| Autor |
Poruka |
|
ffroms
|
Naslov: Početnik - fiber i kanthal Postano: 20 vel 2013 16:40 |
|
 |
| Veliki Cezar zadarske podružnice |
 |
|
|
Pozz!
Dakle, kao što piše u naslovu, ja sam početnik sa fiberom i kanthalom tj. izrade grijača pa imam par pitanja za vas iskusne. Danas mi je stiglo oboje i trebao bih namotati prvi grijač. Da li ima neka priprema materijala prije nego se krene sa samim motanjem grijača? Negdje sam pročitao da je dobro staviti fiber u vruču vodu da se iz njega izvuče neki tvornički premaz. Isto tako sam vidio na nekom youtube videu da se komad žice (budući grijač) prvo "spali" sa upaljačem jer se tako postiže da je žica "mekša" tj. da se lakše mota oko grijača? Da li je bolje koristiti fiber npr. 2x2mm ili 4x1mm? Ovo je za sada ono što mi pada na pamet ali ću se vjerojatno sjetiti još nečeg pa ću pitati. U svakom slučaju, unaprijed hvala svima na odgovorima.
|
 |
|
Kinta
|
Naslov: Re: Početnik - fiber i kanthal Postano: 20 vel 2013 17:00 |
|
 |
| Administrator |
 |
|
|
Fiber prokuhaj 10 minuta u vodi, ocijedi i stavi na duplo potrebnu velicinu alu folije. Visak folije preklopi iznad fibera da ima protok zraka. Sve gurni na toplo, pecnica, pec ili slicno da se posusi. Nekim fiberima pranje nije potrebno ali ne steti. Khantal treba obavezno paliti upaljacem da se spale ostaci od proizvodnje. Neke NiChrom zice su potpuno ciste i ne treba ih paliti ali olaksava namatanje. Zica nije toliko ˝ziva˝, pogotovo ako koristis tanku zicu. Debljina fibera je jako relativna. Vazniji je sastav i moc upijanja.
Kad namatas setup neka bude sve cisto, ukljucujuci i ruke. Liquid je jako osjetljiv na strane mirise.
_________________ Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi. Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.
|
|
 |
|
 |
|
Corto_1973
|
Naslov: Re: Početnik - fiber i kanthal Postano: 20 vel 2013 17:57 |
|
Pridružen: 07 ožu 2011 11:16 Postovi: 2862 Lokacija: Slavonski Brod
|
Ma staviš ćevape s jedne strane, luk s druge a fiber i žicu u sredinu i motaš  Sent from my U8650-1 using Tapatalk 2
_________________  Devils Marble EVO, Nautilus Oddy klon, Hercules... ipv Mini, Kaya lite v2+ klon
|
|
 |
|
 |
|
ffroms
|
Naslov: Re: Početnik - fiber i kanthal Postano: 20 vel 2013 20:30 |
|
 |
 |
|
|
Hvala Kinta. Napraviti ću to. Corto ja bih to radije iskoristio za večeru a fiber i kanthal neka se snalaze sami :-)
Sent from my Transformer Prime TF201 using Tapatalk 2
|
 |
|
mravak
|
Naslov: Re: Početnik - fiber i kanthal Postano: 21 vel 2013 00:21 |
|
|
Kinta je napisao: Fiber prokuhaj 10 minuta u vodi, ocijedi i stavi na duplo potrebnu velicinu alu folije. Visak folije preklopi iznad fibera da ima protok zraka. Sve gurni na toplo, pecnica, pec ili slicno da se posusi. Nekim fiberima pranje nije potrebno ali ne steti. Khantal treba obavezno paliti upaljacem da se spale ostaci od proizvodnje. Neke NiChrom zice su potpuno ciste i ne treba ih paliti ali olaksava namatanje. Zica nije toliko ˝ziva˝, pogotovo ako koristis tanku zicu. Debljina fibera je jako relativna. Vazniji je sastav i moc upijanja.
Kad namatas setup neka bude sve cisto, ukljucujuci i ruke. Liquid je jako osjetljiv na strane mirise. Nego....ti kuhaš i fiber sa HC-a? Ja motam i parim bez kuhanja 
_________________ Ako te uhvati napadaj radinosti, mirno sjedni u ćošak i čekaj da te napadaji prođu!  Top III :Habana, Grandmaster, Grenada I² Element18350/18650+kick, Ant-i-Mod +5V, Ergo69-Yenki69,UD Agi,IgoW
|
|
 |
|
 |
|
Kinta
|
Naslov: Re: Početnik - fiber i kanthal Postano: 21 vel 2013 16:00 |
|
 |
| Administrator |
 |
|
mravak je napisao: Nego....ti kuhaš i fiber sa HC-a? Ja motam i parim bez kuhanja Ne, HC fiber motam direktno bez ikakve pripreme.
