Vaper club

e-cigarete forum
Zadnji put si ovdje bio: 03 pro 2024 23:23. Sada je: 03 pro 2024 23:23.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

[ 398 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 40  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: Baterije
PostPostano: 07 tra 2013 14:22 

Pozdrav svima!

Prema onome što sam uspio pokupiti, u baterijskim oznakama je sadržan promjer, duljina i oblik baterije. Npr. 18650 znači promjer 18 mm, duljina 65 mm i 0 - okrugla baterija. Isto tako, ispravite me ako griješim, sve baterije koje se koriste u modovima su litij-ionske (nominalni napon članka je 3,7 V)

Te baterije su prilično skupe kod domaćih preprodavača (koji se bave e-cigaretama). Uglavnom 120 kn za 18650. Zanemarimo sada na trenutak naručivanje izvana.

Moje je pitanje u čemu se razlikuje baterija koja košta 120 kn (18650) od istovjetne baterije koja se može kupiti u baterijskom centru i košta 75 kn.
LA 3,6V/2,3AH (ILI-LION-LA-2,3)
http://www.baterijski-centar.hr/popis_proizvoda.asp?idKategorije=44

Isprika ako se ta tema već postoji. Nisam uspio naći ništa o tome pretraživanjem foruma.

Pozdrav.

Povratak na vrh

Naslov: Re: Baterije
PostPostano: 07 tra 2013 14:32 
Administrator

Ta baterija nije bogznakaj.

S baterijom se druzimo u prosjeku dvije godine i tu par desetaka kuna ne igra nikakvu ulogu. A stara rvacka je da shkrti dva puta placa. Ima jos jedna - Kad deca imaju novce kramari trguju. A kramari s njuskala i drugih oglasnika su tu samo da vam otmu lovu. Sto ce dalje biti boli ih kita.

Povratak na vrh

PostPostano: 07 tra 2013 15:38 

Kinta je napisao:
Ta baterija nije bogznakaj.

S baterijom se druzimo u prosjeku dvije godine i tu par desetaka kuna ne igra nikakvu ulogu. A stara rvacka je da shkrti dva puta placa. Ima jos jedna - Kad deca imaju novce kramari trguju. A kramari s njuskala i drugih oglasnika su tu samo da vam otmu lovu. Sto ce dalje biti boli ih kita.

Slažem se s tobom. Možda nisam dovoljno jasno postavio pitanje.

Ono što me zapravo zanima je kako mogu znati da zaista dobivam bolju stvar za više novaca i u tom je smjeru išlo moje pitanje, a ne kako ušparati 50 kuna za godinu dana. :)

Nije problem dati i 100 kuna više, ako za te novce dobivam bateriju s adekvatnim karakteristikama koja će mi stvarno trajati godinu dana.

Ove baterije iz LM-electronics su Panasonicove (odnosno, jel, Sony), a na Panasonicovim stranicama mogu se točno vidjeti karakteristike svake njihove baterije (karakteristika punjenja i karakteristike pražnjenja u ovisnosti o struji i temperaturi).
http://www.panasonic.com/industrial/batteries-oem/oem/lithium-ion.aspx

BTW, Baterijski centar nije šverc komerc niti niti neki novootvoreni web-shop. Oni su tu već duže vrijeme, bave se isključivo baterijama i baterijskim sklopovima. Kupovao sam od njih u prošlosti (baterije za druge primjene) i nisam imao nikakvih problema. Ne moram ni pričati da mi ne pada na pamet kupovati baterije preko oglasnika.

S druge strane, u dućanima koji prodaju opremu za e-cigarete uopće ne piše o kojem se modelu odnosno tipu baterije radi (osim dimenzija). E to mi je već sumnjivo i mutno. Baš zato pitam.

E sad, ti kažeš da ta baterija "nije bogznakaj", a budući da imaš više iskustva pretpostavljam da znaš o čemu pričaš. Samo me zanima kaj to "nije bogznakaj" znači. Ne može dati dovoljnu struju kod pražnjenja? Nominalni kapacitet je puno manji od deklariranog? Kapacitet brzo opada prilikom ciklusa punjenja-pražnjenja? Šta bi to moglo bit? Šta, štaa? :)

TNX

Povratak na vrh

PostPostano: 07 tra 2013 16:00 
Administrator

Mislim da bi D@do mogao nesto reci o tom baterijskom centru, kapacitetu AA NiMH baterija i znanju osoblja :la:

Nasi trgovci su ... trgovci. Uzimaju u ducan ono sto je jeftino, lako se prodaje, lako je dobavljivo i na cemu mogu zveknut postenu marzu. A krhko je znanje o robi koja se prodaje.

