|
.
Sada je: 27 tra 2026 05:32. | Zadnji put si ovdje bio: 27 tra 2026 05:32. Vremenska zona: UTC + 01:00 [ LJV]
Novi postovi | Tvoji postovi
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 5 post(ov)a ] |
|
| Autor |
Poruka |
|
D@DO
|
Naslov: Novi Kazneni zakon na snazi od 1. siječnja 2012. Postano: 31 pro 2012 12:27 |
|
 |
| Moderator |
 |
Pridružen: 03 ožu 2011 19:03 Postovi: 683 Lokacija: Ispod Sljemena!
|
|
Novi Kazneni zakon na snazi od 1. siječnja: Prije seksa kod javnog bilježnika?
Iako su kazne propisane za kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka manje od onih za silovanje, postavlja se pitanje na koji način dokazati postojanje ovog kaznenog djela. I tu postoji novost. Naime, teret dokazivanja prebačen je na optuženika koji mora dokazati kako je bilo pristanka, dok tužitelj dokazuje samo postojanje spolnog čina.
Novi Kazneni zakon usvojen od strane HDZ-ove parlamentarne većine 6. listopada 2011. godine stupa na snagu 1. siječnja 2013. Poštivanje preporuka Vijeća Europe i ustrajnost u želji za pokazati se modernom i naprednom državom nažalost neće proći bezbolno jer je ovaj zakon pun pravnih akrobacija koje otvaraju prostor manipulacijama. Iako je čovječanstvo stoljećima sazrijevalo kako bi se približilo ostvarenju ideala o spolnoj ravnopravnosti, sve je evidentnije kako ponovno stvaramo 'ravnopravniji' spol. Ovog puta je to onaj ženski. I novi Kazneni zakon Republike Hrvatske u određenoj mjeri potvrđuje tu tezu.
Seks bez pristanka nije silovanje, ali je kažnjiv
Po prvi put je u Kaznenom zakonu RH odvojeno kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka u odnosu na kazneno djelo silovanja. Silovanje dakako pretpostavlja uporabu sile, čime je pristanak automatski isključen, dok je za kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka dovoljno samo nepostojanje pristanka, a uporaba sile ili pružanje otpora nisu nužni. Iako su kazne propisane za kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka manje od onih za silovanje, postavlja se pitanje na koji način dokazati postojanje ovog kaznenog djela. I tu postoji novost. Naime, teret dokazivanja prebačen je na optuženika koji mora dokazati kako je bilo pristanka, dok tužitelj dokazuje samo postojanje spolnog čina. Iako je u zakonu izrijekom navedeno kako se ne radi o povredi članka 6. stavka 2. Europske konvencije o ljudskim pravima (tzv. presumpcija nevinosti) već o podjeli tereta dokazivanja, brojni domaći pravni stručnjaci ne bi se s time složili. Pokazuje to i negodovanje većeg dijela muškaraca unutar skupine za izmjenu Kaznenog zakona koji su zaključili kako će nakon što zakon stupi na snagu biti oportuno ishoditi pismeni pristanak prije samog spolnog čina. Prije seksa kod javnog bilježnika? Smiješno zvuči, ali bi se od 1. siječnja moglo pokazati korisnim.
