Vaper club

e-cigarete forum
Zadnji put si ovdje bio: 11 stu 2019 22:51. Sada je: 11 stu 2019 22:51.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]




 [ 2 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Sir
PostPostano: 24 stu 2012 23:43 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 10980
Lokacija: Samobor
Savjet najčešće glasi ovako nekako: Želite li jesti sir, dopušten je samo onaj bezmasni ili malomasni. Izbor se uglavnom svodi na sireve iz masovne, industrijske proizvodnje, mahom u plastičnoj ambalaži, s kojom bi se mirne duše mogli i pojesti a da se ne osjeti neka razlika jer okus im je podjednako "bogat". Vrijedi li na jelovniku imati tako bezukusnu gumastu namirnicu zbog uštede na kalorijama i navodnog smanjivanja rizika obolijevanja od srčanih bolesti? Prema onome što kažu nutricionisti – ne baš.
"Punomasni sir sadrži bjelančevine i masnoće zahvaljujući kojima je vrlo zasitan", kaže Alan Aragon, nutricionist u Westlake Villageu u Kaliforniji. "Ta kombinacija bjelančevina i masnoća jamči da ćete satima nakon što pojedete punomasni sir biti siti. Kod svojih sam klijenata primijetio da nakon što pojedu punomasni sir tijekom obroka što slijedi unose znatno manje kalorija nego inače." Na temelju toga A. Aragon savjetuje: Grickajte punomasni sir – OSOBITO ako ste na dijeti. Dakako, nemojte se prejedati!
A što s kolesterolom? Mislite li da bi zbog punomasnog sira njegova razina mogla porasti, razuvjerit će vas rezultati studije koju su proveli danski znanstvenici. Ispitanici su svaki dan gricnuli po deset trogramskih porcija punomasnog sira. Ni poslije tri tjedna takve prehrane razina lošeg (LDL) kolesterola u njihovoj krvi nije porasla. Stoga razloga za zabrinutost zbog kolesterola nema – dok god se pridržavate "dnevne doze" od 30 g sira.
Osim što je idealan izbor za grickanje između obroka, dodavanje punomasnog sira najjednostavniji je način da se poboljša okus kakvoga "bljedunjavog" jela. "Sir je novo vino", rezimira Terrance Brennan, glavni kuhar i vlasnik lokala Artisanal Fromagerie, Bistro & Wine Bar i Picholine. "Omogućuje gotovo bezbrojne kombinacije jer se može birati među doslovno tisućama različitih okusa i tekstura te za svako jelo naći savršen dodatak." Stoga, zavirite dalje od hladnjaka u najbližem dućanu u kojem su poslagani konfekcijski proizvodi kao što su sir u listićima, topljeni sirevi i razni slični "pripravci od sira", odšećite u delikatesnu prodavaonicu i upustite se u kombiniranje. Ovo su samo neki prijedlozi...

ZA MAZANJE
Robiola, brie...
Robiola je meki talijanski sir bogata okusa što podsjeća na maslac. Namažite ga na krekere od cjelovitog zrna ili kriške francuskoga kruha pa grickajte s grožđem ili dinjom. Za mazanje je odličan i brillat-savarin, koji je toliko kremast da ga nazivaju sirnim ekvivalentom sladoleda. Brie ćete lako naći u svakom bolje opremljenom samoposluživanju – i on je odličan na kruhu. Gricnite ga s orasima i satima ćete biti siti, puni energije, a lagani poput perca.

ZA GRICKANJE
Ovčji sir
Tvrdi sir bogata, orašasta okusa ne treba ama baš nikakav dodatak da bi se mogao nazvati punim obrokom. Ako volite neobične kombinacije, komade ovčjeg sira grickajte s višnjama, malinama ili kupinama. Comté je ime francuskog sira, jednog od najpopularnijih u zemlji sireva, koji je također odličan za grickanje, ali i u sendvičima – za koje vam trebaju samo kruh, maslac, tvrdi sir i tava. Kriške kruha namažite maslacem pa složite u tavu namazanom stranom prema dolje. Zatim na njih stavite po plošku sira, pa još jednu krišku kruha tako da je strana namazana maslacem okrenuta gore. Kad se donja strana sendviča zapeče, okrenite ga i ispecite s druge strane tako da se sir otopi.