Ta plava baterija je s dna bacve. Ne moze izdrzati ni cijeli dan parenja a rok trajanja joj je otprilike 6 mjeseci. A da su te baterije Panasonic mozemo se samo nasmijati ili jos jace nasmijati kad procitamo sto pise za njih:
Baterija, tip LA,PANASONIC,SANYO, LI-ION 2300mAh
Pa onda odmah ispod:
Baterija, tip LA,PANASONIC,SANYO, LI-ION (2000mAh)
Pa daj se odluci cije su i koliki je kapacitet.
:lol:
Kakav je to trgovac kad mu ovakve pizdarije pisu?

Ako trazis 18650 - samo Panasonic.
Ako trazis 18350 IMR - samo Sanyo.

Povratak na vrh

PostPostano: 07 tra 2013 17:20 

Kinta je napisao:
Nasi trgovci su ... trgovci. Uzimaju u ducan ono sto je jeftino, lako se prodaje, lako je dobavljivo i na cemu mogu zveknut postenu marzu. A krhko je znanje o robi koja se prodaje.

Ta plava baterija je s dna bacve. Ne moze izdrzati ni cijeli dan parenja a rok trajanja joj je otprilike 6 mjeseci.

Nnda. Malo sam kopao i jedini (Sanyo) model plave boje je onaj kapaciteta 1,2Ah. Google, ako mu je vjerovati, kaže ovako:

Panasonic
NCR18650 (2900 mAh) - Siva
NCR18650A (3100 mAh) - Zelena

Sanyo:
UR18650A (2250 mAh) - Crvena
UR18650E (2150 mAh) - Crvena
UR18650F (2600 mAh) - Crvena
UR18650SA (1300 mAh) - Crvena
UR18650SAX (1350 mAh) - Crvena
UR18650U (1200 mAh) - Plava
UR18650W (1600 mAh) - Crvena
UR18650Y (2000 mAh) - Crvena
UR18650ZT (2800 mAh) - Narančasta
UR18650ZTA (3000 mAh) - Roza

Našao sam samo dva modela Panasonicovih. Ove s UR radi Sanyo (kojeg je pak kupio Panasonic). A da stvar bude još više zbunjujuća, ona roza koju prodaje ecigareta.hr (100 kn) i nubilum.hr (120 kn) je Samsung (ICR18650). Prema onome što sam pročitao do sad, ta bi trebala biti OK. :?:

U svakom slučaju, zahvaljujem na odgovorima. Nešto naučih. Baterijski centar križam iz popisa mogućih mjesta nabavke baterija.

Isprika zbog mogućeg pretjeranog cjepidlačenja. :)

Povratak na vrh

PostPostano: 07 tra 2013 17:29 

http://www.hkequipment.net/
Imas sve vrste ,brz ship,provjereno vise puta narucivao....ipak cigaretu stavljas u usta,cemu no name za 70 kn :)

Povratak na vrh

PostPostano: 07 tra 2013 17:44 

damirdjg je napisao:
http://www.hkequipment.net/
Imas sve vrste ,brz ship,provjereno vise puta narucivao....ipak cigaretu stavljas u usta,cemu no name za 70 kn :)

Istina. :)

Hvala za link.

Još jedno kratko pitanje. Baterije za zaštitom (protected). To je zaštita od prevelike struje / prepunjavanja / "prepražnjenja"(?) Pretpostavljam da su one bolji izbor za mehaničke modove koji nemaju nikakvu elektroniku u sebi, ili?

Povratak na vrh

PostPostano: 07 tra 2013 18:05 
Administrator

screaminbug je napisao:
Još jedno kratko pitanje. Baterije za zaštitom (protected). To je zaštita od prevelike struje / prepunjavanja / "prepražnjenja"(?) Pretpostavljam da su one bolji izbor za mehaničke modove koji nemaju nikakvu elektroniku u sebi, ili?

