|
.
Sada je: 06 svi 2026 21:16. | Zadnji put si ovdje bio: 06 svi 2026 21:16. Vremenska zona: UTC + 01:00 [ LJV]
Novi postovi | Tvoji postovi
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 7 post(ov)a ] |
|
| Autor |
Poruka |
|
Kinta
|
Naslov: Sreća se može i naučiti Postano: 14 pro 2011 20:41 |
|
 |
| Administrator |
 |
|
|
Da li znate kako biti sretan ili čekate da vam sreća dođe sama od sebe? Život nije bajka stoga uzmite stvari u svoje ruke i naučite kako biti sretan
Sva istraživanja osjećaja zadovoljstva životom, odnosno osjećaja sreće, pokazala su da samo mali dio tek 10 posto ovisi o stvarima nad kojima ljudi nemaju kontrolu, a na ostalih 90 posto čovjek može snagom volje i poduzetnosti itekako pozitivno utjecati.
Iako možda smatrate su bogatstvo, ljepota i život bez stresa glavne predispozicije za ostvarivanje sreće, one su samo privremene i nemaju nikakvog utjecaja na dugoročni osjećaj zadovoljstva svojim životom. Biti sretan u život ne može se svesti na samo jedan nazivnik jer je sreća zbroj svih životnih odabira.
Ljudi koji se izjašnjavaju da su sretni intuitivno znaju temelje na kojima počiva životno zadovoljstvo, a to su: provođenje vremena s obitelji, zahvalnost na stvarima koje imaju, optimistični pogled na svijet, osjećaj da imaju svrhu, te uživanje u trenutku.
Kao što vidite, sve te stvari ne proizlaze iz materijalnog svijeta nego su stanje uma, svijest o životu koju svi možemo postići donošenjem pravih odluka.
Uložite u odnos s drugim ljudima Okružite se sa sretnim ljudima čiji će vedri pogled na svijet biti poput prsluka za spašavanje koji će vam držati glavu iznad površine mora negativnosti. Da bi izvukli maksimum iz ovoga ne smijete samo primati morate znati i davati. Veze s obitelji i bliskim prijateljima nikako ne smijete uzimati zdravo za gotovo, odnose morate konstantno njegovati. Što češće upućujte lijepe riječi i pohvale, te pokušajte ne biti previše kritični. Pokažite voljenim osobama da cijenite što su dio vašeg života.
Pokažite da ste zahvalni Zahvalnost nadilazi samo izgovaranje riječi hvala, to je osjećaj divljenja, uvažavanja i zahvalnosti za sami život. Najčešće ljudi počinju cijeniti svoj život i živjet ga punim plućima nakon što su imali bliski susret sa smrću. Stoga nemojte čekati da vam se tako nešto dogodi da bi promijenilo vaš pogled na svijet.
Tranzicija mentalnog stava ne može se dogoditi preko noći, za to je potrebno dosta vremena. Pokušajte identificirati stvari koje obogaćuju vaš život i kada vas obuzmu negativne misli potisnite ih sa tim pozitivnim stvarima. Primjerice, prijatelj mi je zaboravio čestitati rođendan zamijenite s mišlju da je taj isti prijatelj bio uz vas kada vam je bilo najteže. Neka vam zahvalnost bude zadnja misao prije spavanja, te prva stvar koja će vam pasti na um kada ujutro otvorite oči.
Njegujte optimizam Razvijte naviku da u svemu vidite pozitivnu stranu, iako su ružne stvari dio svačije svakodnevnice one ne moraju diktirati vaš pogled na život. Ako niste po prirodi optimistični potrebno je vremena da promijenite pogled na svijet, ali u konačnici uspjet ćete potisnuti urođeni pesimizam. Kada vas obuzmu negativne misli postavite si ova pitanja: Da li je ova situacija uistinu tako loša kako ja to mislim?, Postoji li neki drugi pogled na tu situaciju?, te Što mogu naučiti iz te situacije kako bi se izbjeglo njeno ponavljanje u budućnosti?
