Forum    FAQ

.

Početna » Ostalo » Općenita diskusija

[ 12 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: Nesto o mom kraju{NOSTALGIJA}
 Post Postano: 05 lis 2011 16:13 

Lijepo bi bilo da svako od nas napise nesto o svom rodnom kraju ili kraju gdje se (s)nalazi....................
................arhitektura,znamenitostii,povijest ili kroz povijest,kultura,stanovništvo,turizam,ekonomija itd...itd.

slika

Povratak na vrh 

Naslov: Re: Nesto o mom kraju{NOSTALGIJA}
 Post Postano: 20 pro 2011 17:46 

Nije loša tema, a niko ništ da bekne pa ću evo ja prva jer uvik me vata nostalgija za ovim dragim lijepim usudila bi se reć najljepšim gradićem u Dalmaciji, raj iz djetinstva gdje sam provela najljepše godine svog života.
:51:

Omiš

slika

Omiš je mali srednjedalmatinski grad i luka smješten između Splita i Makarske , smješten na ušću rijeke Cetine. Kroz povijest Omiš je bio ozlogašeno gusarsko gnijezdo, a Omiški Gusari među najopasnijim na cijelom Mediteranu. Dokazi burne i ponosne povijesti Omiša su vidljivi na svakom koraku Omiške Rivijere. Prastari grad Omiš, crkve grada Omiša i tvrđave koje ga okružuju su tihi kameni podsjetnici snage i moći nekad zloglasnih Omiških Gusara. Danas je Omiš središte turističke rivijere iznimne ljepote smještene u samom srcu Jadrana i centar hrvatskog aktivnog turizma.

Meni omiljeno mjesto za posjećivanje:
1. Tvrđava Fortica
slika

2. Tvrđava Mirabella
slika

Tvrđava Fortica - Cijelu bogatu i iscrpnu povijest gusarstva zorno predočuje tvrđava FORTICA, zajedno s tvrđavom Mirabella ili Peovica. Tvrđava Fortica nalazi se na samom vrhu omiške Dinare. Za gusarenje to je bilo jako važno, jer se s jednog mjesta moglo nadzirati veliko područje i na kopnu i na moru. Naime s kule Fortice pruža se pogled na cijeli grad, kanjon rijeke Cetine na otoke Brač, Hvar i Šoltu, zatim srednja Poljica.
Sama svrha tvrđave bila je obrana od neprijatelja. Fortica je prvenstveno služila za sklonište i u slučaju da je Omiš bio opkoljen s tvrđave bi se bacile velike gromade kamenja koje bi porušile cijeli grad, a samim time bi se uništio i neprijatelj. Danas možemo biti ponosni što do toga nije došlo i što možemo uživati u čarima ovog predivnog dalmatinskog gradića.
Iz samog centra grada možete doći do tvrđave dobro uređenom stazom s putokazima, tako da nema bojazni da ćete se izgubiti. Do tvrđave možete stići pješice iz grada, preko naselja Baučići i popeti se na tvrđavu za 20- tak minuta i uživati u prekrasnom pogledu.

Brojne plaže i uvale, mediteransko raslinje, bogata kulturna i gastronomska ponuda, svjež zrak i kristalno plavo more čine Omišku Rivijeru savršenim utočištem za one koje traže predah od modernog životnog ritma. Prekrasna rijeka Cetina i njezin kanjon, krške ljepotice planine Dinara, Mosor i Babnjaca , prastari maslinici i vinogradi i obližnji srednjedalmatinski otoci zajedno čine ambijent nevjerojatne ljepote. Za one koje vole aktivni odmor , Omiš je uistinu savršena destinacija. Rafting na rijeci Cetini, slobodno penjanje, ronjenje, ribolov, planinarenje, pješačenje u prirodi, jedrenje na dasci samo su neke od aktivnosti koje jedinstvena Omiška Rivijera nudi svojim posjetiteljima.

slika

slika

Smješten u srcu Dalmacije, Omiš predstavlja savršenu ishodišnu destinacju za israživanje ostatka Dalmacije, njenih otoka, njene ponosne povijesti, kulturnog nasljeđa i prirodnih ljepota. Prastari rimski gradovi Split i Salona su samo pola sata vožnje udaljeni od Omiša. Otoci Brač, Hvar, Korčula i Vis su Vam iz Omiša nadohvat ruke.

Omiš je doslovno pun restorana, konoba i kafića . Mediteranska kuhinja - maslinovo ulje, riba i plodovi mora, domaće povrće, vino dio su tisućljetne tradicije ovog prostora i možda najizravnij način da osjetite istinski duh Mediterana. Omiško Kulturno Ljeto , Festival Dalmatinskih Klapa , Gusarske Večeri i ostali glazbene, kazališne i gastronomske svetkovine su savršena prilika za upoznavanje ne samo ljepote Dalmacije, već i njene duše.