Očekuje se porast broja manipulacija pri brakorazvodnim parnicama
Hrvatska je i za vrijeme primjene aktualnog Kaznenog zakona nažalost pokazivala rastući trend manipulacije zakonom u brakorazvodnim parnicama. Sve više žena optužuje svoje muške partnere za silovanje u braku kako bi stekle određenu prednost u parnici te ju okrenule u svoju korist. Naime, u najstarijoj se verziji Kaznenog zakona Republike Hrvatske kazneno djelo silovanja nije odnosilo na bračne partnere, a kasnije promjene su pozdravljene od strane struke i javnosti kao civilizacijska norma. Iako svakako postoji potreba za maksimalnom zaštitom žena od silovatelja i obiteljskih nasilnika, šokantan je podatak kako do današnjeg dana u Republici Hrvatskoj nijedna osoba nije kazneno gonjena za lažno terećenje svog partnera u slučajevima u kojima je dokazano kako silovanja nije bilo. Brojni su životi uništeni tendencioznim medijskim izvještavanjima o lažnim prijavama za silovanje ili nasilje u obitelji jer se 'sedma sila' često stavljala u poziciju suca. Dosadašnja praksa stoga odašilje poruku kako se nažalost isplati pokušati manipulirati zakonom u svrhu stjecanja vlastite koristi, a uvođenje kaznenog djela spolnog odnošaja bez pristanka uz nastavak DORH-ove hibernacije će stvoriti dodatni pravni metež.
Ženske spolne organe se ne smije sakatiti, muške smije
Još jedna novina u ovom KZ jest kazneno djelo sakaćenja ženskih spolnih organa. Iako u Hrvatskoj dosad nije zabilježeno nijedno kazneno djelo ovog tipa, a veći val imigranata iz afričkih zemalja koje gaje tu tradiciju se ne očekuje niti u daljoj budućnosti, naše su političke elite odlučile slijediti zemlje lučonoše u borbi protiv nasilja nad ženama. S druge strane, borbu protiv nasilja nad muškarcima Hrvatska još uvijek ne želi provoditi u istoj ovoj mjeri pa ritualno osakaćivanje muškog spolnog organa, koje se u našoj državi doista događa na svakodnevnoj bazi, neće biti izdvojeno kao posebno kazneno djelo u novom zakonu. Pitanje je radi li se tu o običnom licemjerju, dvostrukim kriterijima i diskriminaciji ili o strahu domaćih političara od židovske i muslimanske zajednice koje ritualno obrezuju mušku djecu i koje bi bile direktno pogođene s takvim izmjenama u Kaznenom zakonu.
Novi Kazneni zakon bolje štiti žene od onog prethodnog i to valja pozdraviti. Nažalost, muškarce ne štiti u jednakoj mjeri, a njegova će se primjena lako pokazati plodnim tlom za brojne manipulacije i provođenje diskriminacije nad muškarcima koja i u nas postaje trend nakon što je uzela maha na razvijenom Zapadu.
Miro Matešić
|
 |
|
D@DO
|
Naslov: Re: Novi Kazneni zakon na snazi od 1. siječnja 2012. Postano: 31 pro 2012 12:28 |
|
 |
| Moderator |
 |
|
|
Prva reakcija na objavljeni članak...
Muškarci, trebamo častiti kada nam se rodi kćer, a ne sin
Ove me godine žena prijavila za nasilje. Došla su dva policajca u stan i obavila dva odvojena razgovora: s njom i sa mnom. Prvo pitanje koje su postavili bilo je: "Imate li oružje?" a sljedeće: "Imate li oružje sada sa sobom?". Imam registrirano oružje od Domovinskog rata, ali naravno da ga nisam ponio sa sobom. Sve u svemu, dvojica iznimno profesionalnih i nadasve korektnih policajaca, očito su se prije intervencije informirali u bazi podataka MUP-a o meni, "nasliniku". Stariji policajac mi je na kraju razgovora rekao da ima dojam kako ni samoj gospođi nije jasno zašto ih je zapravo zvala. Rekla im je između ostaloga, da stavljam previše kreme oko kćerinog spolovila i guze kada je previjam! Osim toga, policajac mi je rekao da tijekom sudskog postupka oko skrbništva odvjetnici takve prijave sugeriraju ženama i da ću prijavi li me za