Forum    FAQ

.

Početna » Ostalo » Hrvatska

[ 56 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Poruka
 Naslov: Re: Letak HBK o zdravstvenom odgoju
 Post Postano: 30 sij 2013 10:27 
Administrator

Krasan video :plus:
Posebno me veseli sto dolazi iz Skandinavije koju smatram posebnim otokom koji se fino odupire zapadnjackim negativnostima.

Povratak na vrh 

Post Postano: 30 sij 2013 16:02 

http://www.rtl.hr/vijesti/novosti/63902 ... -studenti/

slika

Povratak na vrh 

Post Postano: 06 vel 2013 18:20 
Administrator

Naša sugovornica, trideset devetogodišnja stanovnica Dugoga Rata (podaci poznati redakciji), donedavno je živjela u vrlo logičnom, ali, pokazat će se, i krajnje naivnom uvjerenju da joj je za nabavu kontracepcijskog sredstva u ljekarni dovoljno imati liječnički recept: vjerovala je u taj aksiom modernoga života, zasnovan na propisima, sve dok joj Ana Dukić, vlasnica dugoratske ljekarne, nije odbila izdati kontraceptiv unatoč receptu.

Naime, prodaja kontracepcijskih sredstava, radi preveniranja neželjenih trudnoća, suprotna je ljekarničinim vjerskim uvjerenjima, zasnovanim na katoličkom nauku, što je objasnila našoj sugovornici, te većim dijelom potvrdila i nama u kratkom telefonskom razgovoru.

No, krenimo redom. U početku bijahu recepti i recepti bijahu u naše sugovornice i oni bijahu od liječnika. Zahvaljujući njima godinama je nabavljala kontracepcijska sredstva u ljekarni “Dukić”. Donedavno.

- Vlasnica ljekarne Ana jednoga mi je dana kazala da se prodaja kontracepcijskoga sredstva protivi njezinim vjerskim uvjerenjima, bez obzira na to što imam liječnički recept. Nije pomoglo ni što sam isto sredstvo godinama bez problema uzimala u njezinoj ljekarni - tvrdi naša sugovornica.

Nakon razgovora s vjerski osviještenom ljekarnicom, žena se raspitala o svojim pravima.

- Prvo sam se javila ginekologu, koji je rekao da mi ljekarnica mora dati ono što je na receptu. Potom sam se raspitivala kod udruga za zaštitu potrošača, tražila po internetu i nigdje nisam našla da ljekarnici imaju pravo na prigovor savjesti. Imaju ga ginekolozi ako ne žele obaviti abortus, ali svejedno moraju osigurati pravo pacijentici da joj bude pružena usluga - objašnjava naša sugovornica.

Njezinu priču uglavnom potvrđuje i Ana Dukić. Kaže da je nedavno na “jednom stručnom skupu od kolegica saznala“ da po zakonu više nisu dužne izdavati kontracepcijska sredstva ako se to protivi njihovim vjerskim uvjerenjima. Zakonsku odredbu na kojoj temelji svoj stav nije nam citirala.

Osim za prevenciju trudnoće, kontracepcijska se sredstva propisuju i kod nekih ginekoloških problema, a ljekarnica Dukić nam je potvrdila kako je u takvim slučajevima spremna izdati sredstvo.

Drugim riječima, ljekarničina se savjest nadređuje medicini, ona arbitrira hoće li liječnikov naputak biti poštovan. A na upit što preporučuje stanovnicima Dugog Rata kojima su kontraceptivna sredstva propisana radi zaštite od trudnoće, kratko odgovara:

- Ima i drugih ljekarni. Tu je razgovor bio gotov.

Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore, tvrdi: - Ljekarnici imaju pravo na određeni prigovor savjesti, ali su dužni osigurati da uslugu koju ne žele dati pruže njihovi kolege ili u drugoj smjeni ili u drugoj ljekarni.

Smatra da je ljekarnica iz ove priče “na određen način prekršila etički kodeks“, te našu sugovornicu upućuje na podnošenje prijave Komori. Portolan nam je, inače, rekao kako ljekarnički prigovor savjesti nije reguliran ni jednim propisom. Odnosno, kada ga koriste kao alibi za odbijanje usluge, ljekarnici krše propise.

Umjesto pouke, nudimo nekoliko poticaja za razmišljanje. Npr. bi li se čovjek trebao posve predati vjeri kada mu ona nadvlada profesionalne imperative? Spada li među bolje običaje neograničavanje tuđih potreba vlastitim vjerskim uvjerenjima i prigovorima savjesti?

