Evo poslije GrunfMix-a I koji služi za miješanje baza i aroma na putu je GrunfMix II
U pitanju je miješanje baza. Baza se miješa od VG-a, PG-a, vode, alkohola i nikotina u različitima omjerima. Pažljiva izrada je jako bitna da se izbjegnu đepiči nikotina. Najbolji rezultati se dobiju prirodnom difuzijom gdje se molekularnim gibanjem i po zakonima statistike međusobno topive tvari prožmu i izjednače svoju koncentraciju u cijelom volumenu. Jednostavnije rečeno tvari se same izmješaju u ono što želimo. Prvi je problem što to jaaako dugo traje osobito kada je u igri VG, difuzija je tu i radi ali jako sporo. To se može znatno ubrzati mehaničkim mješanjem ali važnije je da to miješanje duže traje nego njegova jačina ( intezitet ).
Drugi česti problem je problem iz realnog života da neki od sastojaka donese nepoželjni miris. Najčešće je to nikotin koji donese neki miris u mješavinu koji nije baš najugodniji. Klasično rješenje je "provjetravanje" baze tako da se boca sa bazom ostavi otvorena i nada se da će sa onih par desetaka kvadratnih centimetara ishlapiti svi neugodni mirisi. Idealna situacija bi bila proliti bazu u neku široku i dugačku posudu da se napravi velika površina sa koje će ishlapiti neugodni mirisi. Zgodna ideja ali jako nepraktična.
Neki dan sam složio nešto za što mislim da riješava oba problema:
- dugotrajno neprekidno miješanje tekućine
- stvaranje velike kontaktne površine između baze i zraka
Moja ideja je: Pumpica za zrak iz akvarija!
Uzeo sam pumpicu za zrak i crijevo doveo na dno boce sa bazom koja sazrijeva. Paljenjem pumpice dobio sam efekt koji riješava oba gorenavedena problema:
1. mjehurići zraka penjanjem prema površini neprekino miješaju tekućinu kroz koju prolaze
2. svaki mjehurić koji prođe kroz bazu od dna do vrha ima kontaktnu površinu gdje se dešava aeracija baze i ishlapljivanje i odstranjivanje neugodnih mirisa
Ne treba očekivati rezultate nakon sat dva dan dva nego treba ostaviti da radi barem tjedan dana i kada imam protok od 1,2 l zraka u minuti za tjedan dana očekujem prve rezultate.
Zaključak: