nmat121 je napisao:
Može li neko pojasniti koja je razlika između RMS i AVG načina rada za vamo?
u uputama piše
No2 oliti RMS je preporučeni način rada i odnosi se na mjerenje trenutnih tj stvarnih veličina (bilo V ili W) dok No1 ili AVG mjeri neke prosječne veličine "koje mogu biti bitno drugačije i izazvati štetu..."
Nisam znalac oko struje, dapače ali ovako je to nekako meni pojašnjeno
Ugrubo:
- imaš bateriju koja daje 4 V a želiš dobiti veći napon
- VV modovi kao Vmax, Zmax, Vamo ne podižu napon na neku konstantnu vrijednost, već daju napon veći od zadanog ali koji vrlo brzo pulsira
- radi primjera recimo da u prvom slučaju Vamo 1ms vremena daje 'peak' od 6V i 1 ms daje 0V (50-50% vremena). U drugom slučaju neka daje 6V 3ms i 0V 1ms (75% ili 3/4 vremena daje 6V).
- AVG načinom računa se prosječna vrijednost, ako je 1/2 vremena uključeno 0V-6V, prosjek je 3V, ako je 3/4 vremena na 6V prosjek je 4,5V itd.
- RMS računa na drugi način (korjen ukupnog vremena 'pod naponom - vidi wiki), pa će u prvom slučaju (1/2 vremena) napon po rms-u biti 6*√(1/2)=4,24V, u drugom slučaju (3/4 vremena) RMS napon će biti 5,2V
S obzirom da je nama u konačnici bitna struja i snaga koju ćemo dobiti u atomizeru, pokazalo se da vrijednosti dobivene RMS izračunom puno točnije odgovaraju stvarnom stanju. Ako u navedenom primjeru imamo otpor atomizera 2 ohma, stvarna snaga će u 1. slučaju biti približno 9W kao što je i RMS izračunao, a ne 4,5W kao što bi to pokazao AVG način.
Zbog toga na AVG zapravo dobijemo puno više napona ili snage nego što smo zadali i zbog toga je RMS, iako ne savršen, ipak puno točniji.
Evo to je sažeto, nadam se i koliko-toliko razumljivo
Ja sam se tim zadovoljio i koristim No2 a zašto ovaj No1 uopće postoji kao opcija ne znam valjda da ima više "svega"