I tako jednog dana pregrizem govno, naletim na Kayfun 3.1 ES da ga ima on stock, i rekoh "ajde". Nek ide k vragu sve, ionako već 10ak dana gledam koji bih knock-off uzeo, pa čitam ovaj dobar ali zeza ovako, onaj super ali zeza onako, sim, tam - a o Kayfunu, osim cijene, samo dobro čitam. I bune se ljudi da nema airflow kontrolu, ali 3.1 ima i to. Pa nek' ga nosi, ide na kreditnu karticu, pa ako treba otplaćivat ću ga i 2 godine, briga me.
Intaste.de, naručim, i pošaljem upit u SZK (služba za korisnike), ne sjećam se zbog čega uopće, i javi se mnogima poznata teta s naših prostora (meni do tada nepoznata), te mi sve pomogne, sredi, čak i shipping sa FedEX intl. economy prebaci na onaj brzi, jer je s običnim trebao stići tek za 8 dana. S ovim brzim eto ga za 2 dana.
Ne moram ni pričati kako sam grebao po stolu, gledao na sat, refreshao FedEXov site sa shipping informacijama, pratio gdje je paket, i konačno vidim da je u petak ujutro "u dostavnom kamionu lokalnog partnera", što znači da se vozika po gradu i kad dođe red na mene, to je to. Žena je doma, imamo bebu od 7 mjeseci, tak da nema problema. Znaju neki tu na forumu da sam u petak u 16:00 samo odletio, tek kratki "bok" i letim na bicikl pa jurcanje doma. 200 metara pred kućom izleti mi neki ker na cestu, a ja gazim pedale 36 na sat. Bremze, S-manevar, izbjegnem štakora, ali čujem iza sebe "tssssssssss". Kočim i znam TOČNO što se dogodilo, psujem u sebi i tražim pseto da ga lansiram na mjesec: ispao SVD iz torbice, a na njemu Protank (stakleni). Bicikl ostavljam na podu, hodam dobrih 10 metara i skupljam dijelove, nadajući se samo da je SVD čitav. Je, čitav je!!! Od Puritanka samo P ostalo: stakla nema ni u dijelićima, skupio sam drip tip i bazu. U bazi ostala glava, s tim da je s glave ispao onaj dimnjak, dakle vidim wickove i zavojnicu. Ali SVD radi, čitav, tek nevidljiva ogrebotina od 1mm.
Doma ulijećem ko F-22 bez municije sa 12 MIGova za repom. Pitam kako poštar, veli žena "pa i ne je*e baš bog zna kak, a nije ni obdaren previše". Rekoh "dobro to, a jel ostavio za mene nešto"? Veli "je, bio na WCu, pustio torpedo, pa ga voda ne može protjerati". A bit će da ništa od toga još, onda će sad svaki čas valjda. Gledam kroz prozor, igram se s djetetom, čekam, gledam na mobitelu shipping, kad oko pola 6 veli "delivery failed".
Para na uši, trudim se smireno pitati ženu jel bila doma cijelo vrijeme - je. Ako nije ona, jer je skočila u dućan preko ceste, bio je njen tata čuvati malu, dakle nekog je UVIJEK bilo doma. Zovem Rhea, pitam, veli žena da je neuspješna dostava bila oko 15:45 - 16:00. A tada znam i ja da su bili doma, to je 300% sigurno. Nema veze, pitam što se može, veli teta ako hoću doći ostavit će paket tamo, do 20h, inače u ponedjeljak. Rekoh "eto me za tren".
Uzmem ženin autek (Corsa) da brže prođem kroz gužvu jer sa svojim bih se jedino mogao preko gužve prevesti (terenac), i ganjam se po gradu ne ko F-22 nego ko F-23, 24 i 25 zajedno. Dolazim s Volovčice u Buzin za 18 minuta, vrata do vrata, sa svom gužvom u gradu, lutam tamo po Buzinu i tražim gdje je FedEX, pitam i GPS, i na kraju ga nađem. Tamo paket, teta da, nema frke.