PCB ima uglavnom tri funkcije, ali nemaju svi.

-zastita od kratkog spoja
-zastita od previsokog napona punjenja
-zastita od preniskog napona praznjenja

Druga i treca zastita nemaju nikakvu funkciju kod mehanickog moda. A ova prva je nepotrebna ako koristis Panasonic 3100mAh.

Povratak na vrh

PostPostano: 07 tra 2013 18:17 

Lokacija: NA ... 45-29-20,15 ..................... 18-06-01,65
Ma sve je to normalno da te zanima što, zašto, može li bolje...ni ja nisam za uzimanje zadnjeg smeća ali niti traženja "kruha preko pogače" - za početak nešto solidno i provjereno a poslije ćeš već vidjeti ...ali glavno je da znaš za što ti baterje trebaju - koji mod ?!
Npr. za vamo smo nedavno ovdje već nabadali svašta viewtopic.php?f=5&t=1672&start=120 a i na još nekim temama (Binaries...)

Povratak na vrh

PostPostano: 08 tra 2013 10:03 

Kinta je napisao:

PCB ima uglavnom tri funkcije, ali nemaju svi.

-zastita od kratkog spoja
-zastita od previsokog napona punjenja
-zastita od preniskog napona praznjenja

Druga i treca zastita nemaju nikakvu funkciju kod mehanickog moda. A ova prva je nepotrebna ako koristis Panasonic 3100mAh.

Malo sam proučavao raznorazne zaštite Li-Ion baterija. No, teorija je jedno, a praksa sasvim drugo. Čitatelju kojeg ne zanimaju tehnikalije predlažem da preskoči ovaj post. Ako još čitate, nadam se da neću biti pretjerano dosadan. Meni je zanimljivo, a možda nekom putniku namjerniku dobro dođe.

Kinta, osim ovoga o čemu ti pričaš, (PCB - protected circuit module - mali elektronički sklop unutar kućišta baterije koji štiti od tri gorenavedene stvari), vidim da postoje još barem dvije vrste zaštita.

Mehanička zaštita kao CID (circuit interrupt device), koja u slučaju kada pritisak u članku poraste iznad dozvoljenih granica prekida kontakt članka s pozitivnim polom na kućištu i čini bateriju neupotrebljivom.

Zaštita protiv previsoke temperature članka izvedena pomoću termistora s pozitivnim temperaturnim koeficijentom (PTC). Dakle, čim veća temperatura, tim veći otpor, čime se postiže veće ograničenje struje u slučaju pregrijavanja.

To je sve divno i krasno, ali ako sam te dobro skužio, nekako želiš između redaka natuknuti da je najbolje pustiti sve te điđe-miđe i koristiti nezaštićene baterije, čak i u mehaničkim modovima.

Da budem potpuno iskren, ne vidim kako zaštita može odmagati, osim što povećava cijenu, ali tu se svi slažemo da ne treba škrtariti barem što se baterija tiče.

Ono što meni fali je praktično iskustvo u parilačkom smislu pa očito zbog toga ne vidim razlog zašto i kada zaštita nije poželjna (govorim isključivo o mehaničkim modovima), barem ona od kratkog spoja u slučaju PCB-a ili ove druge dvije.

Nadam se da shvaćate moju zabrinutost (koja je možda neopravdana), jer ne bih baš htio da mi baterija eksplodira u ustima ili ruci, bez obzira na ovaj video gdje frajer navodno sat vremena drži punu nezaštićenu bateriju od 3,1 Ah u kratkom spoju koja ne samo da ne eksplodira nego i preživi skoro bez posljedica (što mi je blago rečeno sumnjivo).

Ovaj strah ima i temelj jer sam imao prilike doživjeti eksploziju baterije iz prve ruke. :) Doduše, bilo je to davno i radilo se o NiCd članku. Eksplodirao uslijed prepunjavanja (jer je drugi članak u bateriji bio u kratkom spoju) i ostavio lijepu rupetinu u stropu. Na sreću, nitko nije ozbiljnije stradao (osim privremenog gubitka sluha i finog zvonkog tinitusa sljedećih tjedan dana :) )

Povratak na vrh

[ 398 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 40  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika: crawl, Google [Bot] i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na: