|
.
Sada je: 26 tra 2026 11:19. | Zadnji put si ovdje bio: 26 tra 2026 11:19. Vremenska zona: UTC + 01:00 [ LJV]
Novi postovi | Tvoji postovi
| Autor |
Poruka |
|
Corto_1973
|
Naslov: Gradim veliku termoelektranu u Sl. Brodu Postano: 17 ožu 2012 11:22 |
|
Pridružen: 07 ožu 2011 11:16 Postovi: 2862 Lokacija: Slavonski Brod
|
|
Ivan Čermak, predsjednik Uprave Crodux plina, u ekskluzivnom intervjuu za poslovni tjednik Lider potvrdio je da je već daleko odmaknuo s pripremom projekta velike termoelektrane u Slavonskom Brodu.
– Već godinu dana razvijamo projekt gradnje termoleketrane na plin snage 560 megavata u Slavonskom Brodu – izjavio je Čermak u prvom intervju otkako se vratio iz Haaga i naglasio da je to logičan slijed razvoja tvrtke koja je, među ostalim, registrirana za prodaju električne energije.
Termoelektrana, koja se prema veličini može mjeriti s Nuklearnom elektranom Krško, gradit će se najnovijom tehnologijom; za sada je jedina takva sagrađena u Njemačkoj. Početak gradnje planira se u ljeto 2013.
Čermak je u intervjuu otkrio i zašto tik uz elektranu namjerava graditi velik pogon za proizvodnju bioetanola, koliko će vrijediti ulaganje te koliko će ljudi zaposliti na novim projektima. Dotaknuo se i Diokija, uz koji se spominjao kao mogući kupac, i odgovorio na pitanje namjerava li se aktivirati u politici, piše Lider.
U projekt vrijedan između 400 i 500 milijuna eura Čermak ne ulazi sam, već ima i strane partnere. – Naravno da ulaganje uključuje i strani kapital. Pa tko može danas u Hrvatskoj ulagati sam? Trebate jednog stranog partnera, a mi takvog imamo – ustvrdio je u intervjuu Lideru. Prema do sada dostupnim podacima, termoelektrana na plin bit će snage 560 megavata, a pri proizvodnji električne energije toplina će se koristiti i za proizvodnju bioetanola u dodatnom pogonu koji će biti sagrađen uz elektranu. – Cijeli ovaj projekt veliki je zamah za regiju. Ne samo da će živnuti gospodarstvo nego i poljoprivreda jer za proizvodnju 200 tisuća tona bioetanola godišnje treba oko 640.000 tona kukuruza, pa se u ovome trenutku na području Brodsko-posavske županije traže i dostatne poljoprivredne površine – kaže ravnatelj Lučke uprave Slavonski Brod Marijan Jurić. Prema njegovim riječima, pregovori s investitorima u termoelektranu trajali su neko vrijeme, a sada je već i potpisan ugovor o najmu zemljišta na kojemu će uskoro započeti građevinski radovi.
– Ugovor je potpisan na 35 godina, no on će zasigurno u budućnosti biti produljivan. Mi smo imali obvezu osigurati infrastrukturu i riješiti imovinskopravne odnose na lokaciji na kojoj će termoelektrana biti sagrađena, i to je sada završeno. Projekt smo držali u tajnosti što se dulje moglo – kaže Jurić. Prema prvim procjenama, gradnja termoelektrane mogla bi donijeti posla za oko 2000 ljudi, jer ne radi se samo o ljudima koji će biti zaposleni u pogonima elektrane ili tvornice bioetanola.
Bioetanol na prodaju u EU
– Njima treba pribrojiti i ljude koji rade u poljoprivredi i koji će proizvoditi kukuruz kao sirovinu za bioetanol te ljude koji će raditi na logistici, dobavi i otpremi. Nije zanemariva ni činjenica da će oko 45 posto poslova na gradnji ovog tvorničkog kompleksa dobiti hrvatske tvrtke. Tehnologija je strana, ali građevinski i metalski dio konstrukcije zasigurno dobivaju naša poduzeća, među njima i tvrtke iz sastava Đure Đakovića – kaže Jurić. Prema Čermakovim najavama, veći dio bioetanola, koji će biti proizveden u pogonima smještenim na samom rubu Slavonskog Broda, bit će prodan u zemlje Europske unije, a oko 35 tisuća tona završavat će na domaćem tržištu. Posebnost ovom projektu daje i činjenica da je zemljište u Lučkoj upravi samo iznajmljeno, a ne prodano, te ostaje u vlasništvu RH. – Na taj način i naši će unuci imati koristi od gradnje termoelektrane u blizini Slavonskog Broda – kaže ravnatelj Jurić, a piše Večerni list.
_________________  Devils Marble EVO, Nautilus Oddy klon, Hercules... ipv Mini, Kaya lite v2+ klon
|
|
 |
|
 |
|
Kinta
|
Naslov: Re: Gradim veliku termoelektranu u Sl. Brodu Postano: 17 ožu 2012 11:43 |
|
 |
| Administrator |
 |
|
Hajde napokon nesto. 
_________________ Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi. Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.
|
|
 |
|
 |
|
Phil
|
Naslov: Re: Gradim veliku termoelektranu u Sl. Brodu Postano: 17 ožu 2012 22:00 |
|
|
Vidi vidi u kvartu mi grade elektranu! Ne znam jel to dobro ili loše? Šta kažu studije kako to djeluje na okoliš? Hoće li biti mutacija ili je earth friendly? za sada 
|
|
 |
|
 |
|
Kinta
|
Naslov: Re: Gradim veliku termoelektranu u Sl. Brodu Postano: 17 ožu 2012 23:59 |
|
 |
| Administrator |
 |
|
Snaga joj je malo manja od NE Krsko i to je negdje osmina potreba Hrvatske, tak da to nije zajebancija. Ali decki u Slavijatransovoj stanici za tehnicki pregled su dobro obuceni za eko test. 
_________________ Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi. Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.
|
|
 |
|
 |
|
Lis
|
Naslov: Re: Gradim veliku termoelektranu u Sl. Brodu Postano: 18 ožu 2012 00:35 |
|
|
|
Bioetanol....
Zaboravljaju nam reći kako bi za proizvodnju bioetanola koji bi zamijenio 5,75% utrošenog benzina, dizela i plavog dizela bilo potrebno zasijati sve (!!) poljoprivredne površine na području Republike Hrvatske kukuruzom i preraditi ga u bioetanol, a pitanje je bi li i to bilo dovoljno! Pored toga, pitanje je: A gdje su nam tvornice odgovarajućeg kapaciteta za preradu kukuruza u bioetanol? No najvažnije pitanje glasi: A što ćemo ja i moja djeca jesti kada će sve biti pod nasadima kukuruza namijenjenog proizvodnji bioetanola? Bog je odavno prestao bacati manu gladnom narodu i nekako mi se čini da ga baš i nije briga...
Stvar postavljam na slijedeći način, a vi me ispravite ukoliko griješim: Stočar dolazi na polje traktorom (za čiju je proizvodnju utrošeno tisuće litara nafte) i koji troši naftu te ore polje. Potom dolazi drugi traktor koji vrši drljanje i tanjuranje, a također troši naftu. Slijedeći traktor sije polje (i troši naftu!). Potom se vrši prskanje traktorom koji troši naftu i dodaje se prihrana proizvedena iz zemnog plina. Po nicanju se vrši prskanje korova traktorom koji troši naftu i sredstvima proizvedenim iz nafte. Branje se vrši kombajnom koji troši naftu, a kukuruz se odvozi na sušenje traktorima koji troše naftu. Sušenje se vrši u sušarama pomoću nafte. Kamionima koji troše naftu kukuruz se odvozi u tvornice gdje se vrši prerada u bioetanol, također pomoću nafte. Proizvedeni bioetanol odvozi se na benzinske crpke cisternama koje troše naftu. Sada konačno dolazi gospođa sa automobilom koji troši 3 litre benzine na 100 kilometara i napuni rezervoar automobila (koji je također proizveden trošenjem nafte!) genijalnim bioetanolom. Ona automobil i vozi (zamislite samo) i pri tome se događa sagorijevanje jer nešto mora pokretati i sićušni automobil. Pri svakom sagorijevanju troši se kisik, a proizvode ugljični monoksid i ugljični dioksid. Doduše, istina za volju, sagorijevanjem bioetanola otpušta se nešto manja količina ovih plinova i gotovo da nema drugih primjesa koje nastaju sagorijevanjem benzina, no zagađenje se ipak događa. No, Zemlja biva spašena!! I svi su sretni i zadovoljni živjeli do duboko u starost. Malo čudna bajka sa nelogičnim svršetkom, ne čini li vam se? Dakle, više nećemo proizvoditi kukuruz i njime hraniti ljude i stoku, nećemo sijati druge kulture i hraniti narod kojem je hrana već i sada preskupa već ćemo sijati kukuruz kako bismo se vozili? Da li doista to želite? Ja ne! I borit ću se protiv sličnih gluposti dok me ne ušutkaju ili ne umrem.
