Prilikom izrade baze ili gotovog mix-a jako je važno da se svi sastojci sjedine, to se radi tako da se gotova tekućina ostavi neko vrijeme da se difuzijom povežu svi sastojci. Ovisno o sastavu to može trajati od 10 do mjesec dana. Iskustvo je pokazalo da tekućine sa velikim udjelom VG-a trebaju najviše vremena da se sjedine jer je VG jako gust i sporo se miješa sa drugim sastojcima.
Za ubrzavanje, ili poboljšavanje tog procesa postoje dva mehanizma: zagrijavanje i mehaničko miješanje. Zagrijavanje osobno ne volim jer se lako previše podigne temparatura pa se pokrenu i neželjene kemijske reakcije, kod mene izbor je pao mehaničko miješanje.
Prije nekog vremena sam kupio "ultrazvučni" čistač ( nešto ovakvo
http://www.fasttech.com/products/0/10004323/1330200-battery-powered-ultrasonic-wave-cleaner-for ). Nije bio ni blizu "ultrazvuku" u njemu je jedan mali elektromotor sa ekscentrično spojenim utegom i rotacijom se stavraju vibracije koje ovisno o naponu na elektromotoru imaju frekvenciju cca 100 Hz.
Jedina prednost kupljenog "ultrazvučnog" čistača je u tome da nema u sebi elektronike i elektromotor se vrti bez problema dokle god ima struje. Stavio sam bočice sa smiksanom tekućinom u uređaj, pokrenuo ga, i dobio sam jako dobru "mješalicu" za tekućine.
Radi jako dobro dokle god baterije ili akumulatori imaju struje u sebi, kada "iscure" napunim akumulatore i ponovo ih stavim u uređaj, e to vađenje , punjenje, stavljanje, pola sata efektivnog rada rada mi je dosadilo pa sam uzeo jedan stari orginalni 6 voltni ispravljač od digitrona ( ne pitajte gdje sam ga našao

) i zalemio umjesto baterija. Rezultati su fantastični, stroj malo zuji pa ga držim u podrumu, ali zato radi 24 sata dnevno !!!
Dobio sam
odlično izmješane tekućine i baze, nisam ih počeo trošiti odmah drugi dan i sada ih ostavim da odstoje barem 20 dana, ali sam znatno poboljšao kvalitetu svojih baza i mixeva.
GrunfMix: