Forum    FAQ

.

Početna » Ostalo » Hrvatska

[ 35 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: Mobilni internet
 Post Postano: 16 srp 2012 13:56 
Administrator

Glup naslov ali ce bar svatko razumijeti o cemu se radi. Posto sam ovih dana ˝unutra˝ da malo olaksam i drugima pocetnicki prikaz stvari ali i pogreske koje mogu biti skupe.

Uređaji za internet u pokretu podržavaju slijedeće mobilne mreže za prijenos podataka:
GPRS, EDGE, 3G, HSDPA I HSPA.

GPRS - (General Packet Radio Service) je protokol koji omogućava prijenos podataka bežičnim putem kroz GSM mrežu.Njegove brzine su dosta male, i to je jedan od najstarijih nacina za prijenos podataka.
Brzina GPRS-a je u prosjeku između 80 kbit/s u downloadu, do 40 kbit/s u uploadu.Signal GPRS-a, u Hrvatskoj, je gotovo svugdje besprijekoran.

EDGE je nešto noviji od GPRS-a, brži i bolji.
Enhanced Data Rates for Global Evolution je tehnologija koja bitno povećava mogućnosti GPRS mreže. Zovu je i EGPRS (Enhanced GPRS, tj. unaprijeđeni GPRS). Uz pomoć EDGE tehnologije, prijenos podataka je dva do tri puta brži nego putem GPRS-a. Brzine EDGE-a su u prosjeku između 220 kbit/s u downloadu, i do 110 kbit/s u uploadu.
EDGE nazivamo i mobilnim internetom druge generacije-2G.

3G-UMTS
UMTS je eng. skraćenica od složenice Universal Mobile Telecommunications System i jedna je od tehnologija treće generacije (3G) mobile telefonije.
UMTS omogućuje prijenos podataka teoretskim brzinama do 2 Mb/s, dok su realne brzine puno niže, do 384 kbit/s. No, i to je dvostruko brže od EDGE, odnosno četverostruko brže od GPRS tehnologije, te zadovoljava potrebe skidanja maila i najosnovnijih stvari.

HSDPA-HSPA
High Speed Downlink Packet Access i High Speed Uplink Packet Access su 3.5 G tehnologije, nadogradnja postojeće UMTS infrastrukture, koja u odnosu na UMTS, nudi do osamnaest puta bržu podatkovnu vezu u primanju (downloadu) i do tri puta bržu slanju (uploadu). Pokrivenost HSDPA i HSUPA signalom je jednaka pokrivenosti UMTS signalom.Brzine HSDPA su : 7,2 Mbit/s u downloadu, do 1,4 Mbit/s u uploadu.

4G LTE mreze su opisane OVDJE i jos 2-3 godine nece biti dostupne sirokom pucanstvu.

Za kvalitetan rad i da imamo brzinu koju korisimo doma moramo imati HSDPA pristup.
Kod izbora davatelja usluga imamo samo dvije opcije jer Tele2 i bonbon koriste t-comovu infrastukturu.

Karte pokrivenosti:
VIP i t-com

Kao sto se vidi t-com je jos u kamenom dobu i jedina pravi izbor je Vip. Brzine su 3-4-5 Mbit/s i to je otprilike jednako kao sto imamo na kucnim kantama.
Izbor tarife je jednostavan: Placanje po megabajtu je preskupo, osim ako net ne koristite samo za mail i eventualno facebook. Uzmite flat dnevnu tarifu za 10kn. Imate 1 GB brze veze u 24 sata. Nakon potrosenih 1 GB brzina se smanjuje ali jos uvijek radi. Osobno trosim cca. 500 MB dnevno i prezadovoljan sam.

USB stick mozete uzeti Vipov ili prikljuciti svoj nezakljucani i kupiti sim karticu za 20kn.
Ako imate, a imate, smartphone i jos kakav laptop mozete prikljuciti WI-FI router pa se svi zajedno veselo prikljucite na bezicnu mrezu. Ili uzmite npr. USB Stick Huawei E583-C koji u sebi vec ima bezicni router.

Povratak na vrh 

Naslov: Re: Mobilni internet
 Post Postano: 16 srp 2012 14:03 
Administrator

I jos jedna stvar, ako vam je signal slab ludi slovenac ima rjesenje za vase probleme:
LUDI SLOVENAC

Povratak na vrh 

Post Postano: 16 srp 2012 16:54 

ajme meni :rotfl: ko bu mi to napravil???One dve konzerve i alu još ajde ali dalje :joj:

Povratak na vrh 

Post Postano: 16 srp 2012 17:01 
Administrator

Pocni s malim, pa kad se istreniras predji na velikog.
:)

Povratak na vrh 

Post Postano: 16 srp 2012 20:10 
Administrator

I jos jedna stvar, ako imate kakvih problema ne trazite Vip korisnicku podrsku. Ona je samo kozmeticke naravi. Ako posaljete poruku putem njihove web stranice za 24 sata cete dobiti mail da ih nazovete ili ostavite broj. Ako ostavite broj nazvat ce vas - nikad.

U slucaju da imate svoj nezakljucani USB stick potrebne fajle za konfiguriranje naci cete OVDJE Ako ni jedan od prilozenih modema nije vas, radit ce i nesto slicno.

Povratak na vrh 

Post Postano: 16 srp 2012 22:33 

Ludi slovenac

Krivo, krivo, i opet krivo. Antene izradjuje napamet i pogresno.

Povratak na vrh 

Post Postano: 17 srp 2012 08:48 
Administrator

Lis je napisao:
Ludi slovenac

Krivo, krivo, i opet krivo. Antene izradjuje napamet i pogresno.

Hajde nas malo educiraj. Ovako kad pogledam oblik odasiljacke antene net providera i sjetim se davne proslosti kad sam bio radioamater, postavio bi yagi antenu ali vertikalno polariziranu.

Povratak na vrh 

Post Postano: 17 srp 2012 09:11 
Moderator

Staviš ovo i nema frke :alikako: slika

Povratak na vrh 

Post Postano: 17 srp 2012 13:15 

Kinta, za pocetak mi reci na kojoj frekvi ti radi to za kaj hoces antenu.
Skini "NetStumbler". To je besplatan programcic s kojim mozes prilicno dobro vidjet u kakvom ti je stanju signal i kakav odnos ti je signal- šum. Naknadnim spajanjem nekakve antene mozes vidjet razliku u jacini signala.
Ako si na 2.4 ghz., onda mislim da imam jednu (dobro napravljenu) kantenu doma.
Yagicu je dosta zajebano dobro napravit, a mozda ti ni netreba pojacanje od 14 dbi

Povratak na vrh 

Post Postano: 17 srp 2012 13:53 
Administrator

Lis je napisao:
Kinta, za pocetak mi reci na kojoj frekvi ti radi to za kaj hoces antenu.
Skini "NetStumbler". To je besplatan programcic s kojim mozes prilicno dobro vidjet u kakvom ti je stanju signal i kakav odnos ti je signal- šum. Naknadnim spajanjem nekakve antene mozes vidjet razliku u jacini signala.
Ako si na 2.4 ghz., onda mislim da imam jednu (dobro napravljenu) kantenu doma.
Yagicu je dosta zajebano dobro napravit, a mozda ti ni netreba pojacanje od 14 dbi

Ma ne treba meni, ja sam sretan s 3 od 5 signalom i neprekidnim HSDPA. Ali znam da treba Sanji u zigorju a sigurno i jos nekome. NetStumbler je kako vidim za wireles i nista ne nalazi ovdje. HSDPA radi na 2100 MHz, a ako nema 3G mreze stvar pada na GSM, GPRS i EDGE koji rade na na 900MHz i 1800MHz.

Povratak na vrh 

[ 35 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća

Početna » Ostalo » Hrvatska

Trenutno korisnika: bot* i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
HR (CRO) by vaper club