|
|
 |
|
 |
|
Kinta
|
Naslov: Re: Gradim veliku termoelektranu u Sl. Brodu Postano: 18 ožu 2012 00:43 |
|
 |
| Administrator |
 |
|
he he EU je opet tu umijesao prste i dao svojim clanicama zadatak da se proizvodi odredjeni postotak bio goriva. Samo sada EU lagano napusta prizvodnju bio goriva jer je ... neisplativa. Ono sto je isplativo je proivodnja alkohola iz brazilskih polja secerne trske.
|
|
 |
|
 |
|
Phil
|
Naslov: Re: Gradim veliku termoelektranu u Sl. Brodu Postano: 18 ožu 2012 01:37 |
|
|
@Lis: Pa i meni je prvo pao napamet upravo ovaj aspekt proizvodnje raznih biljnih kultura za gorivo. Mislim da več postoje u svijetu studije o (ne)isplativnosti takve proizvodnje i njenog utjecaja na cijenu hrane, ali ne da mi se sada tražiti. Kad budeš išao protestirati, zovi i mene, tu sam blizu. Ja ću organizirati transparente i pivu, a ti ponesi megafon. Iako mi žao čovjeka da je toliko truda i novca uložio i sad da ga idem jebavati, a još ni nemam kristalno jasne argumente.... Šta ne proizvodi energiju iz obnovljivih izvora, ja bi mu besplatno pomogao da je sagradi? Kako god, gledam danas malo o piramidama u nekoj staroj "Na rubu znanosti". I japanac kaže da su Pi Ra Mi Do u stvari neke frekvencije, a piramide elektrane koje su napajale strojeve. Mega Herci ili tako nekako... kako god zanimljivo. Traje prvih 10 minuta i zanimljivo je za pogledat: http://www.youtube.com/watch?v=V0UG0zm6tz8
|
|
 |
|
 |
|
CHROMEX
|
Naslov: Re: Gradim veliku termoelektranu u Sl. Brodu Postano: 18 ožu 2012 08:47 |
|
 |
| Moderator |
 |
Pridružen: 03 ožu 2011 14:26 Postovi: 2515 Lokacija: Black Darling
|
|
Naravno da nije opasno, naravno da je isplativo.Moš mislit. Jedna mala caka što se pogonskog goriva tiče, to je off, ali i ovdje je netko spomenuo nešto o nafti. Dakle dođe kod nas u rvacku mladi, nadobudni talijan, upoznamo se, pa me priupita gdje da natanka auto. Ha, pa ajmo mi na benzinsku. Dođemo, a on oče neki metan. Ma glupi digić, kaj on zna, otpeljam ga na plinsku pumpu. Ne, to nije metan to je plin, ja imam sistem za metan. Nemam pojma velim ja, mi toga nemamo. Ma imate, odvezi me na neko đubrište. čučica ti materina oš đubar, e sad ćeš ga dobiti.otpeljam ga na Jakuševac, tam je ono brdo smeća, veliko ko Sljeme. Evo ti žabaru. Dobro, tu sigurno ima pumpa. Aha ima. Kaže on da u italiji kraj svakog odlagališta otpada postoji pumpa za metan, u autu ima ugrađen sistem za istog, kao ja na plin.Puno jeftinije gorivo.
Bioplin - metan iz biomase
Kad god se organski materijali razgrađuju u odsutnosti kisika dolazi do proizvodnje metana i karbon dioksida.Svaki organski otpad može se razgraditi na metan - biljke (meke biljke su bolje nego tvrđe poput drva, jer se lakše razgrađuju), životinjski otpad, ljudski otpad.U Perthu (Australija), tvrtke aktivno sudjeluju u stvaranju metana na ovaj način te ga koriste za proizvodnju električne energije. U biti 10% našeg utjecaja na klimu dolazi od metana koji se dobiva razgradnjim našeg otpada, te na taj način pojačavamo staklenički efekt. Metan je moguće generirati iz gnoja ili čak kanalizacije. Metan se isto tako, stalno proizvodi u probavnom sustavu kao što je naš i npr. kravlji gnoj
Prednosti: - Iskorištava se organski otpad. Dobiva se gorivo iz otpadnog mulja, životinjske gnojnice, te se u isto vrijeme sprečava otjecanje emisije metana, još uvijek se na kraju procesa dobiva gnojivo. - Čist, jednostavno kontroliran izvor energije iz obnovljivi izvora - Koristi se metan, snažan staklenički plin - Smanjuje se razina patogenosti u otpadu - Ostatak iz procesa pruža vrijjedno organsko gorivo - Jednostavan za izgradnju i rad - Niski zahtejvi za održavanje - Učinkovito korištenje kod kuhanja, grijanja, plina , rasvjete, apsorcije hladnjaka i plinskih motora - Bez mirisa (osim ako postoji pukotina na sistemu)
E, ima još isplativih investicija, ali netko to ne želi, atko, pogodite sami.
