|
.
Sada je: 10 svi 2026 06:04. | Zadnji put si ovdje bio: 10 svi 2026 06:04. Vremenska zona: UTC + 01:00 [ LJV]
Novi postovi | Tvoji postovi
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 9 post(ov)a ] |
|
| Autor |
Poruka |
|
Kinta
|
Naslov: Prestanak pušenja Postano: 04 tra 2012 19:41 |
|
 |
| Administrator |
 |
|
|
Mota mi se duze vrijeme jedna tema koju moram ispljunuti, ali ju pre toga moram malo pripremiti:
Otkriveno zašto se žene teško ostavljaju cigareta
Za razliku od muškaraca, nikotinski nadomjesci, flasteri i žvake, ne djeluju na žene zbog specifične građe moždanih receptora
Većina ljudi proklinje onaj dan kada su počeli sa jednom od najodvratnijih navika - pušenjem i iz petnih žila, s vremena na vrijeme, pokušavaju iz svog života izbaciti cigarete, no vrlo često taj trud neslavno završi, pogotovo ako ste žena.
Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Yale tvrde da je ženama teže nego muškarcima prestati pušiti jer njihov mozak drugačije reagira na nikotin. Kada netko puši broj nikotinskih receptora u mozgu, glavni krivaci za nastajanje ovisnosti o cigaretama, raste. Iako ta tvrdnja vrijedi za muškarce, na opće iznenađenje istraživača, ona je apsolutno neistinita za žene jer je otkriveno da one imaju sličan broj živčanih nastavaka kao i nepušači.
Ova spoznaja je važna jer pokazuje da glavno oruđe za borbu protiv pušenja - nikotinski supstituti, poput žvakaćih guma i flastera - ne djeluju na žene. Znanstvenici smatraju da bi pripadnicama ljepšeg spola u odvikavanju više pomogle alternativne metode poput bihevioralnih terapija, tjelovježbi ili tehnike opuštanja.
Znanstvenici su također zamijetili da pasivno pušenje i samo držanje nezapaljene cigarete između prstiju može pojačati ženama želju za nikotinom.
Iako stručnjaci sa Yalea ne znaju objasniti otkrivene razlike između spolova, pretpostavljaju da ženski spolni hormon progesteron utječe na broj receptora za nikotin, odnosno što je više progesterona u tijelu to je manje receptora u mozgu.
U studiji je sudjelovalo 52 muškarca i 58 žena, a oko polovice volontera bili su nepušači. Rezultati su objavljeni u stručnom časopisu Archives of General Psychiatry.
_________________ Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi. Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.
|
|
 |
|
 |
|
Kinta
|
Naslov: Re: Prestanak pušenja Postano: 04 tra 2012 19:51 |
|
 |
| Administrator |
 |
|
|
Nadomjesci nikotina ne pomažu pri odvikavanju od pušenja
Nikotinski nadomjesci, posebice flasteri i gume za žvakanje, nisu ništa djelotvorniji za dugoročni prestanak pušenja od pokušaja bez njih
Nikotinski flasteri i gume za žvakanje nisu djelotvorni u pušača koji se trajno žele odreći cigarete, čak kad se te terapije kombiniraju sa seansama psihološke pomoći, po američkoj studiji objavljenoj u ponedjeljak.
"Istraživanje pokazuje da ti nikotinski nadomjesci, posebice flasteri i gume za žvakanje, nisu ništa djelotvorniji za dugoročni prestanak pušenja od pokušaja bez njih", ističe Hillel Alpert s Fakulteta za javno zdravstvo Sveučilišta Harvarda u Massachusettsu, glavni autor istraživanja objavljenog u on line izdanju časopisa Tobacco Control.
Istraživači su ispitali 787 odraslih pušača u Massachusettsu koji su se nedavno odrekli cigarete. Pratili su ih u tri razdoblja: 2001./02, 2003./04. i 2005./06.
