Forum    FAQ

.

Početna » Ostalo » Hrvatska

[ 3 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Družina Sinjega galeba
 Post Postano: 11 stu 2012 12:17 
Administrator

slika

Njih devetero sigurno nije nikada čulo za kultni dječji film i seriju “Družina Sinjega galeba”, ali se četiri dana nije odvajalo od alata i drveta ne bi li napravili pravi pravcati brodić, batelu dugačku 2,3 metra. Učenice i učenici zadarskih OŠ Petra Preradovića i Šimuna Kožičića Benje radili su kao u pravom škveru, u dvije smjene od 9 do 13 te od 17 do 20 sati sa stankom za marendu. Kada su u petak završili i obojili svoj brodić, nadjenuli su mu ime Zadar more, prema manifestaciji u sklopu koje je bila i Mala škola brodogradnje. Dan su poslije s brojem jedan prvi zajedrili na regati Zadarska koka. Unatoč oblačnu vremenu, osmijeh im nije silazio s lica. A upravo je to bila namjera organizatora - da djeca osjete i koriste predmet koji su sami izradili. Projekt je vodio Davor Mihalić iz StolArta sa suradnicima. Djeca danas najčešće dobivaju gotove igračke, malo je onih koji sami naprave praćku ili neku drugu igračku.

- Imam dva sina,od sedam i osam godina, i mnogo toga vidim njihovim očima.

Zato djeci nastojimo pružiti da što više rade sami i stvaraju uporabne predmete, dakle ne skupljače prašine nego da to i nečemu služi, a ovaj je brodić jedna od takvih stvari. Naša je priča o brodovima upravo počela s mojim klincima. S njima sam napravio prvi takav brodić. Bilo im je samo četiri i pet godina kada su počeli raditi s ubodnim pilama, brusilicama, a ovo su osnovnoškolci koji su ipak malo spretniji i fantastično rade. Brod koji vidite sami su izradili, samo smo ih malo vodili kroz proces, da se netko ne ozlijedi, jer rade s opasnim alatima, ali to svladaju u vrlo kratkom roku - rekao nam je Mihalić. A s pričom o Maloj školi brodogradnje počeo je prije tri godine, od tada obilazi Jadran i u suradnji s lokalnim institucijama i školama radi na projektu. Zadar more im je 13. čamac.

Povratak na vrh 

Naslov: Re: Družina Sinjega galeba
 Post Postano: 11 stu 2012 13:07 

Obožavam ovakve priče :plus:

Povratak na vrh 

Naslov: Re: Družina Sinjega galeba
 Post Postano: 11 stu 2012 14:28 

"Druzina sinjeg galeba"...

Tone Seliskar :)

Koliko se ja sjecam,ovo nam je bila lektira :)

Povratak na vrh 

[ 3 post(ov)a ] 

Početna » Ostalo » Hrvatska

Trenutno korisnika: bot* i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
HR (CRO) by vaper club