Meni omiljeno mjesto za šetnju i papanje: Radmanove mlinice
slika

Dan početka rada restorana Radmanove mlinice je 23. ožujka (nedjelja). Nakon zime svatko tko voli prirodu je ovdje dobrodošao za uživanje u domaćoj hrani, predivnoj rijeci Cetini i tek probuđenoj prirodi.

10 filmova o legendarnom Winbetou po priči Karla Maya su snimljeni u Hrvatskoj u vremenskom periodu od 1962 do 1969. Scene iz filmova “Winnetou and Apanachi”, “Old Surehand”, “Oil King” i “Winnetou II” su snimane na nekoliko lokacija u Radmanovim Mlinicama. Ljudi sa ovog područja se još uvijek rado sjećaju svojih glumačkih iskustava u ovim filmovima koji su u svoje vrijeme imali kultni status.

I slika Omiš.

Povratak na vrh 

Post Postano: 20 pro 2011 18:10 

Jako lijepo Ptichice :plus: Jednostavno me zove da dođem :blje:

Povratak na vrh 

Post Postano: 20 pro 2011 19:35 
Moderator

slika

mhm nemam druge slike

p.s. ptičica :plus: , iako to žemskinjama baš ne dajem

Povratak na vrh 

Post Postano: 20 pro 2011 19:38 
Moderator

Radmanove mlinice su već par godina potonule i služe samo zato da se pobere lova od turističkih grupa koje se dovoze nemilice. Osoblje je bahato i lijeno. Ako uspiješ privuci pogled jednoga od njih nakon izvjesnog vremena, onda budi uvjeren da sigurno nisi u njegovom rajonu već u onom od kolege kojega nema ko niti €.
Inaće.. što se tiće ljepote prirode.. tu ti dajem za pravo i slažem se s tobom!

Povratak na vrh 

Post Postano: 20 pro 2011 22:08 

Hvala, hvala drago mi ja da vam se sviđa... :kam:
A Dodo moj, tako ti je danas više-manje svugdje ne samo u Radmanovima, al mogu i razumit nekako te jadne radnike šta rade po cili dan za neku siću i svi im plešu po živcima, od razmaženih gostiju preko šefa pa do žene il muža il neke lihvarske banke. Nije opravdanje al šteta je po tome sudit to il neko drugo mjesto jer u tom malom mistu (kao i u svakom) ima stvarno puno predivnih toplih ljudskih bića al meni osobno je doživljaj same šetnje i istraživanja okolice više neg ljekarija za dušu i uvik se volim vratit na ta mjesta. Možda je kod mene to više radi djetinjstva provedenog tamo ali proputovala sam dobar dio Europe i nigdje nisam našla da na malom mistu imaš sve - i more i rijeku, plažu pješčanu i šljunčanu, planinu i male ravnice i potoke i vodopade i grad i selo i privatnost a i vrevu i uz to sve još i ugodnu klimu.

Nadam se da ćete i vi napisat koju rič o nekom mistu koje vam budi nostalgiju. :hug:

Povratak na vrh 

Post Postano: 20 pro 2011 23:38 
Moderator

Samo da me se krivo ne shvati. Omiš i sve u okolici je predivno. Radmanove pogotovo..
Mene samo smeta taj odnos prema turistima, jer ako si pristao na masovni turizam.. onda ga i poštuj.. od njega i živiš.
A isto tako vjerujem da je osoblje najmanje krivo što je tome tako.

Ali zato priroda nadomjesti sve ljudske nedostatke...

slika slika

slika slika

slika

Povratak na vrh 

Post Postano: 21 pro 2011 00:27 

Sve 5, nadam se da će koji taj ljudski nedostatak pročitat tvoju kritiku i nadopunit se pa da bude dostatno. :mrgreen: Ovo naravno vrijedi za sve dostatke i nedostatke u mjestima koja od toga žive. :cop:

Povratak na vrh 

Post Postano: 21 pro 2011 01:28 
Administrator

Lijepo Pticice, kroz Omis sam uvijek protutnjao i nikad se nisam zaustavio. Ispravit cemo to.

Majka zar nisi ti nesto napisao o svom kraju? Fali mi to.

Povratak na vrh 

Post Postano: 21 pro 2011 01:40 

Kinta je napisao:
Lijepo Pticice, kroz Omis sam uvijek protutnjao i nikad se nisam zaustavio. Ispravit cemo to.

Majka zar nisi ti nesto napisao o svom kraju? Fali mi to.

Baš super, ali imaj na umu da se ono najlipše ne vidi sa ceste. But I'll be there if U need me :hug:

I da, dobro si rekel: Majka pokrenuo temu a ništ nije napisao. C-c-c :cop: Ajmo Majka udri po tipkovniciiiiiiiiii :naje:

Povratak na vrh 

[ 12 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Početna » Ostalo » Općenita diskusija

Trenutno korisnika: bot* i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
HR (CRO) by vaper club