| Autor |
Poruka |
|
CHROMEX
|
Naslov: Gljivarstvo Postano: 30 ruj 2012 12:16 |
|
 |
| Moderator |
 |
Pridružen: 03 ožu 2011 14:26 Postovi: 2515 Lokacija: Black Darling
|
Novina je za berače i sakupljače šumskih plodova i ta što će se prije odlaska u šumu morati svratiti u najbližu šumariju i zatražiti dozvolu: mjesečnu, tjednu ili dnevnu. Za privatne potrebe osoba će moći ubrati dva kilograma gljiva dnevno, a u komercijalne svrhe, za registriranog otkupljivača, do 10 kilograma. To će trebati platiti, pa će se tako, za privatne potrebe, platiti prikupljeni kilogram pitomog kestena 2 kune, a za vrganje 10 kuna za kilogram. Dozvola za jedan mjesec sakupljanja gljiva košta 200 kuna, za tjedan dana 100, a za jedan dan 50 kuna. Šumari se, po svemu sudeći, baš neće obradovati tom poslu, jer stići na razinu razvijenih država Europe nije ni lak ni jednostavan put, jer pri tome treba mijenjati navike ljudi, a to je najteže. baš sam sretan kad budaletine imaju ovakve ideje, živjela rvacka 
_________________  Sve što sastaviš raspadne se prije ili poslije
|
|
 |
|
 |
|
Kinta
|
Naslov: Re: Gljivarstvo Postano: 30 ruj 2012 13:18 |
|
 |
| Administrator |
 |
|
|
Znaci idem brati vrganje, platim 50 kuna. Uberem dozvoljenih dvije kile pa platim jos 20kn. Kesteni u konzumu budu valjda 4 kune za kilu ... e jebem ti ovakvu drzavu.
_________________ Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi. Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.
|
|
 |
|
 |
|
Karo
|
Naslov: Re: Gljivarstvo Postano: 30 ruj 2012 15:28 |
|
|
Hmm,to je valjda suma pod necijom koncesijom 
|
 |
|
CHROMEX
|
Naslov: Re: Gljivarstvo Postano: 30 ruj 2012 15:59 |
|
 |
| Moderator |
 |
|
Neee, vrijedi za sve šume, pa i moju privatnu 
|
|
 |
|
 |
|
Karo
|
Naslov: Re: Gljivarstvo Postano: 30 ruj 2012 16:15 |
|
|
CHROMEX je napisao: Neee, vrijedi za sve šume, pa i moju privatnu  Onda stvarno nisu normalni,pa to je opsto dobro...bilo bi isto kad bi drzava zatrazila novac da bi se okupao u moru.Drugo je kad se odredjena povrsina odrzava,u toj povrsini investira pa se onda naplati neka odredjena suma onome ko bi to hteo da koristi... Investiranje je glavni razlog da se nesto naplati,ne vjerujem da bi drzava nakon sezone dosla i posadila odredjenu sortu gljive,recimo ona ista gljiva za koju je vec uzela novac ljudima.Drugo je secenje drva,time se unistava fond,utice na faunu itd. i opet zbog opstog dobra seca je zabranjena osim ako nije planirana,ali naplacivati za gljive-to je ludost. To bi znacilo da moras platiti i za saku sumskog voca,pa to je isto...
|
 |
|
Lis
|
Naslov: Re: Gljivarstvo Postano: 30 ruj 2012 19:15 |
|
|
U mojoj privatnoj sumi moze jedino dobit I to besplatno 
|
|
 |
|
 |
|
CHROMEX
|
Naslov: Re: Gljivarstvo Postano: 01 lis 2012 10:51 |
|
 |
| Moderator |
 |
|
 Sezona krvogljivarenja je u punom zamahu. Ljudi bjesomučno trče po šumi ispred redara koji prodaju karte za branje gljiva. No to nije razlog da se ne pohvalim današnjom berbom. BLAGVA ili kraljica gljiva je dosta rijetka u našim krajevima, pa kada ovako nešto nađem to se i poslika. E, šta tu radi  nemam pojma, valjda se voli i on slikati. E, danas kraljevski ručak. Pripema: narezati, baciti na tavu sa ugrijanim domačim putrom, malo posoliti i uživati. blagva je toliko dobra da ne treba dodavati ništa. 
|
|
 |
|
 |
|
Karo
|
Naslov: Re: Gljivarstvo Postano: 01 lis 2012 11:23 |
|
|
Hahahaha Probajte taktikom...jedan protrci ispred redara pa ovaj krene za njim a drugi bere gljive u medjuvremenu 
|
 |
|
zbracun
|
Naslov: Re: Gljivarstvo Postano: 02 lis 2012 19:28 |
|
|
|
Taj zakon postoji već duže vrijeme, jedino su mijenjali možda cijene. Zamišljeno je kao za zaštitu gljiva, a zapravo je, kao i većina raznih debilnih zakona, samo za ubiranje novca, što kroz te dozvole, što kroz kazne. Gljive koji puta rastu ko lude i normalno bi bilo da si ljudi naberu koliko im treba, a koji puta ih ima malo. U tom slučaju se nema šta ni nabrat, ali moraš platit za ulazak u šumu, jer se zapravo ne smije bez te dozvole niti ići u šumu, jer se ulazak tretira kao namjera branja, pa slijedi i kazna. Već je bilo takvih slučajeva kad su ljudi išli u šetnju po šumi, pa platili kaznu zbog toga šta nisu imali dozvolu. U svakom slučaju, to je još jedan korak u kontroliranju naroda i ograničavanju slobode pod glupom izlikom. Na žalost, bit će još puno takvih stvari i u drugim područjima.
|
|
 |
|
 |
|
sanja
|
Naslov: Re: Gljivarstvo Postano: 02 lis 2012 20:28 |
|
Pridružen: 03 ožu 2011 16:24 Postovi: 1370 Lokacija: Zagreb,Krapinhagen
|
To ne mogu vjerovat.Zašto bi šetnja po šumi bila namjera gljivarit? Tisuću puta sam šetala po šumi sa psima,gljive mi nisu bile na pameti.Ako te ulovi s gljivama ok,ali...nema šanse da mi itko naplati ulaz u šumu ko na Plitvice 
|
 |