Uvidom u naše optičarske radnje i radove, dođoh do zaključka da se naš osiromašen narod kojem su potrebna pomagala takve vrste.. bezočno pljačka sa cijenama koje se dižu u nebesa.
Okviri za naočale su priča za sebe i tu stvarno ima svega i svaćega. Ima jeftinijih, ima skupljih, ima bezobrazno skupih. Ali OK.. okvir kupiš i možeg ga imati poprilicno dugo ako imalo vodiš brigu o njemu. A cijene okvira sežu u rasponu od 100 do 2000 kuna, iako se u pravilu može pronaci fini okvir za neku srednju cijenu od 500 do 1000 kuna.
Iz iskustva čak znam da se o cijenama okvira može i dobro debelo pregovarati i cjenkati se oko istih.
Eh sad.. da bi ti okviri imali funkciju, treba u njih ugraditi odgovarajuće leće i tu sad nailazimo na problem. Što je dioptrija veća (dakle i potreba za pomagalom veča), tako je veća i cijena koju treba izdvojiti za par adekvatnih leća. Pa ako k tome pribrojimo da uz određenu dioptriju neki ljudi imaju dodatno i cilindar, pa s godinama i presbiopiju.. dolazimo do astronomski visokih cijena za pomagalo koje nam je neophodno.
Tako npr. ja kupim okvir koji mi se dopada za nekih 100€ i kada krenem pregovarati oko leća dolazimo do minimalne cifre od 500€ za potrebite leće i to samo za leće sa potrebnom dioptrijom bez raznih điđa u vidu zatamnjenja ili samozatamnjenja.
Ponukan bezobraštinom krenem surfati i pronađem da ima dosta web shopova na kojima se mogu kupiti okviri sa ugrađenim lećama po vašem receptu za višestruko manju svotu nego kod nas.
Kao npr.
http://www.eyeglasslensdirect.com/ Jednostavnom računicom izračunao sam da bi me gotove naočale koštale do nekih maksimum 2000 kuna, dok me kod nas iste takve koštaju do 5000 kuna.
Eh sad.. nikad nisam isprobao kupovati tim putem i ne znam nikoga tko je na taj način kupovao. Javlja se i problem što je vecina tih web shopova u Americi, kao i to da rade na nacin da isporučuju kompletne naočale. Znaci.. kod njih se odabere okvir i leće.. oni to odrade i šalju poštom, ili im pošaljete svoj okvir u koji oni ugrade leće i vrate vam natrag.
Mene zanima ima li netko iskustva ili pozna nekog tko je kupovao preko neta kako bi prenio svoje dojmove? Zanima me postoji li mogućnost kupovine samo leća bez ugradnje? Jer lakše je kupiti ovdje okvir pošto ga možemo isprobati, a leće da se naruce i svaki optičar će ih ugraditi za 100 kuna. Koliki je shipping iz Jamerike i ima li neki web shop takve vrste negdje bliže u EU ili istočnim zemljama?
Zahvaljujem se na svakoj vrsti pomoci oko gore navedenih problema!