Forum    FAQ

.

Početna » E-cigareta i zdravlje » Zdravlje

[ 7 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: BMI indeks tjelesne mase - prijevara stoljeća
 Post Postano: 04 tra 2012 19:37 
Administrator

Dobro, ne bas prevara stoljeca ali neke stvari su mi i bile izvan svake logike:

Istraživanje je pokazalo kako u velikom broju slučajeva BMI indeks tjelesne mase ne opisuje precizno stvarno stanje stvari

Problem pretilosti u Sjedinjenim Američkim Državama znatno je gori negoli se provtno mislilo, a sasvim je moguće da ni u ostalim zapadnim zemljama situacija nije bolja, pokazalo je nedavno istraživanje Weill-Cornell Medical College iz New Yorka.

Istraživači tvrde kako 39 posto Amerikanaca koji se trenutno zbog BMI-ja smatraju prekomjerno teškima zapravo pretili. Znanstvnici smatraju kako problem leži upravo u ovom široko prihvaćenom sustavu „vrednovanja" nečije tjelesne mase, koji kombinira vrijednosti visine i težine, često podcjenjujući realnu razinu debljine.

Autori studije do ovih su rezultata došli pregledavajući više od 9000 odraslih pacijenata, koje su prvo mjerili klasičnim BMI načinom, a nakon toga ih podvrgli tzv. DXA (Dual Energy X-ray Absorptiometry) skeniranju, koje mjeri postotak masti u tijelu, mišićnu masu i gustoću kostiju.

Pokazalo se kako je čak 65 posto pacijenata klasificirano kao pretilo DXA metodom, dok je taj broj bio tek 26 posto primjenom BMI metode.

„BMI metoda vrlo je često pogrešna i netočna, budući da ne govori ništa o tome kako su masne naslage raspoređene u našem tijelu, zbog čega je iz njezinih rezultata lako izvući pogrešne zaključke", tvrdi dr. Eric Braverman, koautor studije.

Pokazalo se i kako je BMI posebno neučinkovit kod žena starije dobi.

Znanstvenici smatraju kako bi se liječničke organizacije za borbu protiv debljine diljem svijeta trebale preorijentirati na neke pouzdanije modele za procjenu rizika, poput mjerenja razine hormona leptina, koji odlično korelira s postotkom masti u tijelu.

Hoće li drugi liječnici poslušati njihov apel, ostaje za vidjeti.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Eto saznali smo da smo deblji 39% vise nego sto smo mislili.
Sretni?

Povratak na vrh 

Naslov: Re: BMI indeks tjelesne mase - prijevara stoljeća
 Post Postano: 04 tra 2012 21:27 

:finger: nek se jebu!

Povratak na vrh 

Post Postano: 04 tra 2012 21:32 
Administrator

sanja je napisao:
:finger: nek se jebu!

Da, to je jako dobar nacin za mrsavljenje.

Povratak na vrh 

Post Postano: 04 tra 2012 21:48 

:rotfl: :plus:

Povratak na vrh 

Post Postano: 05 tra 2012 00:29 

Ja sam mislio da BMI služi antropolozima i ostalima koje zanimaju okvirne informacije o stanju nacije.... Neopravdano ga je koristiti za individualna mjerenja.

Povratak na vrh 

Post Postano: 08 lip 2012 09:33 
Administrator

Zašto masne naslage na trbuhu zapravo uopće nisu toliko loše

Unatoč tomu što možda ne izgledaju laskavo, masne naslage oko vašeg trbuha pomažu tijelu u borbi s cijelim nizom tegoba

Svi oni koji muku muče s „ljubavnim ručkama" i neuspješno čine sve da ih se konačno i zauvijek riješe mogu odahnuti. Unatoč tomu što možda ne izgledaju laskavo, masne naslage oko vašeg trbuha pomažu u regulaciji imunološkog sustava i predstavljaju prvu liniju obrane protiv infekcija i virusa, tvrde znanstvenici.

Pored toga, naslage u području trbuha pomažu i s regeneracijom oštećenog tkiva nakon ozljede.

Iako se do sada činilo masna membrana u trbuhu, zvana omentum, ne služi nikakvoj svrsi, znanstvenici su dokazali da pomažu u borbi s čitavim nizom tegoba koje nas redovito muče.

„Sad imamo dokaz da omentum nije samo masno tkivo koje se nalazi u našem abdomenu i ne služi ničemu", tvrdi dr. Makio Iwashima sa Sveučilišta Loyola.

Isti je tim znanstvenika dokazao i kako masne stanice mogu stišavati reakciju imunološkog sustava na infekciju, što bi u budućnosti moglo dovesti do razvoja novih lijekova koji pomažu da tijelo pacijenata koji su imali presađivanje ne odbaci novi organ.

Povratak na vrh 

Post Postano: 08 lip 2012 09:57 
Moderator

slika

Jako dobro :plus: odmah si idem nekaj pojesti :eat: :pivo:
znao sam da je to dobro, a napokon i dokazano :51:

Povratak na vrh 

[ 7 post(ov)a ] 

Početna » E-cigareta i zdravlje » Zdravlje

Trenutno korisnika: bot* i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.