Vaper club

e-cigarete forum
Zadnji put si ovdje bio: 16 srp 2024 05:49. Sada je: 16 srp 2024 05:49.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]
 [ 4 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Julian Assange
PostPostano: 05 vel 2016 16:43 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 11238
Lokacija: Samobor
Na posljednjoj liniji obrane: Može li javnost jamčiti slobodu za Juliana Assangea nakon što je u UN odlučeno da je neutemeljeno zatočen?Pet država s četiri kontinenta morat će reagirati povodom pravnog tumačenja Komisije UN o prirodi kazne za neosuđenog čovjeka koji je već tri i pol godine u zatočeništvu. On je jučer, dan uoči izjašnjavanja u UN o njegovom statusu najavio da će napustiti skrovište i izaći na ulicu bez obzira na to kakva odluka bude. Tako je privukao na sebe svu pažnju svjetske javnosti, koja će mu biti jedina garancija da će se s njim postupati po zakonu. Ali zakon u njegovom slučaju nije sasvim precizan i jednostavan, niti je neovisan od politike.

Njegovo ime je Julian Assange (44). U povijest je ušao kao tvorac sajta WikiLeaks. On je novinar iz Australije, objavio je stotine tisuća povjerljivih depeša američke vlade, Interpol je 2010. za njim raspisao tjeralicu prema zahtjevu Švedske koja ga sumnjiči zbog višestrukog silovanja, a on se od lipnja 2012. nalazi (skriva) u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Mnogi vjeruju da je optužba za silovanje zapravo namontirana, kako se Assange ne bi provukao nekažnjeno nakon što je objavio povjerljive dokumente američkih State Departmenta i Pentagona. U Švedskoj gdje je registriran njegov WikiLeaks nije bilo legalnog utemeljenja da bude optužen kao novinar koji je odavao tajne. Optužen je kao silovatelj, a optužba je zapravo politički motivirana, uvjeren je dobar dio javnosti u svijetu.

Njegov slučaj je ogroman izazov za međunarodno pravosuđe i bilateralne odnose među pobrojanim i ovdje nespomenutim državama, a ona koja bi mu eventualno probala nauditi, ne bi imala u tome potporu javnog mnijenja. Velika pozornica je spremna za nastavak uzbudljive povijesti Juliana Assangea.

Čim se jučer pronijela neslužbena vijest da je Komisija UN već donijela odluku da je Assange proveo prethodne tri i pol godine u 'arbitrarnom pritvoru' (arbitrary) nastalo je veliko komešanje. Što znači ova odluka Komisije UN? Da li je Assange proveo godine u proizvoljnom, odnosno neutemeljenom pritvoru? I što bi to trebalo značiti u praksi? Da li je on od danas slobodan čovjek?

Assangeov odvjetnik Per Samuelson nije imao dilemu da bi pozitivna odluka Komisije UN po prigovoru njegovog klijenta automatski morala značiti da Švedska treba povući zahtjev za njegovo izručenje, te da britanska policija ne bi više imala osnove za njegovo privođenje. Samuelson dakle tvrdi da je Assange od danas slobodan građanin.

Švedsko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da će se detaljno očitovati nakon što bude donijeta službena odluka Komisije UN, ali da se mišljenje švedskih vlasti o prirodi Assangeove robije razlikuje od zaključka da je riječ o 'neutemeljenom' pritvoru.

Assangeovi odvjetnici zatražili su jamstvo od britanskih vlasti da ga se neće uhititi kada bude izašao iz zgrade veleposlanstva Ekvadora u Londonu, a iz Foreign Officea stigao je sljedeći odgovor: 'Bili smo dosljedno jasni da Velika Britanija nikada nije neutemeljeno pritvorila gospodina Assangea, nego je zapravo on dragovoljno izbjegao uhićenje birajući da ostane u ambasadi Ekvadora. Optužba za silovanje još važi i europski uhidbeni nalog je na snazi, tako da Velika Britanija još ima zakonsku obvezu da gospodina Assangea izruči Švedskoj'.

Britanci su napomenuli da se zapravo ne žele izjašnjavati prije no što bude objavljena službena odluka Komisije UN, no jasno je da će oni postupati u skladu s europskim uhidbenim nalogom, a ne prema odluci Komisije UN, koja nije obvezujuća.