_________________ Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi. Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.
|
|
 |
|
 |
|
ffroms
|
Naslov: Re: Početnik - fiber i kanthal Postano: 21 vel 2013 16:04 |
|
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
mravak
|
Naslov: Re: Početnik - fiber i kanthal Postano: 21 vel 2013 16:13 |
|
|
|
Mislim da ti je ovaj sa 300cuda fiber sa HC-a. Imas negdje na forumu linkove ...mozda pod pero doo ....na mobu sam pa mi je nezgodno traziti
_________________ Ako te uhvati napadaj radinosti, mirno sjedni u ćošak i čekaj da te napadaji prođu!  Top III :Habana, Grandmaster, Grenada I² Element18350/18650+kick, Ant-i-Mod +5V, Ergo69-Yenki69,UD Agi,IgoW
|
|
 |
|
 |
|
Corto_1973
|
Naslov: Re: Početnik - fiber i kanthal Postano: 21 vel 2013 16:19 |
|
Pridružen: 07 ožu 2011 11:16 Postovi: 2862 Lokacija: Slavonski Brod
|
Kinta je napisao: Ne, HC fiber motam direktno bez ikakve pripreme.
Dobro radite. Njihov fiber definitivno gubi na provođenju liquida kuhanjem. Ja ga samo upaljačem malo spalim prije korištenja. Sent from my U8650-1 using Tapatalk 2
_________________  Devils Marble EVO, Nautilus Oddy klon, Hercules... ipv Mini, Kaya lite v2+ klon
|
|
 |
|
 |
|
ffroms
|
Naslov: Re: Početnik - fiber i kanthal Postano: 21 vel 2013 21:38 |
|
 |
 |
|
|
Hura za mene! Smotao sam svoj prvi grijač! Probao sam Cortovom metodom i sve prešao sa upaljačem. Uzeo sam jednu potrošenu glavu od T2 (sa dugim fiberom) i rastavio je. Grijač je bio skroz crn a fiber zagoren i popucao na par mjesta. Kada sam izvadio + dio i onda gumicu vidio sam da je i ona cijela zagorijela i na jednom mjestu se skoro skroz raspala. Ipak sa pokušao to ponovo sastaviti i nakon dobrih sat vremena ipak odustao i uzeo drugu potrošenu glavu. Ova je ipak bila u boljem stanju iako su joj popucali skoro svi fiberi (zato je nisam ni koristio). Originalno idu 4 fibera od 1mm ali sam se ja odlučio za 2 od 2mm. Prvo motanje sam radio sa čačkalicom. Nije uspjelo baš najbolje pa sam sve razmotao i probao drugi put i tada je već bilo nešto bolje ali još uvijek loše. Svejedno sam ga odlučio staviti. Nakon više puta guranja i nabijanja i slično grijač se posve raspao (mislim na namotaje) pa sam odlučio ponovo sve od početka ali sam ovaj put koristio iglu umjesto čačkalice i ovaj put je sve to skupa ispalo puno bolje. Ponovo sam krenuo u sastavljanje. Bilo je to pravo mučenje. Nekako sam ugurao grijač ali kad je trebalo vratiti gumicu koja odvaja + i - nastala je glavobolja. Tu sam se mučio nekih 30-40 minuta da bih je na kraju ipak nekako uspio ugurati (poslije sam se sjetio da neki koriste vrh od kemijske olovke za to postaviti) i onda još i + dio. Otkinuo sam višak žice i onda je krenulo oprezno testiranje. Prvo sa sve stavio na eVic i za divno čudo pokazalo mi je otpor od 1,8oma. Koja sreća, koje veselje... pa bio sam kralj u tom trenutku! Probao sam ga na suho i vidio sam da se uredno zažari grijač. Istina, cijeli je nakrivljen i grije jednu stranu više nego drugu i ne liči na ono što dođe tvornički ali mi to ništa ne smeta. Kapnuo sam par kapi tekučine na grijač i fiber i probao još jednom i uredno se počelo pariti. Ostao je još zadnji test. Sve sastaviti do kraja i uliti tekućine u T2 i sve to staviti na bateriju i pariti. Dakako, prvih par povlačenja su bila u prazno da malo razradim grijač i imao sam povremena pucketanja/prskanja ali je to nakon nekog vremena korištenja prestalo. Sada se pari kao lokomotiva, TH je odličan kao i aroma. Nisam siguran koliko dugo će trajati ali me nije ni briga jer sam nakon dobrih 2-3 sata imao funkcionalan T2 sa svojim grijačem. Primjetio sam da mu omaža dosta varira (svako malo ga testiram na eVicu) i to od 1,6-2,0oma. Vjerojatno će se i to stabilizirati nakon nekog vremena korištenja.
Kada sam sve to završio pomislio sam da sam ipak trebao izabrati Vivi Nova grijač (zapravo od aCleara) za prvi put jer je njega daleko jednostavnije za rastaviti i sastaviti. Nema veze, to je prvo sljedeće (možda već sutra).
|
 |