glogi je napisao:
ffroms je napisao:
Odmah ti mogu reći da nije sve u brzini

Dakle, ovaj punjač daje 750mA po ležištu (ima ih 4) kada se puni samo jedna baterija. Time se postiže brže punjenje ali i skraćuje vijek baterije. Ja ih uvijek punim u paru (ležište 1 i 3) i tada se struja dijeli na pola pa ide 375mA po bateriji što znači da puni sporije.
Isto tako, punjač stane svakih 2 sek. da provjeri sva ležišta, je li stavljena neka nova baterija i koja (LiIon, NiMH) i provjerava ostale baterije koje se pune u kojem su statusu napunjenosti (ima 3 ledice koje to pokazuju) i prilagođava punjenje prema tome. Zato mu valjda i stoji ono da je inteligentan punjač.
Ja ih obično punim preko noći pa tako stavim dvije 18650 i do jutra su pune. Imam dvije od 1635mAh i jednu od 2475mAh i to su vrijednosti koje su izmjerene a ne ono što piše na samoj bateriji.
Nitecore daje 2x750mAh
MarsFire MF001 (koji je kopija ovog gori) daje 500mAh x2
Soshine SC-S2(koji je najskulji od ova dva) daje 1000mA x 2
(oni se spominju najčešće)
sva tri imaj prikaz napunjenosti i kontrole!!
toliko o perfomansama!
Ovo o skraćivanju vijeka baterije baš i neshvaćam!?
al' nema veze...ja sam si naručia ovaj MarsFair, i za razliku love sam uzea "bolju bateriju"..
a puniću ih dog budem druge praznia...nadam se da će se prije napunit negoli ja ove potroši

Kemijski proces u bateriji koji se odvija dok se puni baterija pri većoj struji radi ubrzanije i samim time ubija bateriju (smanjuje kapacitet). Iskreno, na to treba paziti kad je mobitel u pitanju da dulje poživi baterija. Kod ovih 18650 (koje ja koristim) meni nije nešto previše bitno jer ih imam dosta za sada.
Evo, dobio sam jednu staru bateriju od laptopa i upravo sam je rasturio. Unutra sam našao 8 18650 baterija. Odvojio sam ih i provjerio sa unimerom svaku od njih. Dvije su bile na 1,8V što znači da su 99,9% gotove i mogu u smeće, 4 ih je na 2,5V i za njih postoji neka šansa ali se ne treba previše nadati i 2 na 3,2V koje bi trebale biti skroz OK. Upravo sam stavio ove 4 na 2,5V da se pune i vidjet ću, kad bude gotovo punjenje, kolika će im biti voltaža i onda pričekati 2-3 dana pa ih ponovo izmjeriti. Ako im padne voltaža drastično onda su gotove. Bez obzira na to dat ću ih prijatelju da ih testira i izmjeri kapacitet pa ću onda vidjeti na čemu sam.
Poanta priče je da treba tražiti stare baterije od laptopa, rasturiti ih i od 8 baterija naći će se barem jedan (ako ne i više) koja je skroz ispravna a ostale u reciklažu.
Malo sam sada skrenuo sa teme punjača ali sam htio vidjeti kako će se ponašati punjač sa "lošijim" baterijama. Znam da mi je nekoliko AA baterije odbio puniti (žmigale su sve lampice) i kad sam ih išao provjeriti sa unimerom imale su 0 ili malo iznad nule voltažu što je za punjive baterija smrt.