Assange je jučer priopćio da će ukoliko se Komisija UN bude negativno očitovala na njegov zahtjev, izaći iz veleposlanstva Ekvadora i pustiti da bude uhićen, jer dalje žalbe ne bi imale smisla. Assangeovi odvjetnici obratili su se UN tvrdeći da je boravak njihovog klijenta u ambasadi Ekvadora bio neutemeljen, te da je to bio jedini način da ostvari svoje pravo na azil.

'Jedini način da Assange uživa pravo na azil bio je da ostane pritvoren. Ovo nije pravno prihvatljiv izbor', navedeno je u zahtjevu odvjetnika koji su naveli da u slučaju da UN potvrdi neutemeljenost zatočeništva njihovog klijenta, oni očekuju da se njemu vrati putovnica i da dobije materijalnu odštetu.

Assangeova pravna glasnogovornica Melinda Taylor pozvala je Veliku Britaniju ne samo da odbaci švedski zahtjev za izručenje, nego da jamči da ga neće uhititi po eventualnom zahtjevu SAD-a. 'Ukoliko on treba biti pušten, njegova sloboda mora biti sigurna. Vidjet ćemo što će učiniti Velika Britanija da nas uvjeri da će to biti učinkovito, a ne iluzorno. Da to ne bude sloboda na pet sekundi, nego sloboda koja ima smisla', objasnila je Taylor.

Assange ima razloga vjerovati da je namjera vlasti Švedske da ga isporuče američkim vlastima koje bi mu sudile za špijunažu. Američko tužiteljstvo potvrdilo je još 2010. da je povelo 'značajnu' akciju, kriminalnu istragu u vezi s djelatnostima WikiLeaksa.

Podsjetimo se ukratko što se događalo sa Assangeom. Njegov WikiLeaks objavio je od travnja do srpnja 2010. nekoliko snimki i dokumenata koji kompromitiraju američku ulogu u ratu u Iraku i Afganistanu. Nakon toga, objavljene su i tisuće povjerljivih dokumenata američkog i diplomatskih depeša State Departmenta.

Assange je u kolovozu iste godine zatražio stalni boravak u Švedskoj, gdje je registrirao svoj WikiLeaks, ali su švedske vlasti bez konkretnog obrazloženja u listopadu odbacile njegov zahtjev. U međuvremenu protiv njega su otvorile istragu, nakon što su ga dvije Šveđanke optužile za silovanje, a on je ispitan u švedskoj policiji.

U studenom iste godine švedske vlasti raspisale su za njim međunarodnu tjeralicu, a on se u tom trenutku nalazio u Londonu. Britanska policija ga je privela na ekstadiciono saslušanje u prosincu 2010., a nakon što je platio kauciju prema odluci suda pušten je, ali je njegova putovnica ostala u policiji.

U veljači 2011. sud je odlučio da on treba biti izručen Švedskoj. Njegova žalba britanskom Vrhovnom sudu odložila je izručenje. U svibnju 2012. Vrhovni sud je odlučio da on treba biti izručen Švedskoj, a Assange je u lipnju zatražio azil od Ekvadora.

Zahtjev mu je odobren i on je u lipnju 2012. ušao u ambasadu Ekvadora odakle od tada nije izašao. Time je povrijedio uvjete jamstva koje je dobio od Britanaca, zbog čega je zaprijetila opasnost da bi britanska policija mogla ući u ambasadu Ekvadora i uhititi ga. Ekvadorsko Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je na tu opasnost, ali do ovog diplomatskog skandala nikada nije došlo.

U međuvremenu optužbe za silovanje u Švedskoj su zastarjele za tri od ukupno četiri čina silovanja za koje je osumnjičen. A danas je Komisija UN zaključila da bi Assange trebao biti slobodan da napusti ambasadu Ekvadora, jer je neutemeljeno bio u zatočeništvu. Također, on bi trebao imati pravo na odštetu.

Jedan od najspektakularnijih dokumenata koje je objavio Wikileaks bila je video snimka poznata kao 'kolateralno ubojstvo' na kojoj je prikazan helikopter 'Apache' američke vojske u akciji u predgrađu Bagdada. Rafalima ispaljenim iz njegove strojnice kalibra 30 mm prema grupi civila okupljenoj na ulici ubijen je i fotoreporter Reutersa Namir Noor Eldeen i njegov vozač. Glasovi američkih vojnika sa snimke otkrili su nam da su se američki vojnici dobro zabavljali dok su pucali ubijajući one koje su prethodno ranili.

Ova uznemirujuća snimka ogolila je prirodu američkog vojnog intervencionizma više nego tisuće objavljenih tekstova, zbog čega je Assange navukao na sebe bijes Washingtona, kao valjda nijedan novinar prije njega. Jer Assange je pružio nepobitne dokaze da se ono o čemu se samo moglo nagađati, uistinu i događa.

Čovjek koji je Assangeu dostavio snimku i još stotine tisuća dokumenata bivši je američki vojnik Bradley Manning (29) koji je 2009. bio na službi u Iraku, kao obavještajni analitičar. On se od 2013. nalazi u američkom zatvoru, a osuđen je na 35 godina robije .

Ne trebamo sumnjati da bi Assangea mogla stići slična sudbina ukoliko bi bio dostupan američkom pravosuđu. Da li će on biti izručen SAD-u ovisit će sada od britanskih vlasti. Ukoliko one budu postupile po preporuci UN, Assange će biti slobodan da se odveze do zračne luke i sjedne u zrakoplov prema nekoj sigurnoj destinaciji. Mogao bi otići u rodnu Australiju, gdje je usprkos političkim pritiscima policija navela da nema osnova za njegovo uhićenje.

Ne ubijajte glasnika, to je zahtjev velikog dijela svjetske javnosti. Sloboda za Assangea je istodobno sloboda za malog čovjeka koji nije pohvalio carevo novo odijelo. Svatko tko se makar pokušao baviti novinarstvom trebalo bi da razumije važnost Assangeovog profesionalnog podviga. Zbog toga bi javnost, uključujući američku, morala biti glasna i uporna u zahtjevu za njegovu slobodu. Glava je u pitanju.

Sud javnosti je posljednja i jedina linija obrane novinarske slobode. U ovom slučaju Assangeove slobode.

Vladimir J. za advance.hr

Izvori/reference:
http://www.theguardian.com/media/2016/f ... estigation
http://www.kommersant.ru/doc/2907649
http://uk.reuters.com/article/uk-ecuado ... KKCN0VD0BJ

_________________
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov:
PostPostano: 05 vel 2016 17:25 
Offline
Avatar

Pridružen: 08 lip 2014 13:01
Postovi: 912
Lokacija: Kostajnica, BIH
Mislim da ce ga pustiti, jer ici zatvarati ga i stavljati u centar paznje je samo kontraproduktivno za usa (namjerno malim slovima)


Povratak na vrh
  
 
 Naslov:
PostPostano: 05 vel 2016 22:23 
Offline
Avatar

Pridružen: 05 ožu 2011 20:42
Postovi: 325
Lokacija: Beograd
Vrlo interesantan intervju:

http://www.nedeljnik.co.rs/sr/2015/06/1 ... broja/asanž-za-nedeljnik-moramo-da-razbijemo-google

_________________
Never underestimate the power of stupid people in large groups.

slika


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Julian Assange
PostPostano: 16 tra 2019 13:47 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 11238
Lokacija: Samobor
Zapamtite dan kada su došli po Assangea, onog koji je dao sebe za vas, onog koji je mučen zbog istine i pravdeObratite pozornost na to gdje ste sad, jer možda vas jednog dana budu pitali gdje ste bili na dan kada je uhićen Julian Assange. Bio bi to bolji svijet, koji bi pamtio ovaj dan kao bitan za svoje postojanje. Više od čovjeka uhićeno je danas u centru Londona, više i od ideje - uhićena je istina u ljudskom tijelu, iznemogla, od surove bitke sva prebijena, ali još uvijek jedina.

Neki će mu dati evolucijski oblikovan, a drugi božanski stvoren povod, no činjenica je da u mnogim ljudima tinja taj osjećaj za pravdu. Teško je dosežna, no iznimno lako shvatljiva, do te mjere da je se ne mora ni objašnjavati - pravda se osjeća u istoj mjeri kao i sunčani dan. To prokleto londonsko vrijeme škrto je sa suncem, pa i danas, u suprotnom bi ovo bilo prvo Julianovo izlaganje suncu nakon gotovo 7 dugih godina. U malo kojem zatvoru čamilo se u ovom stoljeću kao što je Julian čamio u uska četiri zida ekvadorske ambasade u Londonu.

Bio je to neki čudan trenutak neopravdane euforije, tada, prije kojih desetak godina. Osjećaj da će tehnologija izmaknuti kontroli režima koji se kopira od države do države i tako uzduž i poprijeko svijeta. Osjećaj da je tek sada zapravo završilo mračno doba, s nekoliko stoljeća zakašnjenja. Da će istina moći biti uploadana, postavljena na mrežu i dostupna svima.

Među ljudima, koji jesu željni pravde kao malo čeg drugog, aktivirali su se i oni koji su shvatili da se nalaze u vremenu i mogućnosti da mogu biti glasnici istine - bilo da su imali plan kako toj istini ugraditi pojačalo s globalnom dozom ampera, što je učinio Julian Assange pokrećući WikiLeaks, ili bilo da su shvatili da u rukama drže ključ pod kojim je istina skrivena, kao što je bilo u slučaju vojnikinje Chelsea Manning.

Ako su istina i pravda toliki zanos još i snažnije grmi spoznaja da se zločini i laži maskiraju upravo u istinu i pravdu. Takav je slučaj bio s imperijalističkim ratovima na Bliskom istoku, gdje su pod lažnim povodima nestale stotine tisuća ljudi, za interese ničeg ljudskog - geopolitike, nafte, novca... Zahvaljujući ljudima kao što su Assange i Manning, danas znamo nešto više o svemu tome. Manning je, stavljajući svoj život na kocku stavila istinu na jednu još višu stepenicu - dokumenti američkih ratnih zločina u Iraku procurili su od nje, nošeni tom mrežom koja nas je trebala izvući iz mračnog doba, sve do Assangea i njegovog WikiLeaksa, da bi tamo bili objavljeni kao optužnica protiv ratnih vođa, ali i na sramotu svih onih koji su - zabludom ili vlastitom izopačenošću - podupirali te ratove i invazije.

Manning je pronađena, uhićena i za otkrivanje istine o ratnim zločinima umjesto Nobelove nagrade za mir dobiva 2013. godine 35 godina zatvora u strogoj tamnici disciplinske vojarne Fort Leavenworth. Nekoliko godina kasnije američki predsjednik Barack Obama, koji je i sam ekspandirao američke vojne intervencije, odglumio je pred kraj drugog mandata čin milosti te je drakonsku kaznu za Manning smanjio te ona izlazi iz zatvora 2017.

Znajući što se dogodilo Chelsea Manning, dok je izgledalo da će trunuti u samici svih 35 godina, bilo je i drugih koji su bili spremni staviti sve na kocku za istinu. Jedan od njih je Edward Snowden, bivši zaposlenik američke CIA-e i NSA-a, koji je svijetu otkrio magnitudu totalne špijunaže provođene od strane njegovih poslodavaca. Prešao je svijet da obznani istinu. Sam bi teško uspio, no pomogao mu je hrabri novinar Glenn Greenwald. Operacija spašavanja njega i istine bila je uistinu filmska, no uz pomoć WikiLeaks odvjetnice Sarah Harrison uspjeli su Snowdena iz Hong Konga prebaciti u Moskvu - možda ne idealno mjesto gdje je Snowden želio završiti, no po njega u ovom odnosu globalnih snaga možda i jedino gdje će biti siguran, barem za sada, od progona.

Julian Assange pak, kojem u SAD-u prijete ne samo tamnicom već i smrtnom kaznom, od početka je bio "glavni trofej". On je borcima za pravdu pokazao put, dao im platformu, potaknuo ih da krenu naprijed, da budu glasnici istine. Kao takav on je kudikamo opasniji od "običnih zviždača" po globalne režime kojima je "istina" proizvod za mase - iz njihovih tvornica, dakako.

Protiv Assangea se prvo podigla optužnica za navodne seksualne prijestupe u Švedskoj, nešto u što mnogi sumnjaju, no ista je samo sredstvo za njegovu deportaciju iz Britanije u Švedsku otkuda mu prijeti izručenje SAD-u.