_________________  Sve što sastaviš raspadne se prije ili poslije
|
|
 |
|
 |
|
Corto_1973
|
Naslov: Re: Gradim veliku termoelektranu u Sl. Brodu Postano: 18 ožu 2012 12:01 |
|
Pridružen: 07 ožu 2011 11:16 Postovi: 2862 Lokacija: Slavonski Brod
|
Phil je napisao: @Lis: Pa i meni je prvo pao napamet upravo ovaj aspekt proizvodnje raznih biljnih kultura za gorivo. Mislim da več postoje u svijetu studije o (ne)isplativnosti takve proizvodnje i njenog utjecaja na cijenu hrane, ali ne da mi se sada tražiti. Kad budeš išao protestirati, zovi i mene, tu sam blizu. Ja ću organizirati transparente i pivu, a ti ponesi megafon. Iako mi žao čovjeka da je toliko truda i novca uložio i sad da ga idem jebavati, a još ni nemam kristalno jasne argumente.... Šta ne proizvodi energiju iz obnovljivih izvora, ja bi mu besplatno pomogao da je sagradi? Evo da se Phil i ja složimo napokon ;-) EU je potpuno ukinula poticaje za proizvodnju bio-goriva jer nitko nije htio sijati bilo što drugo i Europi je prijetila glad. Točno je i ono što Lis kaže - ali ovdje je bioetanol samo nusprodukt... a ja si mislim kako ćemo imati jeftin izvor VG-a... hihihi... Mislim da je stavljeno sve na papir, a i strani investitori nisu blesavi. Ostaje nam da vidimo hoće li se stvar realizirati do kraja. Phil je napisao: Kako god, gledam danas malo o piramidama u nekoj staroj "Na rubu znanosti". I japanac kaže da su Pi Ra Mi Do u stvari neke frekvencije, a piramide elektrane koje su napajale strojeve. Mega Herci ili tako nekako... kako god zanimljivo. Traje prvih 10 minuta i zanimljivo je za pogledat: http://www.youtube.com/watch?v=V0UG0zm6tz8I ovo je poznato - Semir Osmanagić je nastavio tamo gdje je stao ranije - radi se o tzv. Teslinim valovima. Od izvora energije u okomici ti se valovi pojačavaju i daju sve jači signal. Provjereno je na bosanskim piramidama. Ne da mi se sad tražiti točne podatke ali jačina signala raste s udaljenošću od izvora. Nažalost, prihvatili smo Maxwella, a odbacili Teslu... A što se tiče same termoelektrane... iskreno, bio bih sretniji da se gradi NE... jebiga, mogli bi imati terme kao Krško... Kad već ne želimo iskoristiti geo-termalne izvore kojih je kontinentalni dio Hrvatske pun...
_________________  Devils Marble EVO, Nautilus Oddy klon, Hercules... ipv Mini, Kaya lite v2+ klon
|
|
 |
|
 |
|
Phil
|
Naslov: Re: Gradim veliku termoelektranu u Sl. Brodu Postano: 18 ožu 2012 15:09 |
|
|
Corto prijatelju kako misliš da se ne slažemo? Pa ovdje na forumu smo složni ko Družba Pere kvržice Ali jako je zanimljivo ovo za piramide... A na barikadama elektrane bit ćemo zajedno 
|
|
 |
|
 |
Sada je: 26 tra 2026 11:19. | Zadnji put si ovdje bio: 26 tra 2026 11:19. Vremenska zona: UTC + 01:00 [ LJV]
Novi postovi | Tvoji postovi
Trenutno korisnika: Bing [Bot], bot* i 0 gostiju. |
| |
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
 |