Slobodna Dalmacija

Povratak na vrh 

Post Postano: 06 vel 2013 18:48 

Kinta je napisao:
Naša sugovornica, trideset devetogodišnja stanovnica Dugoga Rata (podaci poznati redakciji), donedavno je živjela u vrlo logičnom, ali, pokazat će se, i krajnje naivnom uvjerenju da joj je za nabavu kontracepcijskog sredstva u ljekarni dovoljno imati liječnički recept: vjerovala je u taj aksiom modernoga života, zasnovan na propisima, sve dok joj Ana Dukić, vlasnica dugoratske ljekarne, nije odbila izdati kontraceptiv unatoč receptu.

Naime, prodaja kontracepcijskih sredstava, radi preveniranja neželjenih trudnoća, suprotna je ljekarničinim vjerskim uvjerenjima, zasnovanim na katoličkom nauku, što je objasnila našoj sugovornici, te većim dijelom potvrdila i nama u kratkom telefonskom razgovoru.

No, krenimo redom. U početku bijahu recepti i recepti bijahu u naše sugovornice i oni bijahu od liječnika. Zahvaljujući njima godinama je nabavljala kontracepcijska sredstva u ljekarni “Dukić”. Donedavno.

- Vlasnica ljekarne Ana jednoga mi je dana kazala da se prodaja kontracepcijskoga sredstva protivi njezinim vjerskim uvjerenjima, bez obzira na to što imam liječnički recept. Nije pomoglo ni što sam isto sredstvo godinama bez problema uzimala u njezinoj ljekarni - tvrdi naša sugovornica.

Nakon razgovora s vjerski osviještenom ljekarnicom, žena se raspitala o svojim pravima.

- Prvo sam se javila ginekologu, koji je rekao da mi ljekarnica mora dati ono što je na receptu. Potom sam se raspitivala kod udruga za zaštitu potrošača, tražila po internetu i nigdje nisam našla da ljekarnici imaju pravo na prigovor savjesti. Imaju ga ginekolozi ako ne žele obaviti abortus, ali svejedno moraju osigurati pravo pacijentici da joj bude pružena usluga - objašnjava naša sugovornica.

Njezinu priču uglavnom potvrđuje i Ana Dukić. Kaže da je nedavno na “jednom stručnom skupu od kolegica saznala“ da po zakonu više nisu dužne izdavati kontracepcijska sredstva ako se to protivi njihovim vjerskim uvjerenjima. Zakonsku odredbu na kojoj temelji svoj stav nije nam citirala.

Osim za prevenciju trudnoće, kontracepcijska se sredstva propisuju i kod nekih ginekoloških problema, a ljekarnica Dukić nam je potvrdila kako je u takvim slučajevima spremna izdati sredstvo.

Drugim riječima, ljekarničina se savjest nadređuje medicini, ona arbitrira hoće li liječnikov naputak biti poštovan. A na upit što preporučuje stanovnicima Dugog Rata kojima su kontraceptivna sredstva propisana radi zaštite od trudnoće, kratko odgovara:

- Ima i drugih ljekarni. Tu je razgovor bio gotov.

Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore, tvrdi: - Ljekarnici imaju pravo na određeni prigovor savjesti, ali su dužni osigurati da uslugu koju ne žele dati pruže njihovi kolege ili u drugoj smjeni ili u drugoj ljekarni.

Smatra da je ljekarnica iz ove priče “na određen način prekršila etički kodeks“, te našu sugovornicu upućuje na podnošenje prijave Komori. Portolan nam je, inače, rekao kako ljekarnički prigovor savjesti nije reguliran ni jednim propisom. Odnosno, kada ga koriste kao alibi za odbijanje usluge, ljekarnici krše propise.

Umjesto pouke, nudimo nekoliko poticaja za razmišljanje. Npr. bi li se čovjek trebao posve predati vjeri kada mu ona nadvlada profesionalne imperative? Spada li među bolje običaje neograničavanje tuđih potreba vlastitim vjerskim uvjerenjima i prigovorima savjesti?

Slobodna Dalmacija

Mozes biti visoko obrazovan i glub a tekst je dokaz :mrgreen: Valjda moramo i mi imati svoje talibane ...

Povratak na vrh 

Post Postano: 06 vel 2013 20:58 

Tako to izgleda kad nacija ukine redovno služenje vojnog roka...

