Da, mesh zahtjeva malo vise strpljenja od vate ili silice, prvenstveno zbog shortova, pa tko zeli posteno sloziti setup da mu dobro radi od prve mora se i potruditi oko pripreme mesha jer je oksidacija istog apsolutno najbitnija stavka u cijeloj prici.
Sto se tice kvalitete natapanja izmedju razlicitih vrsta mesha, razlika ima, ali su minimalne. No isto tako, ima razlike u kvaliteti pare na razlicitim vrstama mesha. Dok recimo netko koristi mesh 300, 400 i 500, ja uglavnom koristim 200 jer za razliku od guscih mesheva ovaj mi nikada ne pucketa, ima mi malo ciscu i izrazeniju aromu nego 200.
500 bi teoretski trebao najbolje natapati, no to je samo teorija u koju se ja nisam uspjeo uvjeriti jer kad mi 200 nebi natapao dobro u nekom atomizeru, nebi ni 500 ni 400 ni 300, tako da u ove 2 i nesto godine parenja gotovo iskljucivo genesisa nisam primjetio razliku u kvaliteti natapanja.
Ono gdje jesam vidio razliku je cistoca arome, manji th nego vata i naravno dugotrajnost i jednostavnost odrzavanja coila jednom kad je sastavljen.
Za pripremu, ja obicno ne koristim potapanje u vg nego slijedeci nacin.
Izrezani mesh spalim sa malim brenerom sa obje strane, za rolanje ne koristim nikakve igle nego sa samo lagano vrtim u krug dok se sam ne urola (izuzev kad radim za Nextgen zbog same konfiguracije atomizera), tako urolani mesh nabodem na komad kanthala, i onda ga cijelog drzim ugrijanog do crvenog usijanja na breneru jedno 20-30 sekundi. Nakon toga mesh ide na ugradnju rijesavanje hot spotova ako ih uopce ima. Ako se uvjerim da nema hot spotova na suho, kapnem 2-3 kapi tekucine na grijac, i spalim tekucinu na grijacu.
Razlog spaljivanja je da se uvjerim da necu dobiti hot spot cak i u slucaju da ne wicka dobro. Ako se hot spot pojavi, kapnem malo tekucine ponovo i ponavljam postupak sve dok se hot spotovi pojavljuju. Kad se hot sotovi prestanu pojavljivati, operem coil pod vodom, posusim, natocim i vozim.
Neki atomizeri vole kad mesh ima rupu u sredini, nekima je svejedno. Atomizeri koji imaju vec unaprijed izbusenu rupu za odusak, odnosno ulazak zraka u tank ce uglavnom wickati jednako bez obzira imate li rupu u sredini mesha ili ne. Ono sto je bitno je da mesh (ako pricamo o punokrvnim genesisima) ne zapinje za stjenke rupe u koju ga stavljate. Mora ici apsolutno lagano unutra tako da kad okrenete atomizer naopako, mesh ispadne van dok nema kantala na njemu. Ako ide u rupu tijesno, uvelike se smanjuje sposobnost wickanja samog mesha. Tekucina voli ici najlaksim putem, a najlaksi je onaj sa kojim napravi prvi kontakt, vanjski dio mesha. Naravno, natopi se on sav s vremenom, ali vanjski dio mesha provodi najvise tekucine.
Kad se rola, mesh ne treba rolati precvrsto tako da bude tvrd kao cackalica, pogotovo superfine 200. On voli da je mekano namotan. Ako zelite urolati mesh da nema rupu u sredini, morate ga tvrdo smotati, no nakon sto se rupa u sredini zatvori, ja ga obicno odmotam u kontra smjeru par krugova tek toliko da se malo olabavi. Nekako mi se cini da mi tako bolje natapa.
Sajle sam probao ali me nisu odusevile, pogotovo na mehanici. Niti sam primjetio da nesto puno bolje wickaju, niti je reakcija grijaca na pustanje struje tako brza kako je na standardnom meshu, a i sa sajlom treba ici na nizi otpor jer je to komad solidnog celika koji preuzme dosta temperature na sebe.
Gotovo sve slazem na mesh. Subtank mini, Reomizer 4, Velocity ima 0.28Ohm dual coil sa meshom unutra, kayfun je sa meshom... ukratko, trenutno sve i jedan atomizer kojim posjedujem je slozen sa mesh grijacem unutra. Neki poput Subtanka i Kaje zahtjevaju malo komadic vate koji ce povuci tekucinu iz tanka do grijaca, ali to je samo mala mrvica vate koja dodiruje mesh, ne ide u njega, a kad cistim coil jednostavno maknem vatu sve isperem pod jakim mlazom vode i sva vata je ociscena sa grijaca....
Eto toliko