ZA SALATU
Meki kozji sir
Idealno bi bilo nabaviti francuski sainte-maure, no poslužit će bilo koji meki kozji sir. Nemojte ga ni pokušati namrviti jer je premekan; jednostavno ga narežite i poslužite uz miješanu zelenu salatu. Za preljev pomiješajte 2 žlice finoga vinskog octa (idealno onog od sherryja) ili limunova soka, 5 žlica orahova ulja, 1 žlicu sitno nasjeckanoga luka kozjaka, 1 žličicu soli i malo svježe mljevenoga crnog papra.

UZ PIVCE
Ljubitelji piva kunu se da je kombinacija sir-pivo kudikamo bolja nego sir-vino. Tvrde, naime, da je vino u kombinaciji sa sirom prepuno kiselina te (pre)brzo s jezika "ispire" okus sira. Prvi im je izbor cheddar, i to ne bilo koji: "Engleski cheddar koji se proizvodi na farmama u Somersetu najbolji je mogući. U njemu se stapaju arome mlaćenice i hrena pa odlično ide uz bilo koju vrstu piva", stručno objašnjava Steven Jenkins, autor knjige Cheese Primer.

UZ VINCE
Ljubav sira i vina traje stoljećima, a danas je izbor tolik da ljudi često ne znaju otkud bi krenuli u sljubljivanju. Od regije, preporučuju znalci. To je najjednostavnije i najsigurnije. Usto valja imati na umu da tvrdi sirevi mogu "podnijeti" vina s više tanina, dok oni kremastiji kao što je brie više vole kiselija vina, npr. chardonnay. Dobro je i slankaste sireve kombinirati sa slatkastim vinima. Lista preporuka izgleda ovako:

traminac: camembert, chevre, münster, ementaler
rizling: brie, sir s plemenitom plijesni, edamac, gauda
sivi pinot: edamac, kozji sir, gauda, mozzarella, münster
crni pinot: brie, camembert, feta, gruyere, münster, ementaler
cabernet sauvignon: camembert, cheddar, gorgonzola, gauda, parmezan, roquefort
chardonnay: brie, camembert, kozji sir, gauda, gruyere, parmezan, provolone
pjenušci: beaufort, brie, camembert, chevre, cheddar, edamac, gauda, gruyere, parmezan
desertna vina: mascarpone, sir s plemenitom plijesni
beaujolais: brie, camembert, kozji sir

Tajne pohrane
Najgori način na koji možete spremiti sir jest umotati ga u plastičnu foliju. Sir tako ne može disati, pa mu okus postaje ustajao. Ako kupite sir koji su u prodavaonici umotali u plastičnu foliju, izvadite ga iz nje čim dođete kući.

Posuda za povrće ili hladnjak za vino
Posuda za povrće jest dio hladnjaka s najviše vlažnosti. Zbog toga je idealna za čuvanje mekih sireva jer sprječava njihovo isušivanje. Za čuvanje sireva posebno su pogodni hladnjaci za vino: u njima su sirevi na gotovo idealnoj temperaturi i vlažnosti.

Dobro omotano
Svaka vrsta sira traži poseban način čuvanja.

Sirevi s korom
Samo prerezanu stranu pokrijte laganom plastičnom folijom. Ostatak ostavite da slobodno diše.

Sirevi s plemenitom plijesni
Čvrsto omotajte folijom, ali često je mijenjajte – idealno je svaki dan – kako se ne bi skupljala vlaga.

Meki sirevi
Čuvajte ih u plastičnim posudama. Ako na površini sira zamijetite kapljice vode, na poklopcu probušite nekoliko rupica.

Tvrdi i polutvrdi sirevi
Umotajte ih u dva sloja masnog papira. Poslužit će i papir za pečenje.

_________________
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Sir
PostPostano: 25 stu 2012 11:52 
Offline
Avatar

Pridružen: 03 ožu 2011 16:24
Postovi: 1370
Lokacija: Zagreb,Krapinhagen
:plus: e ovo je dobro znati,obožavam sireve.

_________________
slika


Povratak na vrh
  
 
 [ 2 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika: crawl i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
HR (CRO) by vaper club