Pronađite svoju svrhu Ljudi koji imaju misiju, cilj u svojem životu, bilo da se radi o pronalaženju duhovnosti, odgoju djece ili uzgajanju cvijeća u vrtu, sretniji su nego osobe koje nemaju takve težnje u životu. Cilj daje ljudima osjećaj svrhe, a time se jača samopouzdanje. Sam cilj nije bitan, važno je putovanje ka njemu i ustrajanje da ga se ostvari. Razna istraživanja pokazala su kako ljubavne veze pružaju najjači osjećaj smisla i svrhe u životu.
Uživajte u trenutku Umjesto da razmišljate o neizvjesnoj budućnosti ili da razbijate glavu na prošlim događajima pokušajte povremeno uživati u danom trenutku jer ta minuta, taj sat ili dan više se nikada neće moći vratiti. Usredotočite se na pozitivne stvari trenutka, uživajte u njima i dopustite da vam uljepšaju dan
_________________ Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi. Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.
|
|
 |
|
 |
|
CHROMEX
|
Naslov: Re: Sreća se može i naučiti Postano: 14 pro 2011 21:03 |
|
 |
| Moderator |
 |
Pridružen: 03 ožu 2011 14:26 Postovi: 2515 Lokacija: Black Darling
|
Uživajte u trenutku Umjesto da razmišljate o neizvjesnoj budućnosti ili da razbijate glavu na prošlim događajima pokušajte povremeno uživati u danom trenutku jer ta minuta, taj sat ili dan više se nikada neće moći vratiti. Usredotočite se na pozitivne stvari trenutka, uživajte u njima i dopustite da vam uljepšaju dan KINTA i njegove piz...je Naročito u onom tvom sendviču od pola kg 
_________________  Sve što sastaviš raspadne se prije ili poslije
|
|
 |
|
 |
|
Smislow
|
Naslov: Re: Sreća se može i naučiti Postano: 15 pro 2011 10:30 |
|
|
Hm, ja mislim da sam na pravom putu u tom smislu. Nekad sam plovio na brodovima kao 2. časnik, plaća za naše prilike vrhunska (20 tisuća kn), ali veliki stres i odgovornost, odvojenost od obitelji i prijatelja dvije trćine godine, itd. Ja to zovem dobrovoljni zatvor. Nakon nezgode na radu di sam sjebo nogu ne mogu više plovit, živim od 3500kn mirovine i 2200kn rente i puno san zadovoljniji. Radost mi je kava s prijateljima (dobro, serem, piva) zapalit joint, bavim se iz hobija računalima (servis, popravak) i život je puno kvalitetniji. Druženje s ostalim zanesenjacima e-pušenja po forumima: NEPROCJENJIVO! 
|
 |
|
Karo
|
Naslov: Re: Sreća se može i naučiti Postano: 15 pro 2011 10:36 |
|
|
Smislow je napisao: Hm, ja mislim da sam na pravom putu u tom smislu........... 
|
 |
|
Kinta
|
Naslov: Re: Sreća se može i naučiti Postano: 15 pro 2011 17:18 |
|
 |
| Administrator |
 |
|
I ja se pridruzujem. 
_________________ Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi. Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.
|
|
 |
|
 |
|
CHROMEX
|
Naslov: Re: Sreća se može i naučiti Postano: 15 pro 2011 18:46 |
|
 |
| Moderator |
 |
Pridružen: 03 ožu 2011 14:26 Postovi: 2515 Lokacija: Black Darling
|
|
Hebeš nofce, za sve ostalo je vaper club. Naravno i kintini sendviči, koje samo on može pojest. Narvoučenije: zdravlje, ponešto para, ženica (ako se baš mora) i to je to.
_________________  Sve što sastaviš raspadne se prije ili poslije
|
|
 |
|
 |
|
Kinta
|
Naslov: Re: Sreća se može i naučiti Postano: 20 pro 2011 13:29 |
|
 |
| Administrator |
 |
|
|
Pet malih životnih stvari koje čine veliku razliku
Najbolje stvari u životu možda i nisu besplatne, ali sreća i zadovoljstvo ipak nisu toliko nedostižni koliko to ponekad volimo misliti
„Može li mi tko reći, gdje je put ka sreći?", pitao se svojevremeno Goran Bare u svojoj poznatoj pjesmi. I doista, ta mitska potraga za srećom nešto je o čemu redovito čitamo i razmišljamo, ali malo tko zapravo zna što bi ona zapravo trebala predstavljati. U potragu su se odlučili uključiti i britanski znanstvenici, koji su zaključili kako postoji čitav niz faktora koji utjeću na naše zadovoljstvo vlastitim životom, od gena, preko karakternih osobina, pa sve do životnog stila. Ipak, dok na većinu njih nemamo nikakvog utjecaja, postoji nekoliko ključnih čimbenika sreće koje ipak donekle možemo staviti pod svoju kontrolu. Donosimo vam neke od njih.
