Yap... malo se pisalo na ovom forumu o mixanju, vjerojatno jer je većina usera došla/otjerana s drugih foruma.
Dok ne ulovim nešto više vremena u ovom postu ću dati samo općenite preporuke za nabavku i miješanje tekućina - nadam se da će me iskusnija ekipa ispraviti i dopuniti svojim iskustvima:
1 - BAZA - može biti u raznim kombinacijama PG, VG, VPG (i PG i VG). Zajedničko svima je određeni postotak nikotina - 0, 6, 12, 18, 24, 36 i više. Obično se uzima nešto jača baza (24 ili 36mg/ml kojoj potom spuštamo udio nikotina sa čistim VG ili PG, tj. njihovom mješavinom).
Preporuka za nabavku -
FA, Italija (link u zaglavlju foruma) - za one koji imaju karticu i ne boje se nabave iz inozemstva - jedina caka je čekanje od nekih cca 3 tjedna. Iste ove baze možete nabaviti i preko Siniše ako mu pošaljete PM.
Inawera, Poljska - meni osobno ne pašu i bježim od njih kao vrag od tamjana, ali činjenica je da su jeftini i da su im čisti PG/VG uglavnom ok.
Dekang, Kina - nisam ih koristio, ali kako se radi o najvećem svjetskom proizvođaču e-tekućina, morali bi biti ok.
2 - Arome - moraju biti za parenje, dakle za internu uporabu, baš kao i PG i VG kojeg koristimo. Stoga nikakve dr. Oetker i slične arome ne treba koristiti. Dodaju se u određenom postotku u priređenu nikotinsku bazu. Mogu se nabavaljati sa svih strana svijeta, ali opet prednjači FA zbog kvalitete! Inaweru ne bih preporučio nikome.
3 - VG ili PG - čisti VG ili čisti PG koristimo za razređivanje osnovne baze. Ako smo uzeli 24mg/ml bazu od 50ml onda ju pomiješamo sa još 50ml PG-a i VG-a (naravno, 25ml PG i 25ml VG-a) i tako spuštamo udio nikotina na 12mg/ml. Ovdje ćemo ipak istaknuti neke stvari:
a) 100% PG baza - ako želimo dobiti na gustoći možemo dodati samo čisti VG, inače i PG i VG...
b) VPG baza (50% PG i 50% VG) - dodajemo i PG i VG, osim u slučaju kad želimo još podići gustoću, tad opet dodajemo samo VG.
c) 100% VG baza - nije 100% VG, ali nema u njoj uopće PG-a (s obzirom da meni ne paše PG, onda upravo ovakvu bazu koristim). I ova baza je dovoljno rijetka da u nju možemo dodati čisti VG. Ako vidite da ga treba razrjediti, onda to učinite s PG-om, a ne s destiliranom vodom - 5, 10... pa čak i 20% PG-a ne bi vam smjelo stvarati probleme. Ako ih ipak osjetite, i kod svega 5% PG-a, onda razrjeđivanje vršite s destiliranom vodom (iskreno, Frenk je jednom spomenuo purificiranu vodu koja se koristi za injekcije i kako se ona nabavlja u apoteci, pa bi bilo dobro da me netko tko ju koristi ovdje dopuni/ispravi)
Također je bitno istaći da čisti PG daje na intenzitetu gotove tekućine, dok VG zna oduzeti ponešto od jačine arome.
Nabava - s obzirom da se ne zna sastav VG-a od Kemiga iz Baureove, ne preporučujem nabavku VG-a od njih, već od FA ili Inawere. Ovo ističem jer su pojedini useri na drugim forumima imali simptome korištenja VG-a koji nije za ljudsku upotrebu - koristili su onaj od Kemiga.
Osnovni koraci pri miksanjuS gore navedenim pokrili smo osnovne potrebe za mixanje kod kuće bez upuštanja u raznorazne egzibicije tipa listići mentola i sladila, čime se dosta zamaraju na stranim forumima.
Pređimo sad na korake pri miksanju.
Prvo i osnovno, uvijek si priredite gotovu nikotinsku bazu u onoj količini nikotina koja vam je potrebna da bi parili - dakle, ako ste kupili bazu od 24mg, a parite 12mg... onda priredite recimo 1 dl 12mg/ml baze. Prema tome, kupovnih 50ml smiksajte sa još 50ml čistog PG/VG (što vam paše).
Za početak mixajte manje količine, recimo 5ml... dok se ne naučite. U bočicu od 5ml stavite prvo aromu, potom bazu. Neki useri još dodaju 1-2 kapi alkohola na 5-10ml, ali ja to ne činim - alkohol isušuje i nije nam potreban u liquidu, mada povoljno djeluje na atty i pojačava "throat hit". Bočicu zatvorite, dobro protresite i
ostavite par dana da stoji na sobnoj temperaturi dalje od izvora sunčevog ili općenito UV zračenja.
Aromi treba nekoliko dana da odradi svoje u liquidu (i stopi se sa nikotinom) i preporuka je zaboraviti na liquid nakon što ste ga smiksali na jedno 7 dana, a moguće i duže. Aroma punu zrelost dostiže jedno 3 tjedna nakon miksanja. Ovo osobito vrijedi za FA arome, pa me čudi da Kinta koji koristi samo FA koristi arome odmah nakon što ih smiksa
Također kod dodavanja arome dobro se držati uputa proizvođača i
ne pretjerivati s količinom arome - ako je arome previše, ona se neće razviti!
Kod korištenja Inawera aroma i baza - dobro je ostaviti smiksani liquid na 24 sata otvoren, bez poklopca da se aroma malo izvjetri i izgubi onaj grozni miris bolničke sobe (admin bi rekao etera). Ovo možete ali ne morate koristiti s aromama drugih proizvođača - na taj način samo pospješujete starenje liquida (u doticaju s okolnim zrakom, aroma će brže odreagirati s nikotinskom bazom).
Bočice probajte nabaviti preko lokalnih apoteka da i njih ne naručujete izvana. Također je dobro imati špricu i pipete, mada nije neophodno. Papirni ubrusi se moraju imati, a dobro dođe i krpica od mikrofibre. Također moja preporuka ide jednokratnim rukavicama da vam nikotin ne uđe kroz kožu dok miksate (po gosn. Murphyju, već će naći put do vaših ruku).
Ne moram ni napominjati da nikotinsku bazu i gotove liquide držite podalje od male djece, jer nikotin je otrov!
Bazu i arome držite u frižideru, dok gotovu tekućinu držite na sobnoj temperaturi. Nemojte pretjerivati pa napraviti odmah 10-ak raznih okusa. Napravite 1, pa ga parite dva-tri dana i ako vam se ne svidi, pređite na drugi. Potrebno je neko vrijeme da se naviknete na novi okus.

Devils Marble EVO, Nautilus Oddy klon, Hercules...
ipv Mini, Kaya lite v2+ klon