Dani kada je Assange još uvijek bio u bijegu od nepravde bili su poprilično drugačiji dani od današnjih jer je svijet bio veći. Bilo je tu nekolicina manjih, ali ponosnih, država koje su i same odlučile stati na stranu pravde i istine. Ponajviše je riječ o zemljama Latinske Amerike koje su nastale iz ili neposredno uz Bolivarijansku revoluciju Huga Chaveza u Venezueli (koja je pak stigla nekoliko desetljeća nakon Castrove revolucije na Kubi) - jedna od tih zemalja bila je i Ekvador gdje je tada na vlasti bio ljevičarski predsjednik Raphael Correa, čovjek takvog kalibra da bi vjerojatno, da je bio u situaciji poput Assangea, Snowdena ili Manning, učinio isto. Zahvaljujući njemu Julian je u zadnji trenutak izbjegao hapšenje u Londonu te je ušao u zgradu ekvadorske ambasade gdje mu je dodijeljen azil.

Zadnje što je želio je da tamo u skučenom prostoru provede idućih 7 godina, ali upravo to se dogodilo. Što je očekivao da će se dogoditi? Isto ono što su očekivali Manning, Snowden i mnogi drugi... romantično i idealistički - da će istina promijeniti svijet. Ipak, poplava istine nije stigla. Mnogi drugi s ključem u ruci odlučili su ipak ne otvarati tu kutiju, preferirajući udobnost vlastitih beznačajnih života umjesto da se pridruže borcima koji su se upustili u mijenjanje svijeta.

Nije stiglo čak ni priznanje za njihov herojski čin. Tu i tamo bi se njihove objave, ako su se dale politički iskoristiti, pohvalile, ali to je to. Bilo je prosvjeda, ali ne masovnih. I nakon što je o ratu u Iraku otkriveno toliko toga isti počinitelji su bez previše otpora dan i noć bombardirali Libiju 2011. godine da bi se ostatak svijeta ponašao kao da je to nešto normalno.

Iz svega toga, ako bi nas ovaj tužan dan nagnao na pesimizam, mogli bismo zaključiti kako svijet nije spreman za istinu - ili još gore - ne zaslužuje istinu... I taman kada nam takve misli navru, razbija ih poznati glas - Julian Assangea, dok ga policija izvlači iz zgrade i gura u policijsko vozilo uzvikuje: "Oduprite se! Možete se oduprijeti!".

I u pravu je. Otpor nikada nije uzaludan. Prije ili kasnije istina mora pobijediti - pomisliti da neće biti tako učinilo bi uzaludnim ne samo otpor, učinilo bi uzaludnim sve.

Od ratnih zločinaca na globalnoj razini do sitnih kradljivaca na niskoj, od izrabljivača svih vrsta pa sve do oportunista koji će puniti svoje džepove tvrdeći da se protive izrabljivanju, svi slojevi nepravednih danas su sretni što je uhićen Julian Assange. Naivci, Julian Assange samo je čovjek kojeg su mučili i kojeg će sada mučiti još i više. Osjećaj za pravdu ne može se baciti iza rešetaka jer bi onda trebalo porobiti i cijeli ljudski rod - nije da nisu probali, stavljajući cijelo čovječanstvo u informacijsko roblje, ali uzalud. Veseli ih ljudska letargija, beznađe, nedostatak ljudi na ulicama, no kriva je to procjena. Ako ljudi nema to znači da se bore za život i nemaju vremena za kontroliranu opoziciju i njihov aktivizam, dok se jednom ne pojave svi, odjednom, svi oni koje se već otpisalo.

Assange je uspio, informirao je svijet da je istina pod ključem, pod cenzurom. Ta spoznaja može biti još i moćnija od objave same istine. Assange je pridonio demontiranju transa u kojem se ljudski rod nalazio, vjerujući da mu se istina servira u večernjim vijestima. Osvješteniji svijet je i njegova velika zasluga, a taj svijet neće razočarati, bez obzira na sve, jer koliko god se trudili biti mimo svega, zatvoreni u svoje male živote, osjećaj za pravdu i istinu ugraviran je po osnovi u tolike ljude i neće im dati mira, neće im dati da bezdušno gledaju kako Assangea odvode bez da barem ne pomisle - "evo čovjeka koji je dao sebe za nas", a na valu te plemenite ideje stvarana je cijela novija ljudska povijest.


D. Marjanović za advance.hr

_________________
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 [ 4 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika: crawl i 1 gost.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
HR (CRO) by vaper club