nasilje ponovno, trajno izgubiti dozvolu za držanje oružja. "Pogledajte si Zakon o sprječavanju nasilja u obitelji" rekao mi je. Mi smo Policija i moramo provoditi Zakon, a po tom zakonu ako vam žena izbiva iz kuće i sustavno dolazi u 4 ili 5 ujutro, Vi je ne smijete čak ni nazvati i pitati gdje je, jer se to tretira kao uznemiravanje i može Vas prijaviti. Ali takav je Zakon, a mi smo Policija." Na kraju mi je rekao da se čuvam jer da se samoozlijedila, razbila tanjur pa samu sebe porezala - završio bih istog trenutka u lisičinama, iza rešetaka i ujutro bio priveden pred suca. Na sudu u svezi sa skrbništvom (trebam li uopće reći da je ona dobila skrbništvo) moja je odvjetnica rekla da je bilo tu i prijavljivanja za nasilje pa bi trebalo vidjeti zapisnik Policije i utvrditi o čemu je riječ, ali ona i njena odvjetnica to su elegantno odšutjele, a sutkinja prečula. Sad sam evidentirani nasilnik. Možda mi se jednom oduzme oružje, možda u 2013. godini završim u lisičinama, sve je moguće. A kako da se zaštitim? Hoću li svaki puta nositi kameru sa sobom kada budem išao po dijete? I ne bi li to bilo možda nezakonito snimanje, tko će znati? Treba sprječavati i rigorozno kažnjavati nasilništvo u obitelji i izvan nje, ali treba jednako rigorozno kažnjavati i lažno prijavljivanje nasilja i / ili silovanja i sl. Ponavljam: treba destimulirati lažno prijavljivanje rigoroznim kaznama. Ali ovaj svijet se kreće prema matrijarhatu, diskriminaciji muškaraca u svakom pogledu pa dragi prijatelji, častimo kada dobijemo kćer i plačimo kada dobijemo sina.
|
 |
|
D@DO
|
Naslov: Re: Novi Kazneni zakon na snazi od 1. siječnja 2012. Postano: 31 pro 2012 12:29 |
|
 |
| Moderator |
 |
|
CHROMEX.. 
|
 |
|
Kinta
|
Naslov: Re: Novi Kazneni zakon na snazi od 1. siječnja 2012. Postano: 31 pro 2012 12:33 |
|
 |
| Administrator |
 |
|
 to su ostaci Jacinog cirkusa.
_________________ Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi. Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.
|
|
 |
|
 |
|
Kinta
|
Naslov: Re: Novi Kazneni zakon na snazi od 1. siječnja 2012. Postano: 31 pro 2012 12:58 |
|
 |
| Administrator |
 |
|
U novom Kaznenom zakonu računala su dobila posebno poglavlje, a uvredljivi komentari na internetskim stranicama novčano će se kažnjavati. Zakon na snagu stupa prvog dana 2013.Uvrede, klevete i sramoćenje od prvog dana 2013. godine postaju kazneno djelo i u elektroničkom svijetu. 'Ova konkretna izmjena ne odnosi se samo na anonimne forumaše, nego na sve forumaše koji krše Kazneni zakon u bilo kojem drugom obliku', objasnio je mr. sc. Damir Palavra. Uvredljivi komentari i širenje mržnje na portalima, forumima ili društvenim mrežama kažnjavat će se ovisno o primanjima. Računala će od 1. siječnja u Kaznenom zakonu imati i posebno poglavlje po kojem će se odlaskom u zatvor kažnjavati i pokušaj hakiranja. 'Kroz praksu se pokazalo da to u Hrvatskoj predstavlja određeni problem', kaže Palavra. Svjedoci smo bili krađe Registra branitelja prije nego što je zakonom omogućeno otkrivanje takvih podataka. Kako bi se oslobodili zatvorski kapaciteti, novčane kazne naplaćivat će se i ovrhom. ........................................... Drazenko evo jos danas 
_________________ Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi. Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.
|
|
 |
|
 |
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 5 post(ov)a ] |
|
Sada je: 27 tra 2026 05:32. | Zadnji put si ovdje bio: 27 tra 2026 05:32. Vremenska zona: UTC + 01:00 [ LJV]
Novi postovi | Tvoji postovi
Trenutno korisnika: bot* i 0 gostiju. |
| |
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
 |