da pridonesem ovoj temi jer sam je prakticki diplomirao

zdravstvene sam struke (nije kineziologija) ,pa neki vrag i znam ,te naravno jebes znanje ako ga ne primjenjujes odnosto testiras u stvarnom zivotu, jer internet je pun sranja.
prva stvar kad se radi dijeta je odrediti kojem tipu organizma pripadas!!!
3 tipa- ektomorf (jedes tri tone hrane i ne debljas se- vitka linija- duge kosti) , mezomorf (sve sto pojedes pretvaras u misice a ne u salo) endomorf-najgori tip organizma ( pogledas kruh, vec dobijes 5 kg)
zasto je to bitno? to je bitno da znas koju ces dijetu izabrati. Ako spadas u skupinu ektomorfa-mezomorfa, najgora opcija koju mozes napraviti je ici na keto dijetu jer ce te doslovno pojesti (ovdje pricamo o ljudima koji zele smrsaviti a ne zele izgubiti misice). Najbolja opcija za njih je CIKLIRANJE UGLJIKOHIDRATA. (nesto vise kasnije o tome)... takva dijeta (keto) bi bila najbolja za endomorfa. Također najgore sto se moze napraviti a sto SVI ljudi rade je kreniti u PREKOMJERNI DEFICIT HRANOM. U praksi to znaci npr. dnevno jedes 5000kcl u (4-5 obroka) i vidis da je doslo vrijeme za dijetu (citaj- poremetila se inzulinska slika- sve ide u salo) i krenu na dijetu s 2000kcl. Sto se zapravo dogada s organizmom (ovo sam testirao na sebi tako da znam da je tocno) ti prvih 4 tjedna gubis nenormalno kilaze (keto dijeta), medutim kada organizam gubi tom brzinom kg na koje je navikao pocinje se "boriti". Ta borba znaci da ti npr. u prvih 4 tjedna izgubis 10kg, al svaki tjedan dalje gubitak mozes racunati u gramima, jer je tijelo doseglo plato.
Također keto dijeta je ogroman napor za organizam. (također testirao sam), kada dodes pred kraj keto dijete (plato) organizam je toliko sjeban (jer nema ugljikohidrata da ga pokece) da ne moze funkcionirati, imas osjecaj u organizmu da si jako umoran i pospan, teze je razmisljati, i neke funkcije iz svakodnevnog zivota ti treba duze vremena da se pokrenes. Tako da keto dijeta je katastrofa.
E sad da se vratim na cikliranje ugljikohidratima. Po meni je ovo najbolja dijeta. (takoder testirano).
Kako ona izgleda:
organizam je jako jako jako jako jako pametan i on se bori protiv svega sto ga izbaciju iz homeostaze (ravnoteze). Pojam cikliranje predstavlja unos ugljikohidrata svaki dan u drugacijem omjeru ali u deficitu. Time dobivamo da organizam ne zna koliko ce hrane dobiti svaki dan. Npr. kod ketoze organizam zna da nece dobiti hranu i on radi kontra na nacin da razgraduje misice i posprema sav visak masnih stanica kako bi se zastitio da ne ostane bez hrane. Kod cikliranja dolazi do prevare. jedan dan npr. unesemo vise ugljikohidrata, slijedeci manje, pa dalje opet neku trecu vrijednost i tako se vrtimo u krug da organizam ne moze predpostaviti hoce li imati dovoljno hrane pa da je trosi ili nece imati dovoljno pa da je posprema.
Predpostavljam da vam kazem da tokom dijete je obavezno jesti pizzu,, hamburgere itd. sigurno bi ste rekli da sam munjen. Ja kad sam radio cikliranje, radio sam Cheat day svakih 4 dana (predpostavljam da vecina zna za taj pojam). Znaci svaki dan je deficit ugljikohidratima ali u razlicitim kolicinama i moje miseljnje je da u prosijeku cheat day treba raditi svaki 4-5 dan na dijeti. iz razloga da se napuni glikogen i da organizam ne pocne pospremati u salo jer ga zezam da ne zna kad ce dobiti istu kolicinu hrane, taj 4-5 dan dobije enormnu kolicinu hrane i organizam se pita dal je ovo novi rezim i kako je naviknut da nema dovoljno hrane a napor je velik tim cheat dayom se dobije to da on te ugljikohidrate pospremi SVE U MISIC A NE U SALO. (testirao sam to tako da je istina).
Takoder jedna od caka je kardio na prazan zeludac. Najgora opcija sto vidim je da da ljudi rade kardio prije ili nakon treninga sto je totalno glupo. (prije treninga-trosis potrebnu hranu da cuvas misic na dijeti, nakon treninga- cilj je sto prije nahraniti misic koji je radio, a gubi se vrijeme na kardio)
takoder kardio ispod 25min. nema smisla jer tek nakon 25 min. krece potrosnja masnih stanica (prvo se trose rezerve glikogena)
takoder jedna od caka je kofein koji je obavezan na keto dijeti jer si bezvoljan za bilo sto raditi, te kofein te stimulira te ubrzava proces lipolize (razgradnje masnih stanica)
toliko od mene jer sam se raspisao jos mi pada svasta oko ketoze s "kapima za nos" sto stvarno dijeluje.
I za kraj, prijateljski savijet.
NE BACAJTE PARE NA FAT BURNERE (L-KARNITIN).. jer NE RADE!!!!!!! (jetra to razgradi dok kazes keks)