini europe.
Ako 435 udruga nije prosvjedom pred banskim dvorima moglo utjecati zbog modela podrške razvoju civilnog društva koji trenutna vlada ruši, ne znam odakle uopće ideja da bi relativno nova i marginalizirana udruga za koju nitko osim vapera nije ni čuo mogla.
Prije svega treba razviti nekakav strateški i operativni plan udruge, akcijski plan, osigurati vidljivost i prepoznatljivost u javnosti kroz kojekakve kampanje podizanja svijesti, informiranja. Upoznati narod. E cigarete su i dalje u javnosti obavijene "velom misticizma" i ljudima je to isto što i pušenje. Tko ne pari, realno ni ne zna ništa o tome, a vaperi su manjina.
Od tuda i dolaze takvi zakoni. Iz neznanja.
Nemožeš iskočit iz paštete i počet lobirat.
Povezati se s "jačim" udrugama i uči u zajedničke projekte kroz kojekakve partnerske akcije koje ne moraju nužno biti vezane za vape stuff, ali takvim akcijama udruga podiže svoju vidljivost, prepoznatljivost i kredibilitet. Postoje razne strategije.
Primjera radi, udruga koja organizira Urban Fest Osijek (koliko znam osim tog festivala, ništa drugo ni ne rade, ako netko zna više, neka me slobodno ispravi) je partnerski bila na projektu koji se bavio europskim socijalnim fondom, korištenjem društvenih mreža, volonterizmom, socijalnim uslugama i sl. (
http://www.ckd.hr/projekt-mjesto-za-sve/)
Sumnjam da će itko od davatelja grantova financirat "promociju parenja" zbog parenja, ali npr kampanju o prevenciji raka i šta ti ja znam koje bolesti i prestanku pušenja pomoću nikotinskih flastere, osobne isparivače, zdrave hrane i nikotinske žvake, meditacije i p*e materine koju provodi nekakva prepoznata udruga za borbu protiv raka i udruga vapera kao partner, možda i hoće. Stvar se treba lijepo upakirati i prezentirat.
Opcija ima, samo treba biti kreativan i razmišljati van kutije.
Vodit udrugu nije imat 100 članova koji serendaju po forumu i facebooku. Udruga je full time job, pogotovo glavne i odgovorne osobe u udruzi na kojoj leži sva zakonska zahtjevnost koja se unazad 2 godine podigla na razinu besmislenosti. Pogledajte samo natječaje gradova i što vas sve traže da bi vam dali 5.000,00 kn da s njima nešto radite.
Uglavnom,
Moj cijeli point je da ne očekujete od glavne i odgovorne osobe sve. Ova udruga je koliko ja znam full volonterska, nitko ne prima plaću za ovo i odgovorne osobe se uopće ne moraju zajebavati s svim zakonskim proljevima koje nosi vođenje udruge.
Platforma je stvorena, a sada kroz tu platformu trebaju doći i konstruktivne ideje, inicijative i prijedlozi koje mogu dolaziti od aktivnih članova, da li forumom, mailom, sastankom.
Ima nas tu more i siguran sam da ima mozgova s super idejama u glavi koje bi se mogle provest. Samo ne treba držat fokus samo na parenju, nego to parenje povezat s nekom društveno korisnom aktivnosti. To i je smisao udruge.
Eto idem čitat statut i dat prijedloge za promjene kada se sljedeći puta bude donosio.