1. Nabavite psa ili mačku
Istraživanje provedeno u lipnju ove godine u SAD-u pokazalo je kako vlasnici kućnih ljubimaca imaju više samopoštovanja od ljudi koji nemaju ljubimce, a životinje im pritom daju i osjećaj pripadanja te većeg smisla. Istraživanje je također pokazalo kako ljubimci na naš mozak djeluju slično kao ljudski prijatelji kad je u pitanju potreba da se negdje osjećamo prihvaćeno. Nimalo začuđujuće, više od dvije trećine kućanstava u toj zemlji ima barem jednog kućnog ljubimca.
2. Nesebično pomažite drugima
Pomaganje drugima nije samo lijepa gesta, posebice u ovo blagdansko doba, već je i jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za vlastitu sreću i zadovoljstvo. Naime, studija provedena 2010. pokazala je kako činjenje dobrih dijela u našem tijelu potiče stvaranje serotonina, odnosno tzv. hormona sreće, čiji nas učinak može opiti poput droge. Osim toga, rezultati druge studije iz travnja ove godine pokazali su kako osobe koje volontiraju prosječno žive 16 mjeseci dulje od onih koji to ne rade, a osobe sklone altruizmu imaju i nižu stopu razvoda od prosječne.
3. Priuštite si malo kulturnog uzdizanja
Muškarci koji uživaju u umjetnosti, baletu i ostalim kulturnim aktivnostima osjećaju se sretnije i zdravije od onih koji to ne rade, rezultat je istraživanja provedenog u svibnju 2011. Isto tako, fizička aktivnost, hobiji na svježem zraku te volontiranje produžuju životni vijek muškarca i do sedam godina. S druge strane, najdugovječnije i najsretnije su bile one žene koje redovito pohađaju vjerske obrede te sportska događanja. Zbog čega kulturno uzdizanje djeluje tako dobro na naše zdravlje i dugovječnost nije potpuno objašnjeno, ali jedno je sigurno - iznimno je korisno.
4. Budite nostalgični
Društveni i puni energije, ekstroverti su prosječno najsretnije osobe. Naravno, većina nas jednostavno nije rođena da budu zvijezde svakog tuluma na kojem se pojave, ali to nipošto ne znači da ne možete od takvih ljudi „prepisati" nekoliko zanimljivih trikova. Znanstvenici tvrde da izvor sreće u ekstrovertiranih ljudi leži u činjenici da često gledaju na prošlost kroz ružičaste naočale, odnosno s puno idealiziranja i nostalgije. Zaboravljanje loših i uživanje u lijepim uspomenama takvim je ljudima ključan sastojak njihovog optimističnog pogleda na život.
5. Seksajte se
Vjerujemo da vas ne moramo previše uvjeravati u ovo, ali seks doista ima puno pozitivnih učinaka na naš život i raspoloženje. Štoviše, seks ženama ima sve snažniji i snažniji učinak kako idu starije, a svoj vrhunac doživljava upravo nakon menopauze, pokazala je studija iz 2008. godine. Isto tako, kvalitetan seks ublažava čitav niz mentalnih poremećaja, poput depresije, tjeskobe i neuroze. Zanimljivo, sličan učinak na muškarce imaju i drugi, neseksualni znakovi pažnje i bliskosti, poput zagrljaja. Eto sjajnog izgovora da večeras strastveno zagrlite svoju bolju polovicu.
|
|
 |
|
 |
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 7 post(ov)a ] |
|
Sada je: 06 svi 2026 21:16. | Zadnji put si ovdje bio: 06 svi 2026 21:16. Vremenska zona: UTC + 01:00 [ LJV]
Novi postovi | Tvoji postovi
Trenutno korisnika: bot* i 0 gostiju. |
| |
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
 |