Sudionici su morali istraživačima navesti tip nikotinskog nadomjestka koji su koristili - flaster, gumu za žvakanje, inhalator ili nazalni sprej - i najduže razdoblje tijekom kojega su pribjegavali jednoj od tih terapija bez prekida. Trebali su navesti je li ih liječnik ili neki drugi stručnjak podržao u naporu da se odreknu cigarete.
Rezultati govore da je gotovo trećina onih koji su nedavno prestali pušiti ponovno počela.
Među onima koji su ponovno počeli pušiti istraživači nisu pronašli nikakvu razliku između osoba koji su koristili nikotinske nadomjestke tijekom više od šest tjedana i onih koji ništa nisu uzimali.
"Čak i ako su druge dobro provedene studije pokazale da nikotinski nadomjesci mogu biti učinkoviti, naše je istraživanje bilo usmjereno na primjenu u stvarnom svijetu u duljem razdoblju", rekao je Alpert. "A u stvarnom svijetu, cigarete su jednostavno vrlo snažna ovisnost. Nikotinski nadomjesci, pokazalo se, očito nisu učinkovita zamjena za tu ovisnost".
_________________ Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi. Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.
|
|
 |
|
 |
|
Kinta
|
Naslov: Re: Prestanak pušenja Postano: 04 tra 2012 19:53 |
|
 |
| Administrator |
 |
|
|
Pušenja ćete se najlakše odreći snagom volje, a ne flasterima
Razni preparati i proizvodi koji obećavaju prestanak pušenja bacanje su novca, tvrdi skupina australskih istraživača
Osobe koje iskreno namjeravaju prestati pušiti trebale bi se prije osloniti na snagu vlastite volje nego na flastere i „čarobne" preparate, tvrde australski istraživači. Pregledom i analizom stotina studija o pretanku pušenja došlo se do zaključka da je kod sad već bivših pušača snaga volje bila sasvim dovoljna da ostave nikotin po strani.
Istovremeno je zanimljiva činjenica da su studije koje hvale proizvode poput flastera, žvakaćih guma i pilula protiv pušenja uglavnom financirane od strane farmaceutskih kompanija.
Skupina istraživača sa sidnejskog sveučilišta pregledala je čak 511 studija na tu temu nakon čega se pokazalo da je gotovo dvije trećine nekadašnjih pušača lakše prestalo s konzumiranjem cigareta nego je očekivano. Čak 51 posto istraživanja koja su financirale farmaceutske tvrtke sugerira da su prethodno spomenuti proizvodi učinkoviti i korisni; no, s tim se složilo tek 21 posto nezavisnih studija.
Profesor Simon Chapman optužio je vlade diljem svijeta da su od prestanka pušenja napravile ozbiljan medicinski problem čime se u javnosti stvorila slika kako je to ustavi jako teško učiniti.
U članku kojeg je objavio časopis PloS Medicine, autor kojeg je profesor Chapman, stoji da je mnogo onih koji su već prestali pušiti te da su oni koji to još ne uspijevaju zaista okorjeli ovisnici o nikotinu kojima treba dodatna pomoć.
On napominje da su istraživanja i analize proizvoda protiv pušenja uglavnom obavljani u kliničkim uvjetima i sudionici su ih dobivali besplatno. S vremenom su razvili odnos s liječnicima istraživačima zbog čega krajnji rezultati nisu kredibilni. Usto, ti se proizvodi u stvarno svijetu i okolnostima nikada nisu pokazali uspješnima.
Chapman savjetuje da je bolje okaniti se svega i jednostavno odlučiti prestati, odnosno imati povjerenja u snagu vlastite volje.