Povratak na vrh 

Post Postano: 07 ožu 2013 16:52 
Administrator

I opet Dalmacija :joj:

Liječnica splitske bolnice zbog prigovora savjesti odbila dati maturantici tablete za 'dan poslije'

- Kakav je to ginekolog koji odbija pregledati pacijenticu jer je pomislila o “day after” tabletama? Možda se i ne bih žalila da sam došla i našla medicinsku sestru, ujedno časnu, koja dobrovoljno volontira u bolnici i ne želi izdati tablete. Ali riječ je o doktorici koja za to prima plaću. Kako je mogu staviti da JEDINA dežura preko vikenda ako ima ta svoja vjerska uvjerenja?

Pitanja su to koja u svojem podužem pismu našoj redakciji javno postavlja 18-godišnja Splićanka (podaci poznati redakciji) koja je prošle subote svoju prijateljicu i vršnjakinju (čiji nam je identitet također poznat) otpratila na Hitni ginekološki prijam KBC-a Split. Ondje joj je, kako nam prepričavaju djevojke, dežurna liječnica dr. Katarina Dvornik (specijalizantica, koja se u KBC-u specijalizira za potrebe Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije) odbila propisati “tabletu za dan poslije” govoreći joj da će time uništiti svoj život i da su to abortivna sredstva. Štoviše, navode naše sugovornice, kad je liječnica čula zbog čega je djevojka došla, isprva ju je odbila pregledati.

− Dežurna liječnica kazala mi je da mi ona ima pravo uskratiti recept za tu tabletu i da nađem nekog drugog tko će mi to izdati. Ali koga da nađem u subotu popodne? Pa ne bih ni išla na Hitni ginekološki da sam imala izbora, a od poznanika sam čula da se tamo izdaju te tablete. No, kad sam vidjela kakav je stav dežurne liječnice, tražila sam da me pregleda neki drugi liječnik, ali su mi rekli da nema nikog drugog. Osim toga, nisam imala ni vremena jer se ta tableta mora popiti što prije kako bi djelovala... − kaže nam pacijentica, koja nam je ispričala da je zatražila ginekološku pomoć jer je njoj i njezinu momku u petak prilikom spolnog odnosa pukao kondom, pa je strahovala od neželjene trudnoće.

− Iako u čekaonici nije bila gužva, liječnica me je pristala pregledati tek na inzistiranje moje prijateljice koja je tražila razgovor sa šefom klinike. Pregledala me je, no tabletu mi je odbila propisati. Nije mi dala ni konkretan odgovor na pitanje jesam li u fazi ciklusa kad bih mogla ostati trudna − ispričala nam je djevojka. Zbog svega je u bolnici “pripravnost” podignuta na najvišu razinu i od svih aktera zatraženo je očitovanje, a i Ministarstvo zdravlja upoznato je sa slučajem.

Kako doznajemo od dr. Maje Radman, pomoćnice dr. Darka Duplančića, ravnatelja KBC-a Split, osim dežurne liječnice dr. Dvornik u subotu, tijekom događaja na Klinici za ženske bolesti i porode bila su dežurna još tri ginekologa, pa je još više začuđujuće zašto djevojci nije omogućeno da je pregleda netko bez priziva savjesti i prepiše joj tabletu “day after”. Prozvana dr. Dvornik nije htjela komentirati događaj i tek nam je kratko rekla, osjetno uznemirena: − Ovo govorim čisto ljudski: dok je čitava stvar vruća i dok su još glave vruće, ne bih htjela ništa komentirati i na taj se način kompromitirati. U ovakvom stanju mogla bih u afektu reći nešto što ne bih htjela.

Dr. Radman bila je zadužena da od svih aktera slučaja (svih dežurnih ginekologa u subotu) pribavi pismena očitovanja kako bi KBC imao detaljan uvid u tijek događaja, ali do jučer kasno popodne dobila je samo očitovanje dr. Dvornik. − Čim dobijemo sva očitovanja, proslijedit ćemo ih Ministarstvu zdravlja, koje će sve razmotriti. Doktorica Dvornik je pregled obavila i dala svoje mišljenje o tom pregledu − rekla nam je jučer dr. Maja Radman.

Povratak na vrh 

[ 56 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6

Početna » Ostalo » Hrvatska

Trenutno korisnika: bot* i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
HR (CRO) by vaper club