Sjedim u autu, otvaram paket, provjeravam - sve je tu. Barem tako izgleda, jel. Idem doma, sad malo mirnije, stižem za 25 minuta. I sad slijedi valjda najgori dio: treba sastavit Kayfun, zavojnicu, wick, a treba i dijete nahraniti. Pasmater. I tu popuštam, ipak, i dajem djetetu prednost. Dajem joj tu kašicu, ona malo bi pa malo ne bi, pa bi sad grizla žličicu, sad bi malo grizla nožne prste, pa bi malo cuclala palac, pa bi malo "prrrrr" radila s punim ustima, pa bi malo istukla plišance, malo bi kihnula punih usta, malo bi prdnula pa se smijala, ma sve bi ona - osim jest normalno. A još jučer je jela ko' velika, samo zijevala i gutala. Ali da, jučer nije Kayfun bio tu, danas je drugačije, danas treba tatu zajeb... Zezati, jel. A Kayfun me gleda sa stola, cakli se ko' pasja jajca, smješka mi se.
Pojede dijete, obrišem je, maltene bacim na krevet mami, zatvorim se u sobu za stol, pustim si Buddha Bar 9 (dinner part) na tiho, i krenem šerafiti... Kayfun je stigao kompletno sastavljen, pa sam ga rastavio, oprao, provjerio dihtunge. Onda sam odrezao komad wicka, odokativno, savio ga 3 puta kao u demo videu, uzeo 32 awg kanthal i namotao. Odokativno, 4/5 kao što sam motao EVOD glave. Ispada 3.0 ohma, ali ne da mi se više čekat i gnjavit, za prvi put bit će OK. Šeraf-šeraf-šeraf, još jedna provjera otpora, i... prvo parenje. OK, nije loš. Ajmo malo zrak poštelati. Drugi dim. Treći. Evo zraka, sad je to to. I onda prvi pravi, za gušt.
Mamaaaaaaaaa! Ovo je nešto drugo. Ovo je skroz nešto drugo. Dižem sa 7w, koliko mi je bilo na Puritanku, na 8, pa dim. Pa 8.5w, pa dim. Pa 9w. Pa dim. I tu stanem, ima vremena. Pare ko dreka. Istina, s Puritankom sam stvarno imao tonu pare, sa glavom od 2.7 na 3mm wicku i s još jednim flavor-wickom od 2mm, tekućina 70/30, stvarno je parilo ko lokomotiva, bez gorenja, bez curenja, cijeli tank sam mogao posisati bez ikakvih problema. Dakle ista količina pare, možda čak i mrvicu više, ali... Okus je tu, puno jači.
Ne "intenzivniji", nije da je ko previše curryja u piletini. Ali se osjeti nekako drugačije, puniji je. Para je isto drugačija, nekako kao da je korpulentnija, kao da je "više putra", nekako bogatija. Kao baršunasta. Kao da ima više teksture, bogatija je, kao daje gušča. Teško mi je to opisati, ali para iz Puitanka u usporebi s ovom iz Kayfuna je nekako grublja, praznija. Ko kad primiš u ruku neku kinesku pamučnu majicu, i onda primiš u drugu ruku onu od nekadašnjeg Lacoste, pa osjetiš da je oboje pamuk, ali osjetiš i ogromnu razliku. Kao kad skineš traper košulju i obučeš svilenu. Ili baršunastu. Ne znam kako to bolje opisati, ali jednostavno djeluje kao da je "kvalitetnija para". A velim, ista je žica, isti mod, isti wick, ista tekućina, sve isto. A razlika velika. Baš velika.
I da, TH. Je*eni throath hit. Ode mi grlo! Počeo sam pariti sa 24mg tamo u veljači, smanjio sam na 18mg vrlo brzo, pa mi je i to bilo previše. Ali imao sam naručeno desetak bočica od 30ml sa 18 nikotina, pa da se ne bace naručio sam iste okuse i iste količine ali 0 nikotina, pa miješao. Tako sam bio na 9, i stavio sam tih 9 u Kayfun, i razvalilo me. Baš me razvalilo. Srećom, imam još tih od 0 pa sam i tu devetku lomio, tako da sam dobio nekih 6 cca (stavio sam 2/3 sa 9mg i 1/3 sa 0mg, to bi bilo valjda 6mg). Promućkao dobro, stavio u tank, i eto ga... Raj. Stvarno je raj. Bogata, gusta para, opipljiva, kao da je mousse a ne para, fini okus, nema gorenja, nema kapanja, samo klik i radi. I radi i radi i radi. I padne baterija na 3.5V, gdje mi je Puritank već krenuo zezati i davati manje pare, a Kayfun radi i dalje. I to na većoj snazi (9w Kayfun, Puritank je bio na 7w). Promijenio sam bateriju, naravno, ali taj Kayfun... Stvarno nešto posebno. Vrijedi, časna riječ vrijedi tih para. Treba pričekati da prođe vrijeme, da se vidi nakon mjesec-dva-pet-sto kako će se držati, ali za sad samo pohvale mogu dati.
Nisam nikad dripper probao pa da mogu usporediti, ali dripping me nikad nije ni privlačio - ne da mi se stalno petljat i kapat, ovo s tankom mi je ipak bolje, i taman ako je kvaliteta drippera bolja, rado ću se odreći malo te kvalitete ali da imam tank i koliko-toliko hands-free autonomije.
I za kraj, da ne ispadne da pljujem Puritank: to je jedan vrlo, vrlo kvalitetan proizvod. Za nešto ispod $13 (free shipping sa FastTech.com) i sa glavama koje su ispod $1 komad, a jeftino i lako se daju rebuildati doma, mislim da je to vrlo dobra parna postaja. Velik je, to stoji, velik je skoro kao Kayfun 3.1, ali stane u njega dosta tekućine što sam i tražio. Da ne moram dopunjavati svaki čas, da izdrži barem 1 dan ako je pun. I izdrži, tih 3.5ml izdrži dan, izdrži mi i duže. Malo je teže "oprati" ga jer se ne rastavlja sam tank, već se može odvrnuti baza, pa napuniti vodom i mućkati, što je meni bilo i više nego dovoljno za održavanje.
Hoću reći, naručio sam si novi Puritank da mi bude rezerva, iako imam i iClear16 i iClear30 u rezervi, i par EVODa, nek se nađe i Puritank. Jednostavno, sad kad se razbio vidio sam da je to debelo staklo, nije to flispapir, ima ga. Razletilo se od pada, je, ali štogod da je bilo bi se razletilo, a sam sustav radi kako treba. Oduvijek mi se sviđao bottom-coil pristup, tj. otkad sam ga otkrio - zato sam, među ostalim, i ciljao na Kayfuna a ne na Cobre, Ithake i slične top-coil sisteme. Stvar osobnog odabira, pretpostavljam, ali ja sam bottom-coil all the way. Čak i ta dva iCleara koje imam, uzeo sam ih da ih probam jer su ih mnogi hvalili, pa eto stoje u ladici neraspakirani. Čak sam i 10 glava uzeo za iClear30, i sve čeka u ladici neke druge dane.
Evo u prilogu i slika Kayfuna 3.1 na iTaste SVD sa 18650 baterijom, te bočica od pola litre vode za usporedbu veličine. Težina se ne vidi, ali mogu reći da je sam Kayfun težak koliko cijeli ostatak moda skupa s baterijom - ako ne i koji gram teži! Osjeti se u ruci i te kako, i malo je nespretno ostaviti sve skupa da stoji na stolu jer je na vrhu ta velika težina, ali to mi ne smeta, to je cijena koju ću rado platiti da imam nešto što pari tako savršeno i što mi traje bez problema BAREM 24 sata bez otvaranja ičega - bez nadopune tekućine, promjene baterije, ičega. Kad je sve puno, barem 24 sata sam 100% miran, a sve preko toga mi je bonus pa se ne žalim.
Ako je netko na vagi bi li se iskrcao za Kayfun ili ne, i ako mu/joj moje mišljenje znači - samo naprijed. Vrijedi.