Ipak, ima i onih koji se ne slažu s njim. Amanda Sandford iz udruge protiv pušenja "Ash" kaže da je istina kako su istraživanja o flasterima i žvakaćim gumama pomalo kruta, no, isto tako sama volja po njenoj procjeni jest važan, ali ne i dovoljan čimbenik jer svaka je osoba individua za sebe; ne nose se svi jednako s ovisnošću o cigaretama.
|
|
 |
|
 |
|
Kinta
|
Naslov: Re: Prestanak pušenja Postano: 04 tra 2012 19:58 |
|
 |
| Administrator |
 |
|
|
Obama je odličnog zdravlja, ali ne može prestati pušiti
Nakon prvog službenog sistematskog pregleda zaključeno je da bi američkom predsjedniku mogli pozavidjeti i mnogo mlađi od njega
Američki predsjednik Barack Obama i dalje se trudi prestati pušiti i ima malo povišen kolesterol, no inače je izvrsnoga zdravlja, prema liječnicima koji su ga u nedjelju pregledali u Mornaričkom medicinskom centru u Bethesdi, u predgrađu Washingtona.
Prvi Obamin sistematski pregled od preuzimanja dužnosti trajao je sat i pol, a 48-godišnji predsjednik je "izvrsnoga zdravlja", prema sažetku izvješća liječnika Dr. Jeffa Kuhlmana, koje u ponedjeljak prenosi američki tisak.
U izvješću se navodi da predsjednik ima 81,6 kg s tenisicama i odjećom za trening, te da ima zavidan indeks tjelesne mase od 23,7.
No, njegov liječnik želi da promijeni prehrambene navike kako bi njegov LDL kolesterol, koji je 138 mg/dl, pao ispod 130, navodi se u izvješćima.
Obama i dalje koristi nikotinsku nadomjesnu terapiju, a liječnik mu je preporučio nastavak napora za prestanak pušenja.
Dr. Kuhlman je predsjednika Obamu naručio za sljedeći sistematski pregled kad napuni 50 godina, u kolovozu 2011. Dok je bio u bolnici, Obama je posjetio desetak vojnika ranjenih u ratovima u Iraku i Afganistanu
Obama godinu dana nije zapalio cigaretu
Ključan poticaj za prestanak pušenja Obami su dale njegove kćeri, prestanak su mu olakšale nikotinske žvakaće gume
Barack Obama je prestao pušiti, ponosno je potvrdila njegova supruga Michelle, prenosi Hina. Cigaretu nije zapalio gotovo godinu dana.
"Jako sam ponosna na njega. Nisam ga tjerala, nisam ga gnjavila.. kada netko radi ispravnu stvar, ne petljate se u to", rekla je Michelle. Dodala je da se njezin suprug dugo borio s prestankom pušenja, a dodatnu je snagu našao kada su ga i kćeri zamolile da prestane.
Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs u prosincu je izjavio da Obama napreduje u borbi s prestankom pušenja i da koristi nikotinske žvakaće gume. Tada je rekao da predsjednika nije vidio s cigaretom najmanje devet mjeseci.
|
|
 |
|
 |
|
Kinta
|
Naslov: Re: Prestanak pušenja Postano: 04 tra 2012 20:30 |
|
 |
| Administrator |
 |
|
~cut the crap~ A sad ozbiljno. Sto je zajednicko svim ovim clancima s djelomicnim izuzetkom kod zena? Sve su obicno smece. Nitko pojma nema kako prestati pusiti i kako pomoci drugom da prestene pusiti. Ali svi su puni savjeta kako je pusenje nezdravo, kako je jednostavno prestati pusiti, kako postoji cijeli niz pomocnih sredstava za prestanak pusenja ili jednostavno stave zabranu pusenja. Od svega toga pusac koristi nema nikakve. A prestati pusiti nije ni malo jednostavna stvar. I to je trenutak kad Vaperclub uzima stvari u svoje ruke. Imamo dovoljno znanja i iskustva da rasclanimo razloge pusenja i nacine kako pomoci pusacima. Naravno ocekujem da se kolektivno ukljucimo u akciju.
|
|
 |
|
 |
|
sanja
|
Naslov: Re: Prestanak pušenja Postano: 04 tra 2012 21:47 |
|
Pridružen: 03 ožu 2011 16:24 Postovi: 1370 Lokacija: Zagreb,Krapinhagen
|
Imaš pravo! Dizala mi se kosa na glavi kad sam čitala jer me podsjetilo na sve one neugodne, bolje reći odvratne trenutke, kad sam htjela/ kao/ prestat pušit,a u ničem što sam od takvih sranja pročitala nisam našla onu nit vodilju.Sad znam da nisam imala onu istinsku želju prestati.Jer one koje znam da su uspjeli / još nije postojala e-cigareta /,a bili su okorjeli pušači ,prestali su preko noći.I uvijek sam bila zabezeknuta kako su uspjeli,i svi su rekli da su tako odlučili i gotovo! Polazeći od toga da smo svi različiti,a mislila sam da ih dobro poznam,zaključila sam da sam ja jedna mala ovisnička gnjidica kojoj nema pomoći. I jesam! Jer da nisam otkrila e-cigaretu i dalje pi pušila smrđuše i bila nesretna! A sad sam ovisna gnjidica ali sam sretna! 
|
 |
|
Kinta
|
Naslov: Re: Prestanak pušenja Postano: 05 tra 2012 18:57 |
|
 |
| Administrator |
 |
|
|
Onda idemo polako s razlozima zbog kojih covjek pusi:
1. Ovisnost o nikotinu 2. Nezaposlenost ruku 3. Obred
Ako izuzmemo pubertesko/kompleksaske razloge to su jedina tri razloga. Ili nisu?
Pušenje je genetski uvjetovano
Pušač se ne postaje, već se rađa, otkriva istraživanje DNA kod ljudi s različitim navikama pušenja
Postoje ljudi koji samovoljno odluče početi pušiti, ima onih koji uspiju prestati s tom navikom, onih koji puše povremeno i onih koji uistinu pretjeruju. Te razlike u navikama pušača imaju objašnjenje u genetici.
Naime, istraživači iz konzorcija Tobacco & Genetics (Tag), objavili su studiju u časopisu Nature Genetics, koja se bavi povezanošću genetskih markera i ovisnosti o pušenju.
Studija je, kako tvrdi jedan od istraživača, Talijan Diego Ardissino, usporedila DNA pušača i nepušača da bi identificirala genetske varijante tj. razlike koje postoje među fragmentima DNA kod različitih ljudi koje utječu na odnos prema pušenju.
Na taj su način, na primjer, izdvojene genetske varijante na kromosomskom paru 11 povezane s odlukom o početku pušenja, dok su na kromosomskim parovima 15, 10 i 9 izdvojene one koje se povezuje s brojem popušenih cigareta dnevno.
Iako se za sada ne zna točna funkcija ovih varijanti i kakav je njihov utjecaj na odnos prema pušenju, dokazano je da su varijante na kromosomskom paru 15 smještene u području koje sadrži genske receptore za nikotin, te su povezane uz ovisnost o njemu i razvoju raka pluća.
Ova istraživanja bi mogla pomoći ljudima koji imaju veći rizik za ovisnost o nikotinu ili namjeravaju prestati, ali nikako ne bi trebala zamijeniti promociju zdravog života bez cigarete kod svih ljudi, bez obzira na njihovu genetiku.
U istom broju Nature Geneticsa, objavljene su još i druge dvije studije, jedna sa sveučilišta u Reykjaviku te jedna s Oxforda, koje potvrđuju podatke studije konzorcija Tag-a. Ta tri istraživanja su obuhvatila preko 140 tisuća osoba.
Još jedna zanimljivost vezana uz brojke je i ta da se svaki dan, u čitavom svijetu popuši više od 15 milijardi cigareta a pušača je prema procjenama 1,2 milijarde. No, bez obzira jeste li genetski predodređeni za pušenje ili ne, dobra vijest je da svi mogu prestati.
|
|
 |
|
 |
|
Kinta
|
Naslov: Re: Prestanak pušenja Postano: 06 tra 2012 15:53 |
|
 |
| Administrator |
 |
|
|
Pa da rasclanimo razloge pusenja obrnutim redosljedom:
4. Pušenje je genetski uvjetovano Nemamo izbora nego vjerovati u ovo. Cak izgleda logicno pa valjda i tocno. Ako je to istina tu se jako malo ili nista moze napraviti i teski pusaci potjecu iz ove tocke.
