|
.
Sada je: 07 svi 2026 16:02. | Zadnji put si ovdje bio: 07 svi 2026 16:02. Vremenska zona: UTC + 01:00 [ LJV]
Novi postovi | Tvoji postovi
| Autor |
Poruka |
|
Kinta
|
Naslov: Homo erectus kuhao je hranu prije 1,9 milijuna godina Postano: 20 stu 2011 13:28 |
|
 |
| Administrator |
 |
|
|
Smanjenje kutnjaka posljedica ponajprije prilagodbe kuhanoj i obrađenoj hrani što je značajno smanjilo vrijeme hranjenja, a taj je proces počeo s Homo erectusom prije 1,9 milijuna godina, zaključili su znanstvenici.
Homo erectus, izumrli predak modernog čovjeka koji je živio prije 1,9 milijuna godina, kuhao je hranu.
Jedinstven među životinjama, čovjek konzumira mnogo kuhanih namirnica i njegovi su preci zahvaljujući takvoj prehrani unosili više kalorija koje su im davale više snage i omogućavale dulji život.
No znanstvenici do sada nisu mogli sa sigurnošću odrediti trenutak kada je kuhanje namirnica počelo imati značajan biološki utjecaj na pretke Homo sapiensa.
Pomoću filogeneze, proučavanja srodnosti među bićima kako bi se razjasnila evolucija, autori istraživanja, među kojima Chris Organ, biolog s Harvarda, odredili su trenutak kada su se čovjek i drugi primati počeli hraniti.
"Utvrdili smo da moderan čovjek posvećuje manje vremena hranjenju, 4,7 posto svakodnevnih aktivnosti, od drugih primata koji to čine 48 posto vremena", rekao je.
Ta razlika upućuje na to da je do nagle promjene u evoluciji prehrambenih navika u ljudskoj vrsti došlo nakon razdvajanja od čimpanza prije nekih šest milijuna godina.
Homo erectus tako pokazuje veliko smanjenje kutnjaka koje se nastavilo, premda nepravilno, kod Homo sapiensa.
"Dokazali smo da se smanjenje kutnjaka prvih čovjekovih predaka, Homo habilisa i Homo rudolfensisa, objašnjavanja samo evolucijom veličine tijela", navode znanstvenici u članku objavljenom u Analima američke nacionalne akademije znanosti.
No smanjenje kutnjaka između Homo erectusa, čovjeka iz Neandertala i Homo sapiensa ne može biti rezultat samo evolucije lubanje i veličine tijela, ističu.
"Naši rezultati pokazuju da je smanjenje kutnjaka posljedica ponajprije prilagodbe kuhanoj i obrađenoj hrani što je značajno smanjilo vrijeme hranjenja, a taj je proces počeo s Homo erectusom prije 1,9 milijuna godina", zaključili su.
_________________ Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi. Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.
|
|
 |
|
 |
|
CHROMEX
|
Naslov: Re: Homo erectus kuhao je hranu prije 1,9 milijuna godina Postano: 20 stu 2011 13:45 |
|
 |
| Moderator |
 |
Pridružen: 03 ožu 2011 14:26 Postovi: 2515 Lokacija: Black Darling
|
Božek dragi, čime se ti baviš? Odi ona vrata napravi, pozabavi se ženom, ak nije na rukometu, kuhaj, slaži modove, cepaj dreva, kaj ja znam.Traži RN-ove sa širokim mostom, eto.Akcio, a ne homo krapiense 
_________________  Sve što sastaviš raspadne se prije ili poslije
|
|
 |
|
 |
|
sanja
|
Naslov: Re: Homo erectus kuhao je hranu prije 1,9 milijuna godina Postano: 20 stu 2011 13:51 |
|
Pridružen: 03 ožu 2011 16:24 Postovi: 1370 Lokacija: Zagreb,Krapinhagen
|
|
 |
|
Kinta
|
Naslov: Re: Homo erectus kuhao je hranu prije 1,9 milijuna godina Postano: 20 stu 2011 14:02 |
|
 |
| Administrator |
 |
|
|
Jebe se njemu, a ja sam taj koji mora prilagodit Devil's Marble smanjenim kutnjacima ...
_________________ Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi. Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.
|
|
 |
|
 |
|
CHROMEX
|
Naslov: Re: Homo erectus kuhao je hranu prije 1,9 milijuna godina Postano: 20 stu 2011 14:05 |
|
 |
| Moderator |
 |
Pridružen: 03 ožu 2011 14:26 Postovi: 2515 Lokacija: Black Darling
|
 baš me briga, ja opće nemam kutnjake, u stvari nemam opće zube 
_________________  Sve što sastaviš raspadne se prije ili poslije
|
|
 |
|
 |
|
sanja
|
Naslov: Re: Homo erectus kuhao je hranu prije 1,9 milijuna godina Postano: 20 stu 2011 14:11 |
|
Pridružen: 03 ožu 2011 16:24 Postovi: 1370 Lokacija: Zagreb,Krapinhagen
|
Kinta je napisao: Jebe se njemu, a ja sam taj koji mora prilagodit Devil's Marble smanjenim kutnjacima ... 
|
 |
|
Ptichicaa
|
Naslov: Re: Homo erectus kuhao je hranu prije 1,9 milijuna godina Postano: 22 stu 2011 11:08 |
|
|
A ja san ka mala volila mislit da je svaka životinja ponaosob evolvirala do ljudskog oblika. Zato svi ljudi liče na neku beštiju: moja stara na orla, stari na kornjaču, muž na konjolikog zeca, prika na delfina, bivši na vuka, meni rekli da ja na vjevericu. Pa ni zubi nisu svima isti, neki još uvik imaju očnjake ka vuk a neki nemaju i o od očnjaka, ka krava...Ak želite svoju dijagnozu podrijekla, uploadajte svoju fotku il još bolje video ne jer je bolja dijagnoza kad su slika i pokret ukombinirani. I ne zaboravite iskesit zube. Za one koji nemaju zube ne garantiram preciznost podrijetla. 
_________________  Sve što rastaviš, muž sastavi prije ili poslije.  .............(  .........  ) 
|
|
 |
|
 |
|
Kinta
|
Naslov: Re: Homo erectus kuhao je hranu prije 1,9 milijuna godina Postano: 22 stu 2011 11:18 |
|
 |
| Administrator |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
Ptichicaa
|
Naslov: Re: Homo erectus kuhao je hranu prije 1,9 milijuna godina Postano: 22 stu 2011 12:36 |
|
|
_________________  Sve što rastaviš, muž sastavi prije ili poslije.  .............(  .........  ) 
|
|
 |
|
 |
|
Kinta
|
Naslov: Re: Homo erectus kuhao je hranu prije 1,9 milijuna godina Postano: 22 stu 2011 12:46 |
|
 |
| Administrator |
 |
|
he heheee sva je vrazja ova Ptichicaa. Ak ne ide treptanje okecima ide na drugi nacin. 
|
|
 |
|
 |
Sada je: 07 svi 2026 16:02. | Zadnji put si ovdje bio: 07 svi 2026 16:02. Vremenska zona: UTC + 01:00 [ LJV]
Novi postovi | Tvoji postovi
Trenutno korisnika: bot* i 0 gostiju. |
| |
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
 |