Dadach je napisao:
Ovo je sa stranica carinske uprave:
Pod vrijednosti pošiljke od 160,00 kuna smatra se samo vrijednost robe, ako su troškovi dopreme razdvojeni od cijene same robe. Ukoliko je roba kupljena sa dopremom i nije razdvojen dio koji se odnosi na dopremu od same vrijednosti robe, ukupan iznos uzet će se kao vrijednost pošiljke.
Znači ako imaš račun na kojem je shiping prikazan odvojeno to ne ulazi u ovih 160 kn.
Ah. Ponovo clanak pravilnika koji je jasan svima osim onima koji ga provode. :-( (nedavno imao slicnu situaciju u jednom drugom administrativnom segmentu gdje sasvim jasan pravilnik sluzbenici tumece potpuno nelogicki, nerazumljivo i upravo suprotno onome sto pise tako da 3 recenice zanemare i uhvate se samo 2 rijeci koje tako gube pravo znacenje ili ih tumace na svoj nigdje napisani nacin)
Sada je kasno, ali susjedova supruga radi na carini pa cu jo to gurnuti pod nos da vidim kako ce taj dio protumaciti. Vidis sad si me bacio u razmisljanje. Kada su mene onomad iz..ebali na carini tada je na njihovom papiru pisalo:
vrijednost robe: xx $ - xx kn
postarina yy $ - yy kn
vrijednost posiljke: zz $- zz kn (xx+yy) to su nazvali "vrijednost posiljke"
zatim je ispo toga pisalo:
procijenjena vrijednost robe: aa kn (bez dolara)
postarina:yy kn
procijenjena vrijednost posiljke: bb kn (aa+yy)
ispod su velikim slovima napisali "PODLIJEZE CARINJENJU"
i dalje su udarali postotke na iznos "procijenjene vrijednosti posiljke"
+
jos neka jednoskratna naknada (vjerovatno za potroseni papir i tintu za ovo gore napisano).
Na racunu je jasno bilo odvojeno roba i posiljka. Cak na racunu nigdje nije niti bilo zbrojeno to sve nego je carina napravila prvo zbrajanje robe i postarine koje je bilo vidljivo. Moguce da to sve jos imam negdje u garazi jer nisam potrosio sve iz paketa pa sam mozda sve zajedno negdje zbuksao. Ako nadjem poslikat cu.
Joj, a sad sam stvarno pretjerao sa offtopicarenjem. Ako previse smeta neka admin slobodno obrise.