3. Obred Kava u velikoj toploj salici s hladnim mlijekom, dva smedja secera, deci juicea i dva deci vode s ledom. Vrlo cesti obredni dorucak u kvartovskom kaficu uz tri popusene cigarete. Crna kava je vecini nas starter za pocetak dana. Medjutim primjetio sam ako nesto pojedem da mi kava ne treba. Pretpostavka je da se samo radi o podizanju secera koji je nuzan za otvaranje ociju. Naravno kava mi je obred i ne zelim mijenjati tu naviku, i ko ce jesti odmah ujutro, i tlaka je to ... Ali da mogu - mogu. Kao sto se i kava u velikoj toploj salici s hladnim mlijekom, dva smedja secera, deci juicea i dva deci vode s ledom moze zamijeniti s kavom u velikoj HLADNOJ salici s TOPLIM mlijekom, dva smedja secera, deci juicea i dva deci vode s ledom. Cigareta je korak dalje.
2. Nezaposlenost ruku Automobilska poluosovina na dijelu koji ulazi u getribu ima obicno kriz s iglicastim lezajevima. Ficina poluosovina ima bolcn sa supljim kockicama 2x2x2 centimetra. Otac mi je prestao pusiti za novu godinu 1977. Dobro se sjecam oklade zbog koje se ostavio 2 kutije Opatije dnevno. Oprema za prestanak pusenja se sastojala od zvaka, bombona, kikirikija i ... kockice s ficine poluosovine koju je vrtio po rukama. Nekoliko godina kasnije mi je na fici pukla ta kockica na pola. Subota popodne, ni pes ne radi a ja ficu trebam ujutro. I sjeti se moj stari da mu je ona kockica na stolu firmi ostavljena za dugo sjecanje. Trk po nju u firmu i ubrzo je fico veselo zabrudao sa savrseno ispoliranom kockicom. Danas nam ne treba kockica nego mobitel ili smartphone koji vrti vaperclub.org
1. Ovisnost o nikotinu Nekad dok sam pusio 2 1/2 kutije plavog Waltera nikud nisam mrdnuo bez kutije cigareta. I jedne za rezervu. I jedne za svaki slucaj. Steka je uvijek bila doma. I jedna u autu. I jedna na poslu. Pepeljara je bila i pokraj kreveta. Za one dvije - tri nocne cigarete. Notorni ovisnik? Nikad nisam ni govorio drugacije. Medjutim danas do nas dolazi malo drugacija istina. Nikotin ne stvara ovisnost, ili bar ne u tolikoj mjeri. Spojevi amonijaka dodani u cigaretu stvaraju ovisnost o nikotinu. Iz ovog se moze zakljuciti da vjerojatno u plavom Walteru TDR ima puno amonijaka. Dok recimo u TDZ koji je proizvodila bijeli Benston, se vodila velika briga o zdravlju mokracnih mjehura radnica. Danas MOD ne drzim kraj kreveta, cesto ga i ˝zaboravim˝ kad odem nekud na sat ili dva. I ne dam nikom da ni pisha po MOD-u. Ovisnost o nikotinu polako gubi smisao.
I na kraju, sto je zajednicko ovim razlozima zbog kojih ljudi puse? Nista i svasta. Ali jedna stvar je nepobitna: elektricna cigareta sve to lijeci bez problema.
|
|
 |
|
 |
|
sanja
|
Naslov: Re: Prestanak pušenja Postano: 06 tra 2012 19:58 |
|
Pridružen: 03 ožu 2011 16:24 Postovi: 1370 Lokacija: Zagreb,Krapinhagen
|
 tako je 
|
 |
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 9 post(ov)a ] |
|
Sada je: 10 svi 2026 06:04. | Zadnji put si ovdje bio: 10 svi 2026 06:04. Vremenska zona: UTC + 01:00 [ LJV]
Novi postovi | Tvoji postovi
Trenutno korisnika: bot* i 0 gostiju. |
| |
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
 |