Forum    FAQ

.

Početna » Ostalo » Hrvatska

[ 15 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2
Autor Poruka
 Naslov: Re: Kad sve zbrojimo NAJSRETNIJA hrvatska generacija rođena
 Post Postano: 13 ožu 2012 00:36 

Phil je napisao:
Chromex ne muljaj, ipak si ekonomist. Dovoljno je otići na stranicu od HZZ i tamo vidiš da je teza o punoj zaposelnosti za vrijeme Juge mit! Nezaposlenih je uvijek bilo od 60 000 - 100 000. Ako tu sada pribrojimo i brojne gastrabajtere koji su dobili priliku da odu van, jer posla nije bilo, došli bi vjerojatno do podatka od nekih 150 000 - 200 000 nezaposlenih.
Sad će netko pametan reći: A sada ih je 350 000!!
Ako u jednadžbu ubacimo tehnološke promjene i pomicanje društva od proizvodnje prema uslugama (proces započet početkom 80-tih) i robotizaciju, gdje za istu proizvodnju je potrebno 10 puta manje radnika, dolazimo do činjenice da je onaj ekonomski sistem bio truba i samo prividno funkcionirao, dok je ovo realnost. Ali put soc-a je bio jasno utaban: ravno propast bez stajanja.
Ne postoji naćin da ekonomski obraniš plansku ekonomiju tadašnjeg vremena. A ti probaj.

Čovječe, koju ti to robotizaciju vidiš u Hrvatskoj? Pa jebote led, Kinta nemre naći motkicu da istokari navoj na Devilu, kakvi roboti... Aha, znam odogovor - pokrali radnici u socijalizmu motkice...

Najbolje mi je to kad mi netko krene s visokotehnološkim forama - gdje si u Hrvatskim tvornicama vidio nomograme o stanju stroja? gdje si vidio da je došla neka viskotehnološka firma i zaposlila ljude? A ja ti garantiram da je u TVIK-u u Kninu prije rata kraj svakog jebenog stroja stajala takva karta. I da bi za ĐĐ bilo bolje da ih je bilo tko kupio i modernizirao.

Kakvi roboti, kakve fleksibilne tehnološke linije, kakva automatizirana skladišta... ovdje se navoji glodaju, ali zubima... a kad ideš na razgovor za posao onda te pitaju koje si vjere i ideš li redovno u crkvu...

Povratak na vrh 

Post Postano: 13 ožu 2012 02:20 

Haha Corto ja i ti se u ping-pong uhvatili.... ali guzdu smo raspizdili, sve će nas nalemat :shake:

Ja sam o robotizaciji govorio više na svjetskoj razini, nego kod nas. O trendu. Trend je da što više posla obavljaju strojevi jer su efikasniji i višestruko jeftiniji. Pa spomenut ću opet primjer HT-a koji otpusti 400 ljudi. Ne zbog recesije, več mu jednostavno ne trebaju. Auto industrija je najbolji primjer bespotrebnosti radnika. Pa zar treba išta više reći od Detroit? Grad duhova. Pa ako si slučajno gledao Zeitgeist, tamo lik tvrdi da več danas 97% poslova mogu obavljati roboti. Pa i da to prepolovimo, dolazimo do 50%, što znaći da je onih 50% radnika bespotrebno. A sve je krenilo sa pokretnom trakom Henrya Forda i povecanju produktivnosti. Može sada Čaćić izmišljati javne radove i punit si džepove kroz građevinu, ali to su sve vatrogasne mjere. Trebamo ko Kinezi povezati sveučilišta i proizvodnju i to nam je jedini izlaz u nešto manje mračniju budućnost.

Evo malo primjera tehnološkog napretka.
Farme: prije je bilo potrebno dosta ljudi koji su to održavali, čistili i tako to. Danas, sve ozbiljnije farme imaju automatske čistaće. Guzda stisne gumb i štale blistaju. Stisne gumb, ide hrana i voda. I gumb još može stisnuti sa laptopa dok chata na vaperclubu i ima videonadzor, jel tako Chromex?
TEP (strana firma u sklopu ĐĐ): uneseš podatke u stroj i on sam radi, glođe, svašta izvodi. Prije je na tom istom poslu trebalo i vše ljudi i proces proizvodnje je bio puno sporiji.
Kompjuteri: nestala potreba za silnim ljudima koji su ručno pisali podatke.
Tehnički crtači: ubio ih ploter
Bankomati i internet bankarstvo ukinut će potrebu za službenicima.

I moj osobni najbolji primjer za kraj. Nekada je svaki SOUR i OUR (Kinta jesu se tako zvali?), imao osobu koja je raznosila poštu po drugim S/OUR-ima. S/OUR-a ko u prići, teta u plavim mantilima masa. I sve bi se sastale na jednom jestu da ne hodaju bezveze, razdjelile si poštu za pol sata i posao za taj dan gotov. Faks & E-mail kill them!! :shake:

Zadnja izmjena: Phil; 13 ožu 2012 04:08; ukupno mijenjano 1 put/a.

Povratak na vrh 

Post Postano: 13 ožu 2012 02:40 

Chromex evo jedan članak koji te podupire.
Brojke jasno pokazuju: Najbolje smo živjeli između 1970. i 1980. godine
http://www.dnevno.hr/vijesti/novac/broj ... 17682.html

Povratak na vrh 

Post Postano: 13 ožu 2012 21:35 

Phil je napisao:
Chromex evo jedan članak koji te podupire.
Brojke jasno pokazuju: Najbolje smo živjeli između 1970. i 1980. godine
http://www.dnevno.hr/vijesti/novac/broj ... 17682.html

Pa je,tada sam bio mlad i zdrav,jebežljiv itd. :joj: :bec:

Povratak na vrh 

Post Postano: 14 ožu 2012 22:05 

Phil je napisao:
Auto industrija je najbolji primjer bespotrebnosti radnika. Pa zar treba išta više reći od Detroit? Grad duhova.

Jap. Da gledao... bio... nakon 11. rujna... plakao tamo - Vukovar 1992 i Detroit 2002 ruku pod ruku...
Bio je i prekrasan dokumentarac u Reporterima...
Ali ne samo Detroit - putem prema Detroitu prolaziš kroz okolna mjesta gdje je viši srednji sloj nekad živio - propuh... raspada se sve, izgleda kao iz Mad Max-a... fine kućice napuštene, tek tu i tamo "Patriotic Neighborhood" - zastava zabodena u zemlju, kuća i okoliš jednako rastureni...
I onda me moj domaćin od svih restorana koji su prepuni - nekih 70km od Detroita na jednom raskršću, odvede u japanski - jedini koji je prazan... kao da sve što smo vidjeli nije bilo dosta :plus: :joj: :joj:

Povratak na vrh 

[ 15 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Početna » Ostalo » Hrvatska

Trenutno korisnika: bot* i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
HR (CRO) by vaper club